“Eğitimde Güzel Bir Model Oluşturduk”
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç, KOSGEB ile Gümüşhane Üniversitesi anlaşmasıyla Girişimcilik ve Kobiler dersinin müfredata eklendiğini hatırlatarak, “ Dersi başarıyla geçen öğrenciler KOSGEB’den girişimcilik sertifikası alıyorlar. Öğrenciler mezun oldukları zaman bir iş yeri açmak isterlerse aldıkları bu sertifika ile birlikte 50 bin lira hibe alabiliyorlar. Bu ders uygulamalı bir ders, bu açıdan dersimizde öncelikle teorik bilgilileri veriyoruz, girişimcilik nedir, bir iş fikri nasıl ortaya çıkarılır şeklinde. Bununla birlikte öğrencilerimiz sosyal projeler üretiyorlar, patent alabilmek için yeni ürünler oluşturuyorlar veya var olan ürünleri geliştiriyorlar. Derslerimizin çok verimli geçtiğini söyleyebilirim” dedi.
“Hayatla Bağlantı Kuruyorlar”
Öğrencilerin etkinliğini arttırmak için projelerini jüriye sunduklarını ifade eden Kılıç, “ Jüri de, özel sektörden ve üniversitemizden farklı bölümlerinden akademisyenlerimiz bulunuyor. Bu jüriye öğrenciler sunum yaparak, 50 puan almak için uğraşıyorlar. Kalan 50 puanı ise yaptığımız yazılı sınavdan veriyoruz. Öğrencilerimizi teoriden biraz uzaklaştırarak hayatla bağlantı kurmalarını sağlıyoruz. Öğrenciler belirledikleri projenin kapsamına göre tek kişi olarak veya grup olarak projelerini hayata geçirebiliyorlar. Yapılan sunumların yüzde 20’sinin patent olduğunu gördük. Yüzde 60’ı sosyal proje, yüzde 20’si de iş planı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yıl dersimizi birinci öğretimden 55 öğrencimiz, ikinci öğretimden ise 43 öğrencimiz aldı” diye belirtti.
“Patent Alan Öğrenciler Oldu”
Ders kapsamında öğrencilerin oluşturdukları projeleri patentlendiklerini bildiren Kılıç, “Bir öğrencimizin akıllı tost makinası projesi patent aldı. Genellikle patent süreci uzun sürdüğü için öğrencilerimiz bazen bu süreci takip ederken yapılması gereken düzeltmeleri yerine getirmiyorlar. Burada öğrencilerin proje yazma becerisini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çok güzel projeler de ortaya çıkıyor, ilk yardım eğitimi veriyorlar ilkokullarda, kuran kurslarında ceza evleriyle ilgili farklı projeler üretiliyor, hastanelere, sınıflara kitaplık Kızılay için bilinçlendirme çalışmaları oluyor. Her öğrencimiz bir tane sosyal projeyi üstlenmiş oluyor. Bu sayede öğrencilerimizde topluma karşı olan bir sorumluluk bilincini aşılıyoruz. Hem de proje yazma ve bunun resmi prosedürünün işleyişi hakkında deneyim kazanmış oluyorlar. Bir proje ortaya koydukları için teşekkür belgesi alan öğrencilerimiz oluyor. Dersi çok yönlü bir şekilde işlemiş oluyoruz. Hem öğrencilerimiz için hem de toplumumuz için oldukça faydalı oluyor” diye konuştu.
“Eğitimde Güzel Bir Model Oluşturduk”
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Sedat Bostan, öğrencilerin deneyim kazanması bakımından farklı bir sistem uyguladıklarını vurgulayarak, “Türkiye’de mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan eğitimlerin teorik bir halden çıkarılarak uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Okulumuzda Girişimciler ve Kobiler dersi olmak üzere birçok dersimizde hocalarımız bu yöntemi kullanarak öğrencilerimizin teorik olarak öğrendiklerini pratiğe dökmelerini sağlıyorlar. Dersler kapsamında çok güzel projeler oluşturuyor. Sadaka taşı uygulaması gibi, cezaevinde ki mahkumlara yardımlar ve eğitim programlarının düzenlenmesi, anıt kitaplıklar, otobüslerde kütüphaneler gibi bu şekilde projeler üretiliyor. Bunlar öğrencilerin teknik becerilerini hem de özgüvenlerini önemli bir ölçüde arttırıyor. Aynı zamanda da şehre ve sosyal hayata her bir projenin küçük de olsa katkısı oluyor. Bu nedenle başta Taşkın Kılıç olmak üzere bu şekilde eğitimlerine devam eden okulumuzda ki tüm akademisyenleri ve başarılarından dolayı da öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Eğitimde de güzel bir model oluşturduğumuzu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Jüri Üyeleri Projelerden Memnun
Taşkın Kılıç’ın davetiyle jüri üyesi olduğunu dile getiren Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Merve Karaçay Türkal , “Gördüğümüz projelerin hepsi gerçekten çok güzeldi. Hepsi için öğrenciler emek vermişler fakat benim en çok dikkatimi çeken Anıt Kitaplık projesi oldu. Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç’a nazik davetinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Özel Gümüş İlgi Rehabilitasyon Merkezinin İşletmecisi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Sibel Kandaz Olgun ise öğrencilerin projelerini oldukça beğendiğini ifade ederek , “Üniversitede bu tür çalışmaların yapılıp dışarıdan birinin dahil edilmesi çok ayrıcalıklı bir düşünce diye düşünüyorum. Öğrencilerin çok güzel sosyal projeleri var. Kitapla ilgili yapılan çok güzel sosyal projeler var. Bu projelerin sadece üniversite ile sınırlı kalmayacağını ve Türkiye genelinde uygulanabileceğini düşünüyorum. Derse katılan öğrencilerin kendilerini daha fazla geliştirdiklerini düşünüyorum. Bu güzel projeleri hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum öğrencilere” şeklinde konuştu.
Mert ZIMBA
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim