• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

E-TEBLİGAT UYGULAMASIN'DA SON GÜNLER

27.12.2015 13:15
E-TEBLİGAT UYGULAMASIN'DA SON GÜNLER
Türkiye genelinde 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektronik tebligat yani e-tebligat uygulaması başlıyor.

Mükelleflere yönelik bildirim ve tebligatların elektronik yolla, hızlı ve etkin yapılmasını sağlayacak e-tebligat uygulaması 1 Ocak'ta hayata geçecek. Bu sayede hız, etkinlik ve verimlilik artarken, tebligatların ulaşım sorununun da ortadan kalkması hedefleniyor.

1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak e-tebligat uygulaması öncesinde kullanıcı kodu ve şifresi için başvuru yapmayan şirketleri, kooperatifleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortakları, esnaflar 1300 lira özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Elektronik ortam

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kırtasiyeciliği azaltma ve anında mükelleflere ulaşma adına 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren “elektronik tebligat” uygulamasını başlatıyor. Söz konusu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte, hali hazırda vergi daireleri tarafından vergi mükelleflerine kağıt ortamında posta veya memur yoluyla yapılan bildirimler, ödeme emri de dahil “elektronik ortamda ya da kısa mesaj yoluyla” yapılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan e-tebligat için gerekli olan kullanıcı adı ve şifresi için mükelleflerin dilekçe vermesi gerekiyor.

Gümüşhane Defterdarı Turan Kemer, daha önce vergi usul kanunu uyarınca, vergi dairelerince tahsil edilmesi gereken paraların mükelleflere  posta yoluyla gönderildiğini belirterek, “Daha faydalı olacağını düşündüğümüzden dolayı elektronik ortamda, internet yoluyla, kısa mesaj yoluyla bilgilendirme yapılacak” dedi.

E- Tebligat sisteminin faydaları

Kemer, e-tebligat sisteminin faydalarına ilişkin bilgileri ise şöyle açıkladı: “Bilgi güvenliğinin ve kişisel bilgilerin korunmasını sağlar. Buradan gönderilen bir posta herkes tarafından açılabilir. Fakat sizin e-postanıza gönderilen bir mail veya telefonunuza gönderilecek bir mesajın siz müsaade etmedikçe kimse tarafından görüntülenmesi mümkün değildir. Burada öncelikle verilerin korunması sağlanmış olur.

Hizmet Kalitesini Arttırır

Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemiyle saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor. Gönderdiğimiz tebligatlar işyerinde evlerde bulunmamaları gibi nedenlerden dolayı tebligat verilecek kişiye ulaşılamadığı zaman,  bir not bırakılıyor posta kutusuna. Bu uyarılar bazen görülüyor, bazen görünemiyor. Elektrik tebligatta böyle bir şey mümkün değil, anında şahsınız haber ediliyor. Gönderilen tebligatın ne zaman tebliğ edildiği veya edilememesi durumu mükellefle devlet arasında çok çeşitli itilaflara yol açıyordu. Hatta yargıya bu durumların taşınması çokça olmuştur. Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretliyken, elektronik tebligat sisteminde ücretsiz olarak elektronik olarak veya kısa mesaj sayesinde mükellef hangisini tercih ederse ilgili mükellefe doğrudan doğruya ulaşıyor. Bu da herhangi bir ücrete tabi olmamaktadır. E-tebligat sistemi kağıt, zaman, enerji tasarrufu sağladığı için doğanın yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur. Çükü kâğıt kullanımı ortadan kalkmış oluyor. Siz görevli memur vergi ile ilgili bir işlem yapıp son olarak tebligat noktasına geldiği anda bir tıkla anında mükellefe ulaşılıyor.”

Tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna veya e-mail adresine de bildirim gideceğini anlatan Kemer, “E-tebligat sisteminde adres oluşturuyorsunuz ya da oraya bir cep telefonu numarası veriyorsunuz. Numaranıza kısa mesaj geliyor. Kısa mesaj vergiyle ilgili bir ilişiğinizin olduğu anlamını taşıyor” ifadelerini kullandı.

Kurumlarda tüzel kişilerinde bizzat bununla ilgili noterden dilekçe vermesi gerektiğinin altını çizen Kemer, “Ya kurumun temsilcisi, olmazsa muhasebeciye özel yetki verecek. Benim adıma elektronik ortamda adresimi al şeklinde yetki vermesi gerekiyor. E-tebligata başvuruda doldurulan formların içerisinde hangi adresleri vereceğinizi kurum yetkilisi ya da yetki verdiğiniz kişi onu oradan dolduracağı için o bilgiler formda açığa çıkacaktır zaten” şeklinde konuştu.

Kemer, kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinden ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde edenlerin e-tebligat sistemini kullanmalarının zorunlu olduğunu hatırlattı.

E-tebligat sistemine dahil olmamanın ceza-i yaptırımı var mı?

E-tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler süresinde bildirimde bulunmaz ise vergi usul kanununa göre özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re’sen  oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek e-tebligat gönderimi başlatılır.

E-tebligat başvurusunu kimler yapabilir?

E-tebligat başvurusunu, mükellefler bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi e tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekili aracılığı ile de yapılabilir. Tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecekler "kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç), isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler" olarak belirlendi. Kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olacak. Bu mükelleflerin dışında kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler de sistemden isteğe bağlı olarak yararlanabilecek.

İsteğe bağlı olarak talepte bulunanlar

Tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen ancak isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabilecek.  Benzer şekilde, tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen gerçek kişi muhatapların, internet vergi dairesi aracılığıyla başvurarak veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla başvuruda bulunarak sistemi kullanmaları mümkün olacak. Elektronik tebligat sistemini kullanmak üzere, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince, müracaat anında sistemden üretilecek internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecek. 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecek. Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecek. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşacak. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi olmayan gerçek kişiler ise sisteme her girişte yapılan kimlik doğrulaması ile elektronik tebligat adreslerine erişecek.

Evrak, elektronik adrese ulaştıktan 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacak

Kanunun ilgili maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak. Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek, erişilebilir şekilde arşivlerde 30 yıl süreyle saklanacak.

E-Tebligat yapıldığından nasıl haberdar olurum?

E-tebligat başvurusu yapıldığında ve e tebligat gönderildiğinde elektronik tebligat talep bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS  yoluyla veya bildirilen e-posta adresine mail yoluyla bilgilendirme yapılır.

E-tebligat sistemi ile gönderilen belgeler ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

E-tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.

E-tebligat sisteminden çıkış

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olanların bazı durumlar dışında sistemden çıkmaları mümkün değildir. Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği tarih itibariyle, elektronik tebligat adresi kapatılır. Gerçek kişilerde isi ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibariyle ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılır. Mirasçıların bağlı olunan vergi dairesine başvurması halin de de müteveffanın elektronik tebligat adresi kullanıma kapatılır.

İbrahim Özdemir- Figen tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim