DOYDUK MAĞARASI YOK OLUYOR
Yaban keçilerinin yanı sıra kartalların yuva yaptıkları oyuk ve yarıklarla dolu olan dağ ve bölgenin aynı zamanda başta akrep ağaçları olmak üzere endemik sayılacak ağaç ve bitki dokusuna da ev sahipliği yaptığını dile getiren Meydan, “Rotamız Düğünyazı Köyü’ne idi. Söz konusu “Doyduk Mağarası” ve bölgeyi yolunu şaşırarak yol üzerine kadar inip anlamsız bir bölgeye hareket eden bir keçi ve iki yavrusu sayesinde tesadüfen fark ettik ve üstten mağara- mekanının bulunduğu alana kadar da ulaşabildik” dedi.
Nazlıçayır ve Tamzı Köyü sınırlarında bulunan Doyduk Mağarası ve hemen bitişiğindeki taş ocağının çalışmalarının yapıldığı alana kadar çıktıklarını söyleyen Meydan, “Doyduk (kale) Mağarası denilen bu yapı aynı zamanda büyük bir sığınma mekânıdır. Gümüşhane’nin Rus İşgali sırasında bilhassa Ermeni eşkıyasının zulmünden canlarını kurtarmak için bölgedeki diğer köyler- köylüler dâhil olmak üzere o zor şartlarda en az 600 kişinin bu mağarada altı-yedi ay hayatlarını devam ettirmişlerdir. Ayrıca yine bu bölge aynı zamanda 1980 yılı sonlarına kadar 40’a yakın köyün, köylülerin buluştuğu şenliklerin yapıldığı alandır” diye konuştu.
Halen bölge insanının dahi bildiği işgal yıllarındaki o zor şartların yaşandığı sosyal yaşam ve görünen yaban hayatının özellikle yaban keçilerinin yaşam alanı olan bölge taş ocağına dönüştürülerek fabrikaya malzeme temini için yapılan yıkım işinin şu anda dağın yan tarafından Doyduk Mağarasına kadar geldiğini kaydeden Meydan, “Umarız yetkililer gerekli inceleme ve araştırmayı yapana kadar bölgedeki taş ocağı çalışmasını ve Doyduk Mağarası için oluşan tahribatı durdururlar” ifadelerini kullandı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim