ELMA İÇ KURDU İLE MÜCADELE
Birşen, yaptığı açıklamada, elma iç kurdunun meyveyi deldikten sonra, meyvenin çekirdeklerini yediğini belirterek, “Doğrudan meyveyi delerek galeri açıyor. Etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislik bırakıyor. Sonuç olarak meyvenin dökülmesine, nitelik ve niceliklerinin bozulmasına, pazar değerini düşmesine neden oluyor. Mücadelesi yapılmayan bahçelerde ise zarar oranı yüzde 100’e kadar çıkabiliyor” dedi.
Birşen, “Kışı olgun larva halinde, ağaç gövdesinde ve topraktaki kalıntılarda geçiren elma iç kurdu, mayıs başında pupa olur. İlkbaharda çıkan ilk kelebekler, ikinci ergin larvaları ise genellikle meyvelere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar 4-8 saat içerisinde çiçek çukurundan ya da sapa yakın kısımdan meyveye giriş yapar. Bu dönemde zamanlama mücadele için çok önemlidir. Larva, meyve içerisine doğru tünel açar ve çekirdekler üzerinden beslenirler. 30-40 gün meyvede beslenen larva ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında ya da topraktaki kalıntılar arasında kokon örmek üzere meyveyi terk eder” diye konuştu.
Elma iç kurdu için ilaçlama yöntemi
Mücadelede hedefin elma iç kurdunun meyve içerisine girmesini engellemek olduğuna vurgulayan Birşen, “Elma iç kurdunda her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak yumurtadan çıkan larvaları, meyve içine girmeden öldürebilmektir. Yüzde 2 zarar göz ardı edilebilir. Fakat yumurtalara ait ilk ilaçlama zamanlarını sağlıklı bir şekilde tespit etmemiz gerekiyor” ifadesine yer verdi.
Erken uyarı yöntemi
Müdür Birşen, erken uyarı yöntemi ile ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Eşeysel çekici tuzak yöntemlerini hem ilaçlama zamanında hem de zararlının yoğunluğunu belirlemede kullanıyoruz. Ergin yoğunluğun saptanması açısıyla da bir sürvey yapıyoruz. Bu da 1-10 dekar arası bahçeye 10 ocak, 11-30 dekar arsı bahçeye ise 20 ocak, 30 dekardan büyük bahçelerde ise 30 ocak üzerinde olan bahçelerde yapılıyor. 3 ile 3,5 metre arsında bir bez örtüyle silkelenmelidir. Bu işlem sabah erken saatlerde veya akşam üzeri sakin, rüzgarsız ve yağışsız günlerde yapılmalıdır. Eğer sayım sonunda 10 ocaktan ikiden fazla ergin böcek düşerse elma iç kurdu için mücadele başlatılmalıdır. Yoğunluğun yüksek olduğu bahçelerde ve yerlerde yumurta bırakarak yaptığı zararı engellemek için mayıs sonu, haziran başında çiftleşme döneminde ise ikinci bir ilaçlama yapıyoruz. İlaçlama ise yağmurlu ve güneşli öğle saatleri dışında yapılmalıdır.”
Elma iç kurdunun tanımını yapan Birşen, Elma iç kurdu erginlerinin gri renkli olduğunu, yaklaşık olarak 10 milimetre uzunluğunda ve kanat uçlarının ise çikolata renginde lekeler bulunan kelebekler oluştuğunu ifade etti. Birşen, Yumurtadan çıkan ilk larvaların 1 milimetre olduğunu, baş kısımlarının parlak ve siyah renge benzediklerini belirtti. Birşen, Elma içerisinde gelişmesini sağlayan kurdun elmayı terk edene kadar geldiği olgunlukta ise büyük larvalar da 15-20 milimetre boyunda ve beyazımsı pembe şeklinde görülebileceğini sözlerine ekledi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim