• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

“FİDANLAR AĞACA, AĞAÇLAR ORMANA”

24.11.2015 21:00
“FİDANLAR AĞACA, AĞAÇLAR ORMANA”
Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Veysel Kodalak, Gümüşhane’de son üç yıl içerisinde 314 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve 12 milyon 750 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi.

Kodalak, gazetemize yaptığı açıklamada, ağaçlandırma faaliyetinin, ekosistemde önemli işlevleri olan, havadaki oksijen-karbon gibi gazların dönüşümünde birinci dereceden etkin doğal bitki örtüsü ve ormanların yok oluşlarıyla veya alanlarının gittikçe azalmasıyla ön plana çıkan bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Ağaçlandırma bölgelerinin oluşumun binlerce yıl süren doğal orman alanlarının sahip olduğu bitey ve direy çeşitliliğine sahip olmadığının da unutulmaması gerektiğini ifade eden Kocalak, “Ağaçlandırma çalışmaları genel olarak açılan çukurlara tohum veya fidan dikilerek yapılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarında genellikle hızla büyüyebilen çam, sedir gibi ağaçlar tercih edilmektedir. Ağaç seçiminde, ağaçlandırılacak alanın iklim, yağış ve sulama imkanları göz önünde bulundurulmaktadır. Sulama imkanı bulunmayan ve az yağış alan alanlarda susuzluğa dayanabilen ve yörenin iklimine dayanıklı orman ağaçlarından iğde, alıç, kuşburnu gibi türler seçiyoruz. Kendiliğinden hızla çoğalan bu tür ağaçlar, bulunduğu bölgede birçok hayvan türünün de barınmasına olanak veriyor” dedi.

Erozyonla Mücadele

Gümüşhane’nin coğrafi yapısı itibariyle erozyona çok müsait olduğuna işaret eden Kodalak, “Bu nedenle Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Kelkit, Şiran, Köse ve Karanlık Dere’de erozyonla mücadelemiz sürmektedir. Bu kapsamda Şiran ilçemize bağlı Sarıca köyünde sel ve erozyon kontrol projesi uygulaması yaptık. Bu köyümüzün kırsalında toplam olarak 50 kilometre uzunluğunda teraslar yaptık. Yapılan bu teraslara 25 bin adet sarıçam, 5 bin adet de yapraklı türlerden olan ahlat, kuşburnu gibi türler dikildi. Ayrıca bu köyümüzde erozyona yönelik çelik konsültasyonlarla erozyon kontrol çalışması yapıldı. Toprak kaymasını önlemek amacıyla derelerin önlerine setler çektik, tek kafeslerle örerek yukarıdan gelen materyallerin aşağıya doğru gitmesini önledik. Bu köydeki çalışmamız tamamıyla bitmedi. Gelecek yıl çalışmamızı tamamlayacağız” diye konuştu.

Salyazı Bitirildi

Orman İşletme Müdürü Kodalak, Köse ilçesine bağlı Salyazı köyündeki çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Bu köyümüzde toplamda 77 kilometre uzunluğunda teraslar yapıldı. Bu teraslara 36 bin 870’i çam olmak üzere, 5 adet de yapraklı türlerden olan ahlat, kuşburnu gibi fidanlar dikildi. Yapılan bu çalışma tamamen doğal hayata ve arıcılığa yönelik bir çalışma oldu. Salyazı köyü projemizi tamamladık” dedi.

Cansız Çit Uygulaması

Kodalak, Köse ilçesinde yapımı tamamlanan Köse Baraj Gölü’nde erozyon ve toprak kaymasını önlemek amacıyla çalışma yaptıklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:

“Baraj gölünün su seviyesi üzerinde olan ve karayolu ile arasındaki alanda ahşaptan cansız çit ve bu çitlerin arkasına ise fidan dikimi projesi uygulandı. 9 kilometre uzunluğunda örme çit yapıldı. Bu örme çitlerin arkasına da 5 bin adet çam fidanı dikildi. Bu projemizi de tamamladık.”

Çalışma Başarısız Oldu

Gümüşhane’nin Hacıemin Mahallesi ile İkisu arasındaki bölgede ağaçlandırma çalışması yapıldığını, ancak bu çalışmada başarısız olduklarını ifade eden Kodalak, “Bu bölgemize ceviz fidanı dikmiştik. Ancak, istediğimiz başarıyı sağlayamadık. Bu bölgeyi yeniden rehabilite ederek 35 bin 200 adet muhtelif türde yapraklı fidan ve çam fidanı dikimini yeniden yaptık. Bu rehabilite çalışmamızda özellikle arıcılığa katkı sağlaması açısından bal ormanları eylem planını uyguladık” dedi.

 Gençleştirme Çalışmaları

Fidan dikiminin yanı sıra gençleştirme çalışmalarına da ağırlık verdiklerini anlatan Kodak, “Biz, bu çalışmaya suni gençleştirme diyoruz. Suni gençleştirmeyi Köse ilçemize bağlı Kayadibi köyünde gerçekleştirdik.  150 dekarlık alanda çalışmayı tamamladık. Yaklaşık 30 bin çam fidanı diktik. Karanlıkdere Kocadal köyünde de 10 hektarlık alana 15 bin civarında fidan dikimi yapıldı” diye konuştu.

Sosyal Sorumluluk Projesi

Kodalak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, İş-Kur’un hayata geçirdiği Toplum Yararına Çalışma Programı ile birlikte daha önce ağaçlandırma çalışması yapılıp da başarısız olunan alanlarda çalışma yaptıklarını belirterek, “Bu alanlarda yeni fidanların dikiminin yanı sıra bakımları da yapıldı. 170 bin adet çam fidanı dikildi. İş-Kur’un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında sağladığı istihdamla tüm ilçelerimizde de fidanları toprakla buluşturduk” dedi.

Yeter ki Fidan İstenilsin

Fidan isteyen kişi, kurum, sivil toplum kuruluşlarına kısa sürede fidan temin ettiklerini anlatan Kodalak, şöyle devam etti:

“Şu anda Kelkit ilçemize bağlı Ünlüpınar beldesinden çok sayıda fidan talebi alıyoruz. Bu beldemize 5 bin adet fidan vereceğiz. Bu güne kadar bu beldemize verdiğimiz fidan sayısı 30 bini geçti. Şu anda Kırıkkale’den 25 adet ceviz fidanı geldi. İlçelerimizin nüfus oranlarına göre olmak üzere Kelkit’e 5 bin, Şiran’a 4 bin, Köse ilçemize de 2 bin ceviz fidanı tahsis ettik. Merkezimizde ise 4 bin ceviz fidanının dağıtımını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Yeter ki bizden fidan istenilsin, fidan isteyen herkese fidan veriyoruz.”

350 Bin Fidan Dikildi

Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Kodalak, açıklamasının sonunda 2015 yılı içerisinde 350 bin adet fidanı toprakla buluşturduklarını kaydederek, “Son üç yıl içerisinde 314 bin dekarlık alanda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirdik. Bu yıl da dahil olmak üzere 12 milyon 750 bin adet fidanı toprakla buluşturduk. Gelecek yıllarda da çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz.  Tek amacımız daha yeşil, daha sağlıklı Gümüşhane olacaktır” şeklinde konuştu.

Ramazan Yetim-Alime Çelik

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim