EVİNDEN BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTA HEM OKUYOR HEM TERZİLİK YAPIYOR
EVİNDEN BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTA HEM OKUYOR HEM TERZİLİK YAPIYOR
Çad Cumhuriyeti’nden okumak için Gümüşhane’ye gelen Tahir Mahamat Tahir, eğitim hayatını sürdürürken terzilik yaparak hem ailesine destek oluyor hem de geçimini sağlıyor.
ÇAD’DAN GÜMÜŞHANE’YE UZANAN EĞİTİM YOLCULUĞU
Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü hazırlık sınıfında eğitim gören 27 yaşındaki Tahir Mahamat Tahir, Kuzey Orta Afrika’nın Çad Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye uzanan hikayesiyle dikkat çekiyor.
Ülkesinde Siyaset Bilimleri bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra eğitimine ara veren Tahir, terziliğe ilgi duyduğu için Mısır’a giderek bu mesleği öğrendi.
Terzilik Mesleğine Gümüşhane’de Devam Ediyor
Doktora eğitimi almak için burs yardımıyla Türkiye’ye gelen Tahir, Gümüşhane Üniversitesi’nde hem eğitimine devam ediyor hem de okulun terzisi Kamuran Çoşkun’un yanında çalışarak geçimini sağlıyor.
“HERKES TİCARET YAPAR AMA TERZİLİK YAPAMAZ”
Dikiş merakının uzun zamandır olduğunu ve herkesin terzilik mesleğini yapamayacağını belirten Tahir, “Öğretmenimin yanına gidip çalışmak istediğimi söyledim. O da beni okulun terzisi olan Kamuran teyzenin yanına yolladı. Artık onun yanında çalışıyorum. Hem geçimimi sağlıyorum hem de aileme katkıda bulunuyorum. Ticaret olarak bu işte para olduğunu düşünüyorum. Herkes ticaret yapar ama terzilik yapamaz. Ölmeyen bir meslektir terzilik. Dil bilmesen de her yerde bu mesleği yapabilirsin” dedi.
Tahir, Türkçeyi iyi öğrenmek istediğini ifade ederek, “İlk hedefim Türkçeyi daha iyi öğrenmek sonrasında okuyacağım bölümde çalışmak. Türkçeyi yavaş yavaş öğreniyorum aynı zamanda da iki yabancı dilim var. Dili öğrendikten sonra iş bulmam ve kendimi ifade etmem daha kolay olacaktır” diye konuştu.
TERZİ KAMURAN ÇOŞKUN: “YARDIMI İŞİMİ HAFİFLETİYOR”
Okulun terzisi Kamuran Çoşkun (68) ise Tahir ile aynı dili konuşmadıkları için anlaşamadıklarını ancak kendisine yardımcı olduğunu söyledi.
Tahir’in yardımı ile iş yükünün azaldığını ifade eden Çoşkun, “11 yıldır okulun terzisiyim. 60 yıldır bu mesleği yapıyorum. Tahir yanımda çalışmaya yeni başladı. El yatkınlığı var isteklide. İşlerimi hafifletiyor. Biraz konuşmada anlaşamazsak da ne yaptığımı görüp yapmaya çalışıyor. Her şeyi bilmese de gösterdiğim şeyleri anlıyor ve yapıyor” diye konuştu.
Haber: Damla ATMACA
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim