FANTASTİK KURSLAR AÇMAYIN !
Halk Eğitim Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısında konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, şehrin istihdam alanlarına yönelik kursların açılması gerektiğini dile getirerek, “İlimizle hiç alakalı olmayan bir konuda kurs açmanızın ilimiz ekonomisine çok bir faydası olmaz. Bu fantezi yerine geçer” dedi.
Gümüşhane’de Vali Okay Memiş'in, ilgili kurum müdürlerinin ve STK Temsilcilerinin katılımları ile il Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitim Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısı gerçekleştirildi.
“İNSANLAR PARA KAZANABİLMELİ”
Halk Eğitim Merkezi Salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali Memiş, her ilçe ve il merkezinde öne çıkan yöresel ürünlere yönelik kursların açılması gerektiğini kaydederek, “Bazen rutin işleri yapmak doğrudur. Okuma yazma, terzilik gibi kurslar. Ama rutinin dışına da çıkmak durumundayız. Her ilçenin ve il merkezinin öne çıkan bir takım özellikleri var. Şiran’da ala kilim, Kelkit’te zilli kilim, Kürtün’de külek gibi yöresel şeylerin kurslarını yapmamız lazım. Bir yerleşim yerinde istihdama yönelik veya hayatın olağan akışı içinde öne çıkan unsurları geliştirip devam ettirmeliyiz. Hatta bu alanda mümkün olduğunca turistik, ticari potansiyeli değerlendirerek hareket etmeliyiz. Bu üretilen şeylerden insanlar para kazanabilmeli” şeklinde konuştu.
“YAPILAN İŞLERİ ÖNEMSEMEMİZ GEREKİR”
“Gümüşhane olarak vites büyütmeliyiz” diyen Vali Memiş, “Bu toplantı rutin bir toplantı olmasın. Biraz hızlanmalıyız. Pedal çevirmeye devam etmeliyiz. Bazı halk eğitim kursları çok güzel oluyor. Artık büyük şehirlerde illerin tanıtım günleri oluyor. Ankara’da, Gümüşhane veya başka illerin tanıtım günleri yapılıyor. Çok kötü oluyor onlar. Ben katıldım birkaç tanesine. Tanıtım, sergilenen ürünler yöresellikten, otantiklikten çok uzak. Bir işi yapıyorsanız düzgün yapmak durumundasınız. Yapılan işleri önemsememiz gerekir” ifadelerini kullandı.
“İLİMİZLE ALAKALI OLMAYAN KONULARDA KURS AÇMANIZ FANTEZİ YERİNE GEÇER”
Şehrin madencilik, turizm, tarım ve hayvancılık olmak üzere üç tane istihdam kapısı olduğunu ve bu alanlara yönelik kursların açılması gerektiğini dile getiren Vali Memiş, “Siz halk eğitim müdürlükleri olarak bu üç temel alanda kurs açmalısınız. Yani ilimizle hiç alakalı olmayan bir konuda kurs açmanızın ilimiz ekonomisine çok bir faydası olmaz. Bu fantezi yerine geçer. Buralara odaklanmalısınız. Buralarda istihdam yaratıcı şeyler yapmalısınız” dedi.
Kurslar yapılırken mutlaka paydaşlarla işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Memiş, “Artık İŞKUR’unda kendine göre bu tür kursları var. Ticaret ve Sanayi Odamızın ayrıca var. Projelendirilerek yapılan kurslar var. Dublikasyonlar başlamış biraz bu işlerde. Benim aktif kaymakamlık yaptığım dönemde bu işi sadece halk eğitim müdürlükleri yapardı. Şimdi karşımızda böyle bir tablo var. Ama bu kursları yaparken mutlaka ve mutlaka Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde olmanız lazım. Paydaşlarınızla işbirliği içinde olun. Ona dikkat edin” açıklamasında bulundu.
“BİR TANE KADIN ÖĞRETMEN DE Mİ YOK?”
Gümüşhane’de çok ciddi bir kadın girişimci potansiyeli olduğunu ancak toplantıya bir tane kadın girişimcinin çağrılmamış olmasını eleştiren Vali Memiş, şunları söyledi:
“Turizmle alakalı olan önemli şeylerden bir tanesi da kadın girişimcilerimiz. Gümüşhane’de çok ciddi bir kadın girişimci potansiyeli var ama şu masaların etrafında hepiniz erkeksiniz. Bir tane kadın öğretmen de mi yok? Bir tane kadın girişimci yok toplantıda. Bir tane kadın öğretmeni bile davet edip fikrini almıyorsunuz. Terziliği hanginiz yapabiliyor? Var mı terzilik yapan aranızda? Sökük diken var mı? Yok. Bir tane kadın arkadaşı buraya davet etmemişsiniz ki fikrini alayım, görüşünü sorayım. Erkek erkeğe şimdi siz kanaviçe filan mı konuşacaksınız? Bu istişareye kapalı olduğunuz anlamına gelir, öyle açığız filan demeyin yutmaz kimse. İstişareye kapalı olduğunuz, öyle kendi aranızda konuşup kendi kafanıza göre iş yaptığınız anlamına gelir. Burada bir kadın olsaydı, kadın girişimcileri davet etmiş olsaydınız size birtakım önerilerde bulunurdu.”
“İNSANLAR LEZZET DURAKLARI ARAYOR”
Türkiye’de gelir düzeyinin arttığına ve insanların lezzet durakları aramaya başladığına vurgu yapan Vali Memiş, “Parası olan adamlar var. Gümüşhane’de çok iyi bir restoran duyuyorsa, Edirne’den uçağa binip geliyor ve akşam geri dönüyor. Bakın bu ülkede böyle şeyler başladı. Buna yönelik bir çalışmanız var mı? Yöresel yemeklerimizi, yöresel tatlarımızı geliştirecek şeyler var mı? Bunları öne çıkarmanız lazım” diye konuştu.
“İSTİŞAREYE KAPALIYIZ”
Vali Memiş, ilçelerdeki birtakım kursların il merkezinde de olması talimatını verdiğini anımsatarak, “Kursların devamlılık arz etmesi lazım. İlçelerdeki birtakım kursların il merkezinde olması talimatını verdim. Bazı ilçe yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız hassasiyet göstermişler. ‘Bu iş sadece bizim burada olsun’ diye. Sizin orada olsun da burada olmasının ne sakıncası var. Yani zilli kilim atölyesinin Gümüşhane il merkezindeki halk eğitim merkezi kursunda üretilmesinin bir sakıncası var mı? Ya da külek yapımının. Orada mutlaka olsun, devam etsin ama il merkezin de ala kilim atölyesi neden olmasın, bunu engelleyici ne var? Bunu engelleyici tek şey istişareye kapalı olmamız” ifadeleri ile sözlerini sürdürdü.
“DEVLET ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”
Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü yeni binasını tekrardan geri alıp, orayı gümüş evi yapmayı düşündüklerini açıklayan Vali Memiş, “Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü binasını tekrardan geri alıp, orayı gümüş evi yapmayı düşünüyorum. Ama sadece kadın girişimcilerden oluşacak. Gelen turist kafilesi doğrudan oraya gidecek. Gümüş el sanatlarının sergilendiği, satıldığı, il özel idaresi marifetiyle çok düşük kiralarla, sırf özendirmek için, pozitif ayrımcılık olsun diye bu işi geliştirmemiz lazım. Ticaret ve Sanayi Odamızdan da buna yönelik şeyler bekliyoruz. Bu sektörleri ancak böyle oluşturabilirsiniz. Turizme yönelik çok ciddi yatırımlarımız var. Cuma günü Süleymaniye’deyim. Hadi bakalım buyurun, yolun bir tek asfalt işi kaldı. Devlet elinden geleni yapıyor. Devlet yapsın her şeyi, oteli de devlet yapsın hayır. Altyapıyı, doğal gazı, elektriği, suyu yaptık. Biz de Belediye’de elimizden geleni yaptık. Sivil toplum örgütlerimizde bize yardımcı olsunlar. Gümüş işlemeciliği ile ilgili kursumuz da devam edecek. Burası Gümüşhane. Türkiye’de değerli bir madeni ile anılan başka bir il yok” değerlendirmesinde bulundu.
Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise örgün eğitim kapsamında yaklaşık 20 bin öğrenciye yönelik idareci, öğretmen ve diğer ünvanlı personelle 180 okulda eğitim öğretim faaliyetinin devam etmekte olduğunu belirterek, “Buradaki toplantının amaçlarından bir tanesi bu öğrencilerimizin dışında kalan tüm nüfusumuza yönelik etkinlik faaliyetlerinin planlanması. Bu kapsamda dairelerin, sivil toplum örgütlerimizin konuya ilişkin önerilerinin alınması ve halk eğitimin bu öneriler doğrultusunda çalışma takviminin ve içeriğinin belirlenmesine yönelik önemli bir nokta” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Taş’da önceki yıllara ait kursların yer aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Taş, Gümüşhane Halk Eğitim Müdürlüğünce il ve ilçelerde istihdama yönelik açılan kurslar hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitim merkezi tarafından yürütülen faaliyetlerle ilgili de katılımcıları bilgilendiren Taş, Kürtün Hal Eğitim Merkez binasının olmamasını, merkez mesleki eğitim merkez binasının atölye yapımına uygun olmamasını ve bazı dal ve branşlarda uzman veya usta öğretici bulunamamasını da karşılaştıkları problemler olarak sıraladı.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Taş ise, hayat boyu öğrenmenin okullar ile sınırlı kalmadığını evde, işte, hayatın her alanında gerçekleşebilen öğrenmenin yaş, sosyal, ekonomik statü ve eğitim seviyesine bakılmaksızın herhangi bir engel olmadan sürdürülebileceğini gösteren temel kavramlardan birisi olduğunu ifade ederek, “Bireylerin hayat boyu öğrenme konusundaki farkındalıklarının artırılması, toplumda herkesçe paylaşılan öğrenme kültürünün geliştirilmesi, öğrenme fırsatlarının artırılması, bireylerin öğrenmeye erişimini sağlanması, her türlü önceki öğrenmenin değerlendirilmesi, vatandaşlarımıza hayat boyu rehberlik sisteminin sunulması ve etkin bir izleme, değerlendirme sisteminin ilimizde kurulması gerekmektedir” dedi.
Katılımcılardan gelen görüş ve önerilerin alınması ile sona eren toplantıya, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, daire amirleri ve mesleki kuruluşların temsilcileri de katıldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim