• BIST 9639.96
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 1 °C
  • Trabzon : 11 °C

“Esnafın Yanında Kimse Yok”

31.12.2015 14:30
“Esnafın Yanında Kimse Yok”
Gümüşhane’de çeşitli sektörlerde hizmet veren esnaflar, E tebligat yasasıyla birlikte zorunlu hale getirilen yazar kasa uygulamasının kendileri için fazladan bir maliyet olduğunu ifade ettiler.

Adının açıklanmasını istemeyen bir çay ocağı işletmecisi, e-tebligatla beraber zorunlu hale getirilen yazar kasa zorunluluğundan memnun olmadığını ifade ederek, “Ben vergimi veriyorum, kasam da, kaşem de var. Bu konu hakkında kimse gelip bir bilgide vermedi. E-tebligat sistemiyle ilgili bir tebligat da bize ulaşmadı. Vergimizi basit usul olarak veriyoruz. Benim, zorunlu hale getirilen yazar kasayı alacak durumum da yok. Ben burada çay satıyorum. 1 tane çay içti diye vatandaşa fiş mi keseceğiz? Küçük esnafın bence bu işe karşı olması lazım” dedi.

Önce Kaçağın Önüne Geçilmeli

İsmini Vermek İstemeyen bir diğer esnaf ise, eski yasada deftere tabi olmadıklarını hatırlatarak, “Şimdi neden böyle bir zorunluluk getirildi, anlayamıyoruz. Küçük esnaf olmamızdan dolayı sürekli müşterimiz oluyor, fakat müşterilerden alınan ücretler düşük ücretler. Biz vatandaşlarımıza hizmet mi edeceğiz yoksa fiş mi keseceğiz? Aynı işi yapmamıza rağmen kayıt dışı olan ve hiç vergi vermeyen işletmeler var. Bunun denetlenmesi gerekiyor, yazar kasa kayıtlı olan esnaflarda var. Buna rağmen bir de bin 500 lirayı bulan yazar kasa almamız gerekiyor, almadığımız takdirde cezasının olduğunu biliyoruz ve bu ücret çok fazla” diye konuştu.

“Esnafında Yanında Kimse Yok”

Eski Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Hacı Beygün, Gümüşhane’de küçük esnafın problemlerini çözmek için kamu kuruluşları ile esnaf ve sanatkar odalarının girişiminin olmadığını dike getirerek, “Odalar, esnafların sorunlarını hiçbir zaman önemsemiyorlar, sadece aidat dönemleri geldiğinde esnafları ziyaret ederler. Gümüşhane’de kayıt dışı esnaf o kadar çok var ki. Ben oda başkanlığım döneminde kayıt dışında olan esnafları kayıt ettirdim. Gümüşhane’de 3 tane otel var, oteller 100 liraya oda veriyorlar, öğretmen evleri 40 liraya oda veriyor. Sigorta yok, vergi yok, eleman parası yok, kira yok. Esnaf, iş yeri için bin 500 lira kira veriyor, 2 kişiyi çalıştırıyor bundan dolayı da maliyetleri artmış oluyor. 75 kuruşa çay satan kahvehanelerde bir çay içen vatandaş için bir tane fiş kesebilmesi mümkün mü? Vergi dairesi kayıt dışı esnafı önce kayıt altına alsın. Küçük esnaf 3 aydan 3 aya esnaf beyannamesini versin, vergi de bu sayede toplanmış olsun. Maliye, Defterdarlık, Vergi Dairesi işini yapsın yani. Gümüşhane’de siftah yapmayan esnaf arkadaşlarımız var. Gümüşhane’de borcu olmayan esnafta yok denecek kadar az. Esnaf geçinemiyor ki ne yapsın. Ama Gümüşhane’de sivil toplum yok esnaf sanatkarlar olsun, odalar birliği olsun, şoförlerin desteklenmesi olsun esnafın da yanında kimse yok” diye konuştu.

“Muhasebecileri de Zorlayan Bir Uygulama Oldu”

 

İsmini vermek istemeyen serbest muhasebeci ise, E Tebligat uygulamasının, Aralık sonuna kadar yapılması gerektiğini belirterek, “E tebligat Maliye’nin vergi takiplerini daha kolay yapabilmesi için yaptığı bir uygulama. E tebligat sistemine kayıt yapılmadığı zaman bin 500 lira gibi bir cezası var, vergi dairesine kaydı olan her mükellefin yapması gerekiyor. Aynı şekilde yazar kasa kullananların da Aralık ayında pos yazar kasaya geçme zorunlulukları var. Muhasebecilerin Aralık ayı en yoğun olduğu dönemlerdir. Defter tasdiklerimiz ve mükelleflerin KDV’leri ile ilgili işlemleri Aralık ayında gerçekleştiriyoruz. 2 uygulamanın da Aralık ayına gelmesi muhasebecileri de zor durumda bıraktı. Hepsinin ceza alma durumu olduğu için mükelleflerin bir anda e tebligat sistemine geçmek istemesi muhasebecilerin en yoğun olduğu ay Aralık ayı olması nedeniyle sıkıntılı geçiyor. Bu kadar süre beklenildikten sonra e tebligat sisteminde bir ay sonrada geçilebilirdi.  E tebligat sisteminde mükelleflerin hiç oyalama şansı olmayacak, tebligatlar 5 gün içerisinde tebliğ edileceği için vergi dairesi, vergi borçlarında 5 gün içinde icra başlatabilecek. Mükelleflerin hızlı ödeme yapmaları gerekecek” şeklinde konuştu.

 

Mert Zımba

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim