DÜŞÜŞ ARAŞTIRILACAK
24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,59 oy oranı almış, AK Parti ise ülke genelinde yüzde 42,56 oy alarak geçmiş seçimlere göre bir düşüş yaşadı. AK Parti, düşen oyların nedenini araştırmaya hazırlanıyor. Seçmenin mesajını ile ilgili Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Alınan mesajı doğru okumamız lazım" derken, parti sözcüsü Mahir Ünal "Bize milletin verdiği mesajın diliyle konuşmamız gerekiyor" diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise "Bu seçim sonuçları itibariyle ders vericidir" değerlendirmesinde bulundu.
7 Puanlık Düşüş Araştırılacak
2002 yılında yüzde 34 oy alarak iktidara gelen AK Parti, 2007’de yüzde 46, 2011’de yüzde 49 oy aldı. 7 Haziran 2015’de yüzde 40 oy alan AK Parti, hükümetin kurulamamasıyla daha sonra yapılan 1 Kasım 2015 erken seçimlerinde yüzde 49 oy almayı başararak tekrar tek başına iktidar oldu. 24 Haziran 2018’de ise AK Parti’nin oyları yüzde 42’ye kadar düştü. AK Parti 7 puanlık düşüşün nedenini 81 ilde araştırıp rapor halinde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak.
Gümüşhane’de 12 Puanlık Düşüş
AK Parti, 2002’de Gümüşhane’de aldığı yüzde 42 oy oranı ile Sabri Varan ve Temel Yılmaz’ı meclise göndermeyi başardı. 2007 yılında ise AK Parti’nin Gümüşhane’deki oylarında bir artış yaşandı ve yüzde 60 oy oranı ile Kemalettin Aydın ile Yahya Doğan meclise gönderildi. 2011 seçimlerinde AK Parti’nin Gümüşhane’deki yükselişi devam etti ve yüzde 65 oy oranı ile Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün meclise gönderildi. 2015 yılında ise oy kaybeden AK Parti yüzde 58 oy alsa da sadece Kemalettin Aydın’ı meclise gönderebildi. 2015’te koalisyonun yer alması ve hükümetin kurulamaması ile gerçekleşen 1 Kasım 2015 erken seçimlerinde AK Parti, Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’ı yüzde 68 oy oranı ile meclise gönderdi. 24 Haziran’da gerçekleşen Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti Gümüşhane’de yüzde 56’lık oy oranı ile son seçimlerine göre 12 puanlık bir düşüş yaşadı. AK Parti’nin Gümüşhane’de 2002 yılından sonra aldığı en düşük oy oranı olarak tarihe geçen 24 Haziran seçimleri, 81 il ile birlikte analiz edilerek seçmenin sandıktaki mesajı tespit edilecek. Puan kaybının sebebiyle ilgili kamuoyu araştırmaları yapacak olan AK Parti, ayrıca parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanlarından detaylı rapor isteyeceği ve 2019 yerel seçimlerine alınacak raporların değerlendirilmesiyle gidileceği öğrenildi.
AK Parti Seçmenin Mesajına Odaklandı
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, diğer adayları ezici bir çoğunlukla geride bırakmasına rağmen parlamento seçimlerinde istediği başarıyı elde edemeyen AK Parti, ülke genelinde aldığı yüzde
42.56’lık oy oranının analizini yapmaya başlıyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinin 7 puan gerisinde kalan AK Parti’de sıcağı sıcağına yapılan ilk değerlendirmelerde, oy kaybında ‘milliyetçi oyların MHP’ye kayması, bazı illerde milletvekili aday listelerine seçmenin gösterdiği tepki, sönük bir kampanya yürütülmesi, seçim öncesi ekonomide, özellikle de döviz kurunda yaşanan olumsuzlukların’ etkili olduğu belirtildi. AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile parlamento seçimleri arasında 10 puanlık bir farkın olmasının, ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a, milletvekili seçimlerinde AK Parti’ye oy verilmemesi’ algısının da seçmeni etkilediğini dile getirdi.
Sandıktan Çıkan Mesaj
AK Parti kurmayları, 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere dikkat çekerek, yüzde 42,56 oy oranının altındaki sebepleri bir an önce ortaya koyarak, gereken adımların atılacağını belirtiyor. AK Parti yöneticileri, “Bu seçim için de aynı yöntemi izleyeceğiz. Hızla sandıktan çıkan mesajı masaya yatırıp, analizlerimizi yapacağız. Nerede hata yaptık, eksiğimiz-fazlamız ne? Hepsini ortaya koyacağız. Yeni hedefimiz artık 2019’daki yerel seçimler olacaktır. Bu seçimlere kilitleneceğiz” diye konuştu.
81 Şehre Ayrı Analiz
AK Parti yöneticileri, seçim sonuçlarına ilişkin ilk hızlı analizin yapılmasından sonra 81 ili tek tek masaya yatıracaklarını, bu kapsamda milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerinden seçim sonuçlarına ilişkin detaylı rapor isteneceğini kaydetti. AK Parti, ayrıca kendilerine oy vermeyen kitlenin ‘oy vermeme’ gerekçelerine ilişkin de detaylı bir kamuoyu yoklaması yaptıracak.
Eksikler Tespit Edilecek
Artık 2019’da yapılacak Yerel Seçimlere odaklanacak olan AK Parti, eksiklerini tespit ederek rapor halinde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MYK ve MKYK’ya sunacak. AK Parti’nin Kurban Bayramı sonrası yapılması planlanan 6’ncı Genel Kongresi’nde yeni yönetimin bu raporlar doğrultusunda şekillenmesi bekleniyor. Erdoğan’ın “metal yorgunluğu” olarak değerlendiği eksiklerin giderilmesi için kongreye kadar tedbirlerin alınması bekleniyor.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim