Esnaf Düşünceli, Çalışan Memnun
Daldaban, gazetemize yaptığı açıklamada, asgari ücrettin bin 300 liraya çıkmasıyla beraber sigorta primlerinde de artış yaşandığını bu durumun esnafı zorlayabileceğini belirterek, “ Asgari ücretin bin 300 liraya ulaşması sigorta primiyle birlikte işverene bir işçinin maliyetinin bin 850 liralara çıkmasına neden oldu. Asgari ücrete yüzde 35’leri bulan bir zam esnafın alışkın olduğu bir durum değil. Bu durum taciri de, tüccarı da esnafı da sanatkarı da etkiler. Bu asgari ücretin yüzde 40’ını devletimiz karşıladı. Bu oranın biraz daha arttırılmasını devlet yetkililerimizden bekliyoruz” dedi.
İşveren Küçülmeye Gidebilir
Asgari ücretteki artışın ekonomik yükümlülüğün esnafa yüklenmesiyle beraber işçilerin işlerinden çıkarılabileceğini vurgulayan Daldaban, “İşverenler çalışanlarının maaşlarının ödenmesi aşamasında kayıt dışı uygulamalara yönelebilir. Yani sigorta primlerini asgari ücret yapar fakat işçilerin ödemelerini daha düşük değerden ödeyebilir veya tam olarak ödediği asgari ücretin bir miktarını çalışanlarından geri alabilir. Böyle bir durum hoş değil elbette olmamasını talep ediyoruz ve beklentimiz de bu yönde” diye belirtti.
“Devletimizin Aldığı Karara Saygımız Sonsuz”
Daldaban, Hükümetin esnafı farklı desteklerden faydalandırarak asgari ücrete yapılan zamla birlikte işverene gelen yükünü hafifletmesi gerektiğinin altını çizerek, “Devletimizin aldığı karara saygımız sonsuz. Esnafın desteklere ihtiyacı var. Yoksa bu durumun altından bire bir kalkması mümkün değil. Bununla ilgili olarak hükümetimizin almış olduğu bir karar var, can suyu kredisi diye 30 bin lira faizsiz. Bunun gibi esnafı motive edecek, kolaylık getirecek uygulamalara ihtiyacı var. Hükümetimizin de bunları yapacak gücü var. Esnafa ekonomik destek verildiği takdirde ülkemizin dışa bağımlığı oldukça düşük seviyelere iner” diye konuştu.
“Ahilik Geleneğinden Geliyoruz”
Türk esnafının ahilik geleneğinden gelen topluma saygılı bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Daldaban, “Sanatımızı icra edelim üretmeye devam edelim ve ülkemizin ithalatına ihracatına katkıda bulunalım. Esnafımız bu beceriye sahip fakat esnafımızın tek sıkıntısı ekonomiktir. Bunu giderecek olan da hükümetimizdir. KOSGEB üzerinden yapılan destekleme programlarının artması ve esnafın daha kolay ulaşmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Sicil Affı Taşrada Uygulanmıyor”
Birkaç yıl önce esnafa yönelik sicil affının getirilmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını aktaran Daldaban, “ Sicil affı ile ilgili yapılan çalışmaların maalesef taşrada uygulamaya geçirilemediğini hatırlatmakta fayda var. Bir esnaf bankaya kredi almak için gittiğinde çok uzun bir süre önce bir tane senedini 1 hafta geç ödemiş olsa dahi kredi alma noktasında sıkıntılar yaşayabiliyor. Esnafın kolay krediye ulaşması için mücadele ediyoruz. Esnafa gerekli mali destek yapılırsa esnaf verimi iki katına çıkacaktır. Bu durumda asgari ücrete gelen bu zammı esnafa olan olumsuz etkisi oldukça düşük olur. Para kazanan bir işletme asgari ücrete gelen zam ile ilgili olarak bir şikayette bulunmayacaktır. Global olarak ve ülkemizde pahalılık var. Gönül ister ki asgari ücret bin 300 lira değil 2 bin 300 lira ama gayri safi milli hasıladaki payı kişi başına düşen gelir artarsa bunlar olur. Kazanamayan bir işletmenin ödeme yapabilmesi mümkün değil. Kazanabilmek için devletimizin özellikle esnaf ve sanatkara el atması lazım. Esnafa desteklemeler var yeterli mi esnaf ister ki, en iyisi verilsin” dedi.
İşveren İçin Zor Bir Coğrafya
Asgari ücretteki değişimle birlikte işverenler için geçiş döneminin yaşandığını dile getiren Daldaban, “Devletimize güvenmemiz gerekiyor. İki tarafın da elini taşın altına koyması gerekmektedir. Devletimizin özellikle doğu bölgelerine özel teşviklerde bulunması gerekmektedir. Burada çok zorlu bir ortamda esnaf ve sanatkarlar hizmet ediyorlar. Gümüşhane’de iş yeri açan bir kişiyi medeni cesaretinden dolayı biz tebrik ediyoruz. Çünkü coğrafyamız oldukça zorlu. İş yeri açan her bir tacir, tüccar esnafımız sanatkarımız bizim için önemlidir ve hepsi de ödüle layık insanlar. Bu bakımdan tüm esnaf sanatkar tüccar ve tacirin yeni yılını kutluyor, bol kazançlı bereketli bir yıl diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Herkes Taşın Altına Elini Koymalı
Gümüşhane’deki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işverenler asgari ücretteki artışın kendilerini zorlayabileceğini belirterek, “Bu yönde belirlenen asgari ücret yeni istihdam yaratılmasını güçleştirebilir. Ayrıca bir işçinin maliyeti işverene yaklaşık 2 bin liraya mal oluyor. Bu durum bizler için fazladan bir maliyet oluşturuyor. Asgari ücrete gelen bu zammın yüzde 40’lık bir kısmını devlet, yüzde 60’lık kısmını ise işveren karşılayacak. Bu oranın tam tersi şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada karşılıklı fedakarlık yapılmalı, herkes taşın altına elini koymalı” ifadelerine yer verdi.
Çalışan Memnun
Gümüşhane’de çeşitli sektörlerde asgari ücretle çalışan işçiler ise yapılan zamdan memnun olduklarını dile getirerek, “Bin 300 liraya çıkan asgari ücrete birçok insan mutlu olmuştur. Hükümetimizin buna destek vermesi çok güzel bir şey. Asgari ücrete gelen zamla birlikte alım gücünün artacağını düşünüyorum. Gelen bu zamlar işverenler için mali bir yükümlülük olarak gözükse de ekonomik canlanma sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
Mert Zımba- Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim