• BIST 9645.63
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

Erken Gelen Bahar Avantaj Sağladı

20.02.2016 14:00
Erken Gelen Bahar Avantaj Sağladı
Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, kış aylarında ülke genelinde çok soğuk havaların yaşandığını, erken gelen sıcak havayla birlikte arıcıların avantajlı bir konuma geldiklerini söyledi.

Gül, gazetemize yaptığı açıklamada,  çok soğuk geçen bir kış döneminden sonra sıcak havaların beklenenden daha erken geldiğini belirterek, “ Kış aylarındaki soğukluğun 20 yıldır yaşanmadığını söyleyebiliriz. Fakat kış aylarında sıcak havanın erken gelmesi arıcılar için büyük bir fırsat. Havaların ısınması nedeniyle arıların açlık durumları kontrol edilebilir. Arılar aç mı, yemeğe ihtiyacı var mı şeklinde bir kontrol etmeleri gerekir” dedi.

Yiyecek Takviyesi Yeterli Değil

Uzun yıllar profesyonel olarak arıcılık yapanların gerekli kontrolleri zamanında yaptıklarını vurgulayan Gül, “Hobi amaçlı olarak arıcılık yapanların da kontrollerini yapmaları gerekir. Kontrollerini yapan arıcılar eğer ihtiyaç varsa kekini, balını koyarak takviyede bulunmuştur. Tek başına yiyecek takviyesinde bulunmak yeterli değil tabi kontrol yapan arıcılar keşke fazla çerçeveleri çıkarmış olsalardı. Kovanlardan arının içerisinde fazla çerçeve varsa arılar yayılıyor bir araya toparlanamıyor, böyle olduğu zamanda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Arı güneşi görünce yumurtayı aşırı geniş atar, daha sonra hava soğuyunca toplanmak koloni olmak zorunda kalır. Dolayısıyla orada ki yumurtayı terk eder ve yumurtalar ölür. Bu durumda arıların ölmesine neden oluyor” diye belirtti.

Rakımı Düşük Bölgelerde Kontrol Yapılabilir

Gül, sıcaklığın hissedilir derecede yükseldiği yerlerde bakımların yapılabileceğini dile getirerek, “Kürtün ve Torul vadileri, Gümüşhane şehir merkezinde ise rakımın düşük olduğu bölgelerde yapılabilir. Rakımın yüksek olduğu köylerde 50 ile 60 santimetre arasında kar var, kovanlar gözükmüyor. Bu tarz durumlarda yapılabilecek bir şey yok. Bu durum gerçekten arıcılar için bir fırsattır. Bunu değerlendirmeleri gerekir. Normalde rutin bakımlarımızı şubat ayının 28’inden sonra, mart ayının ilk haftasında olurdu. Bu bizim için bir fırsat oldu. 10 gün önce bakma şansımız oldu. Burada bakım derken temizlik yapılmıyor, sadece arının bala ihtiyacı var mı, açlıktan dolayı ölebilir mi diye kontrol ediliyor” diye konuştu.

Güz Bakımı Bal Verimini Yüzde 75 Etkiliyor

Arıcıların yüksek miktarda kaliteli bal almaları için bakımların çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Gül, “Yüksek kalitede çok miktarda bal almak için bir önceki güz döneminde bakımını çok iyi yapması gerekir. Güz döneminde arıyı çok iyi bakar, yedirir, yumurtaya geçirir ve arının gençleşmesini sağlarsa o genç arı kışı daha iyi geçirir ve baharda etkili bir şekilde çalışmaya devam eder. Dolayısıyla güz bakımı bir sonra ki yılın bal verimi için yüzde 75 etkilidir. Bu nedenle güz bakımının çok iyi yapılması lazım. İlkbahar bakımının çok iyi yapılması lazım. Arılar bozuk çerçevelerden kurtarılmalı. Yapılması gereken ilaçlar yapılmalı. Arının ihtiyaç duyduğu yem verilmeli. Yoksa ilkbaharda iyi bir bakım yapamayan insan, arıyı güçlendiremeyen vatandaş bal mevsiminde bal beklemesin” şekline konuştu.

Mert Zımba- Ramazan Yetim

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim