Ehliyette Devrim
Kurt, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni ehliyet alacak kişilerin iki yıl boyunca stajyer ehliyete sahip olacağını belirtti.
Stajyer ehliyet döneminde eski prosedürün uyguladığını ifade eden Kurt, “Stajyer ehliyette devlet ehliyet sahibini iki yıl boyunca denetlemiş oluyor. Stajyer ehliyet sahibi ile ilgili yanlış anlamalar da mevcut. Stajyer ehliyet sahibinin il dışına çıkamayacağı veya il dışı seyahatlerinde yanında stajyer ehliyete tabi olmayan birinin bulunma zorunluluğu olduğu düşüncelerine sahip olan vatandaşlar var. Stajyer ehliyette bu şekilde bir uygulama bulunmamaktadır. Kişi stajyer ehliyete sahip olduğunda kurallara uyduğu takdirde tüm Türkiye’de tek başına araç kullanabilir” dedi.
“Dikkatli Olmak Zorundalar”
Kurt, stajyer ehliyet sahibinin ehliyetinin iki yıl boyunca denetleneceğini hatırlatarak, “Stajyer ehliyetine el konulmaması için bir kişinin 75 ceza puanını doldurmamak, alkol kullanmaması gerekiyor. Kişi üç sefer emniyet kemeri takmamış bir şekilde ceza yerse,üç kere kırmızı ışık ihlalinde bulunursa, yaya geçiş üstünlüğünün bulunduğu yerlerde yayalara yol vermediği tespit edilip 3 kez bu husustan ceza yazılmaması gerekiyor. Ehliyet sahipleri bu bakımdan oldukça dikkatli olmak zorunda. Kurallara uyulmadığı takdirde ehliyet sahibinin ehliyeti iptal ediliyor ve ehliyet alma işlemlerinin hepsini tekrarlamak zorunda kalıyor. Stajyer ehliyet uygulaması vatandaşlara trafikte bilincin bir davranış biçime getirilmesi açısından devrim niteliğinde bir uygulama oldu” diye belirtti.
Suiistimal Ediliyordu
Eski mevzuata göre ehliyet alanların ferdi hareketlerde bulunduklarını belirten Kurt, “Özellikle ehliyetimi nasıl olsa aldım kural ihlalinde en fazla maddi bir cezaya maruz kalırım veya ehliyetime el konulsa dahi belirli bir süre sonra ehliyetimi geri alırım diyerek trafikte fevri harekette bulunanlar için iyi bir uygulama oldu. Sürücü kurslarımızda biz zaten trafik kurallarını öğretip bunlara uyulması gerekliliğini kursiyerle aktarıyoruz fakat stajyer ehliyet döneminden önce bu kurallara vatandaşlar genellikle uymuyorlardı. Stajyer ehliyet dönemi ve trafikte kontrollerin artmasıyla birlikte vatandaşlara trafik bilincinin oluşturulacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Sınıf Sayısı 17’ye Yükseldi
Kurt, Stajyer ehliyet dönemiyle birlikte ehliyet sınıflarının 6 olan sayısının 17’ye yükseldiğini bildirerek, “Önceden kim hangi aracı kullanmak isterse ona göre ehliyet sınıfını belirliyordu ve alıyordu. Yeni uygulamayla birlikte kişi 24 yaşına girince D sınıfı ehliyet almaya hak kazanıyor fakat hemen D sınıf ehliyetini alamıyor, öncelikle B sınıfı ehliyetini alarak daha küçük bir sınıfta tecrübe sahibi olmasıyla birlikte daha büyük bir sınıfta ehliyet alabiliyor. Bu sayede özel sektörde yük ve yolcu taşıyan şoförlerin daha bilinçli olması amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.
B Ehliyetin Maliyeti Bin 690 lira oldu
Kurs ücretlerinin Gümüşhane Valiliği tarafından oluşturulan komisyon tarafından belirlendiğini aktaran Kurt, “Komisyon tarafından Gümüşhane’de belirlenen kurs taban ücreti bin 4 liradır. Direksiyon uygulama sınavı ve yazılı sınavın ücretleri kurs ücretinden ayrı olarak ödenen ücretlerdir. Bunlardan direksiyon sınavı 100 lira, uygulama sınavı ise 60 liradır. Maliye’ye 402 lira, Emniyet Müdürlüğüne 126 lira. Bir kişi B manuel veya otomatik ehliyet almak istediği zaman bunun maliyeti bin 690 lira oluyor. Bu fiyat yazılı ya da direksiyon sınavda ilk sınava girişinde başarılı olmama durumunda tekrar sınavı girmesiyle yükselebilir. Direksiyon sınavında ikinci bir sınava girebilmek için 2 saat daha direksiyon dersi alması gerektiği için biraz daha pahalı olabilir” dedi.
Otomatik Vitesli Ehliyet Dönemi
Kursa yeni kayıt yaptıranların belirttikleri takdirde otomatik vitesli araba kullanmak için ehliyet alabileceklerini dile getiren Kurt, “Otomatik vitesli ehliyet kullanmak isteyenlerin eğitimleri otomatik vitesli araçlarda gerçekleştirecek ve bu tür arabalarla sınava girecek. Otomatik vites ile ehliyet alacak kişilerde ilerleyen zamanlarda sıkıntılar çıkabilir. Manuel vitesli araç kullanmak isterse otomatik vitesli ehliyete sahip kişiler 6 saat boyunca direksiyon dersi almak zorunda kalacaklar ama düz vites için ehliyet alırsa otomatik vitesi de kullanabilecek. Bu durumda da ekstra bir zaman ve maddi harcama yapılmış olacak” şeklinde konuştu.
2020’ye Kadar Herkes Ehliyetlerini Değiştirmeli
Türkiye’de 23 milyona yakın ehliyet sahibinin bulunduğunu hatırlatan Kurt, “Yeni Ehliyetin ücreti Emniyet Müdürlüğünün belirlemiş olduğu ücret hesaba yatırılarak bir biyometrik fotoğraf ve ehliyetinize kullandığınız araçları sağlık raporuna ekleterek Emniyet Müdürlüğüne müracaatlar yapılacaktır. Müracaatımızın soncunda oluşturulan yeni ehliyetimiz adresimize postalanmasıyla ehliyetimizi yenilemiş oluyoruz” dedi.
Kurt, 2016 yılıyla birlikte ehliyetlerin yenilemesi gerektiğini vurgulayarak, “ Ehliyetlerin değiştirilmesi eski mevzuata göre ehliyet alanların ehliyetlerini yeni yasaya entegre etme süreci olarak değerlendirebilir. Eski mevzuata göre kişinin kullandığı araçlar yeni sınıflarla eşleştirilecek. 2020 yılına kadar bir süresi var, fakat 23 milyon ehliyet sahibinin olduğu düşünülünce bu işlemi sona bırakmamak faydalı olacaktır. Bu uygulamanın faydası sağlık raporunun kişisel olarak araç kullananlar için 10 yılda bir ağır vasıta kullananlar için ise 5 yılda bir sağlık raporun yenilenmesi ve sağlık raporunun aile hekimleri tarafından verilmesi bakımından faydalı oldu. Sağlık raporuna göre halihazırda kullandığı bir vasıtayı kullanma durumu ortadan kalkarsa bu aracı kullanma durumu ehliyetinden çıkarılacak. Bu durumda hem trafikte can güvenliği hem de özel sektör için iyileştirici bir uygulama” diye konuştu.
Mert Zımba
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim