• BIST 9690.73
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 8 °C

Eski Kibrit Fabrikası Yerini Ekonomiye Kazandırmalıyız

31.01.2020 10:59
Eski Kibrit Fabrikası Yerini Ekonomiye Kazandırmalıyız
Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Kelkit’te bulunan eski kibrit fabrikasının yerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Kelkit’te bulunan eski kibrit fabrikasının yerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Kelkit TSO Başkanı Mustafa Servet Daltaban, yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere Kelkit İlçesine bağlı, Yılanlı mevkisinde, 87 bin 600 metrekarelik alanda kurulan Kibrit Fabrikası, 7 Nisan 2004’te zarar ettiği gerekçesiyle Özelleştirme Daire Başkanlığı tarafından kapatılmıştı. Yaklaşık 8000 metrekareden fazla kapalı alanı bulunan tesis 15 yıldır atıl durumda kaderine terk edilmişliği yaşamaktadır. 2016 yılında dev tesis, hazırlanan proje kapsamında Kelkit Organik Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak Hazine tarafından Gümüşhane Üniversitesine tahsis edilmişti. Ancak o günden bu güne proje faaliyete geçirilememiş sonrasında iptal edilmişti. Halen bu alan Gümüşhane Üniversitesi’ne tahsisli durumdadır” dedi.

Daltaban açıklamasında fabrika yerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğine değinerek, “Eski Kibrit Fabrikası, Kelkit’in topyekun müteşebbisi ve mücadelesi sonrasında kazanılan ve Kelkit’e mal olmuş bir yatırım olmuştur. Bir zamanlar Bölgenin göz bebeği olan işletme, büyük bir istihdam sağlayarak Kelkit’e büyük bir ekonomik değer katmıştır. Ülkemizin üretim seferberliği yürüttüğü bu dönemde böyle fonksiyonel bir işletmenin atıl durumda beklemesi hepimizin vicdanını sızlatmaktadır. Bölge ekonomisine can suyu olabilecek bu tesisin bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması zorunluluk arz etmektedir. Bölgede yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin önündeki en büyük yatırım maliyeti, yer ve bina olarak karşımıza çıkıyor. Bu hazır tesis, potansiyeli ile birçok yatırımcı ve müteşebbisi bünyesinde barındıracak kapasiteye sahiptir” ifadelerini kullandı.

Alanın değerlendirilmesi için bir rapor hazırladıklarını kaydeden Daltaban, “Bu alanın değerlendirilmesi için Kelkit Ticaret ve Sanayi olarak hazırladığımız raporda, birçok tesisin kurulabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Kelkit Tarımsal Üretim Üssü olarak hazırlanan raporumuzda; Kuru fasulye toplama ve paketleme tesisi, Tavuk yetiştiriciliği ve yumurta üretim tesisi, Kültür Mantarı üretim tesisi, Kurburnu suyu üretim tesisi, Peynir tereyağı süt işleme tesisi, Kaba yem bitkileri slajlama ve paketleme tesisi, Seracılık gibi işletmelerin kurulabileceği öngörülmüştür. Alanın tadilatı ve restorasyonunun DOKAP tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Gümüşhane Üniversitesinin tahsisten vazgeçerek, Alanın Kelkit Belediyesi veya İl özel idare bünyesine alınarak yatırım fırsatlarına açılması gerekmektedir. Geçen her zaman, büyük bir ekonomik kayıp olarak tarihe geçecektir” açıklamalarında bulundu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim