• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -5 °C
  • Trabzon : 10 °C

Fidan Dikimi ve Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

23.03.2015 13:38
Fidan Dikimi ve Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen fidan dikimi ve fidan alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında vatandaşı duyarlı olma çağrısında bulundu.

Mart ve Nisan aylarında fidan dikimine başladıklarını ve bu konuda vatandaşı fidan dikerken ve fidan alırken dikkatli olmaları hususunda çağrıda bulunan, fidan dikimi ve alımı konusun da ilgili kurumlara danışmaları gerektiğini söyleyen Edip Birşen,” Fidan özel kuruluşlarda temin edilebileceği gibi tarım il müdürlüğümüzden de temin edilebilir. Alınacak fidanların sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir. Sertifikalı fidanlar hastalık ve zararlardan korunurlar”  Dedi.

Birşen Fidan seçiminde dikkat edilecek hususlar, fidan dikim zamanı, fidanlara dikim öncesi yapılan uygulamalar ve fidan dikimi hakkındaki konulardan sırasıyla bahsetti.

Fidan seçiminde dikkat edilecek hususlar

-Kökleri açıkta kalmış kazık kökleri yaralanmış fidanlar alınmamalıdır. Saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar alınmamalıdır. Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından bu tür fidanlar tercih edilmemelidir. Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir mutlaka anaç ila kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir. Alacağınız fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit vb. hastalık ve zararlılar olmamalıdır.

Fidan dikim zamanı

Meyve fidanı genel prensip olarak fidanların uyuduğu yapraksız dönemlerinde dikilirler bölgemiz için en uygun dikim zamanı Mart- Nisan aylarıdır.

Fidanlara dikim öncesi yapılan uygulamalar

Fidanlar dikim öncesi budamaya tabi tutulurlar. Yapılan budamada fidanın kök ve dal dengesi sağlanılır. Kök budamasında söküm sırasında zedelenen yaralı kökler temizlenir uzayıp giden kökler kısaltılır. Fidanların gövdeleri 60-70cm den bir göz üzerinden eğimli bir şekilde kesilir.

Fidan dikimi

Fidanların dikileceği çukurlar önceden açılarak hazır hale getirilir. Çukurlar 70-80cm derinlikte ve genişlikte olmalıdır. Çukur açılırken üst toprak bir tarafa, alt toprakta diğer tarafa ayrı olarak konulur. Dikim esnasında üst toprak bir miktar yanmış çiftlik gübresiyle karıştırılarak çukurun dibine konulur. Fidan dikim tahtasının yardımıyla çukura yerleştirilir. Fidanın aşı noktası çukurun 8-10cm yukarısında olmalı ve hakim rüzgar yönüne bakmalıdır. Çukur gübreli toprakla zaman zaman sıkıştırılarak doldurulur. Fidanın dibine herek dikilerek fidan hereğe bağlanır. Etrafı çanak yapılarak bolca can suyu verilir.

Ramazan yetim 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim