• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 11 °C

DÖRT DÖRTLÜK GERDANLIK

07.08.2015 19:18
DÖRT DÖRTLÜK GERDANLIK
Gümüşhane-Bayburt il sınırındaki Vauk Dağından doğduktan sonra Gümüşhane, Torul, Kürtün ve Doğankent yerleşim yerlerinden geçerek Tirebolu’dan Karadeniz’e dökülen 142 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayı’nda ıslah çalışmaları devam ediyor.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, “İlimizin altın kemeri olarak değerlendirdiğimiz Harşit Çayının ıslahı sonra kentimiz güzel bir çevreye kavuşacak, insanlarımıza adeta sahil gibi bir doğal güzellik sunulacak. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmasının yanında, turizm açısından da ilimize önemli katkı sağlanacak. İnsanlarımız görsel açıdan güzel ve sağlıklı bir çevrede yaşama imkanına kavuşmuş olacak” dedi.

Çimen, beraberinde DSİ 223. Şube Müdürü Ümit Yayla ile birlikte Harşit Çayı’nda devam eden ıslah çalışmalarında incelemede bulundu. DSİ 223. Şube Müdürü Yayla’dan bilgi alan Çimen, burada yaptığı açıklamada dereler ve çayların,  çevresinde yaşayan insanların psikolojilerini, kültürlerini yakından etkilediğini, Gümüşhane açısından Harşit Çayı'nın böyle bir özelliği olduğunu söyledi.

Devlet Su İşleri tarafından yapılan çalışmayı takdirle karşıladıklarını ifade eden Çimen, şunları kaydetti: “Daha güzel bir çevreye kavuşulacak, insanlara adeta sahil gibi bir doğal güzellik sunulacak. Bu sıkıntıların giderilmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmasının yanında turizm açısından da ilimize önemli katkı sağlayacak. İnsanlarımız görsel açıdan güzel ve sağlıklı bir çevrede yaşama imkanına kavuşmuş olacak."

13 kilometrelik kanalizasyon

Çimen, ıslah çalışmaları ile birlikte 13 kilometre uzunluğundaki kanalizasyon çalışmalarının da tamamlanacağını belirterek, “Kanalizasyon yapımını dere ıslah çalışmasının içerisine aldırdık. Harşit Çayı’nın ıslah çalışması artık vatandaşlarımız tarafından da fark edilmeye başlandı. İl Başkanlığı dönemimden beri takip ettiğim bir projeydi. Bir takibin sonucu bu güne kadar geldik. Islah çalışması yanında ilk defa kentimize uygun bir kanalizasyon çalışması yapılıyor. Yaklaşık 3.5 milyon lira civarındaki projemiz bu çalışma sırasında tamamlanacak” ifadelerini kullandı.

Harşit Çayına akmayacak

Şehir kanalizasyonlarının Harşit Çayı’na aktığını ve kirliliğin yanı sıra çok çirkin bir görüntü oluştuğunu dile getiren Çimen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Islah çalışmasının tamamlanmasının ardından yürüme parkurlarının yanı sıra peyzaj çalışması,  ışıklandırma, oturma ve seyir alanları yapılacak. İlimizin adına yakışır çok güzel bir görüntü ortaya çıkacak. Harşit Çayı’na bakıldığı zaman, pırıl pırıl bir altın gerdanlık görünümüne kavuşacağız. Şu anki çirkin görüntü ortadan kalkacak, seyri bile insanlarımıza huzur verecek bir Harşit Çayı’na kavuşmuş olacağız. Olmazsa olmazımız olan ilimizin turizmine de önemli katkı sağlayacak.”

DSİ 223. Şube Müdürü Ümit Yayla ise projenin adının “Gümüşhane Merkez Şehir İçi Dereleri ve Harşit Çayını Koruma” projesi olduğunu belirterek, “Yapılan çalışma ilimizin Bağlarbaşı Mahallesi Sema Doğan Parkı’ndan başlamakta, Rehabilitasyon Merkezi’nde sona eren 13 kilometre uzunluğunda bir projedir. Bu çalışmayı yaparken Harşit Çayı’nın sağ ve sol derelerini de ıslah ediyoruz, hemen hemen tamamlanmak üzeredir” dedi.

“Harşit Çayı’nı hem ıslah edeceğiz hem de ıslahına Harşit çayına paralel olarak kanalizasyon projesi devam edecek. Yer yer yan derelerin ıslahları da devam ediyor. Şu ana kadar Çamlıköy Deresi, Karşıyaka Deresi, Emirler Deresi’nde ve çalışmalar yapıldı. Yüzde 90 oranında tamamlandı. Çamlıköy, Güzeller, Kale Dere, Karşıyaka, Çamlıca, Emirler ve Kütüphane Deresi bunların hepsi ıslah projemiz kapsamında. Toplamda Harşit ana derede ilk projeye göre 10 bin 493 metre kare koruma duvarı, 7 bin 628 metrekare yaz yatağı yapılacak ve 6 tane de bu iş kapsamında köprü var.”

34 milyon liralık yatırım

Yayla, açıklamasının toplam maliyetin 28 milyon 479 bin 214 lira olduğunu, bu güne kadar 11 milyon 878 bin 120 lirasının harcandığını yüzde 41 fiziki çalışmanın yapıldığını belirterek, “Kanalizasyon projesinin ve diğer giderlerin de katılmasıyla birlikte yaklaşık 34 milyon liralık bir harcama gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

Yükseklik 4, genişlik 16 metre

Islah çalışması yaparken su debisinin de hesap edildiğini ifade eden Yayla, “Irmaklar, çaylar ve dereler her 50, 100 ve 500 yılda bir doğal şartlardan, yağışlardan değişmektedir. Biz bu çalışmayı yaparken 500 yıl sonraki mevsim şartlarına göre saniyede 420 metreküp debiye ulaşabileceği düşünülerek genişliği 16, yüksekliği ise 4 metre olarak yapılmasına karar verdik. Sema Doğan Parkı’ndan başlayan ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sona erecek ıslak çalışmasında Harşit Çayı’nın her iki yakasına da 4 metre yükseklikte beton duvarlar yapılıyor ve genişliği ise her yerde 16 metre olarak gerçekleştiriyoruz.

5 yıllık proje

Harşit Çayı ıslah çalışmalarına 2012 yılında başlanıldığını ve 2017 yılında tamamlanacağını anlatan Yayla, açıklamasında daha sonra şunları söyledi:

“Çalışmalarımız hızla sürüyor. Gerek yan duvarların yapılmasında gerekse dere yatağında yapılan çalışmayla ve ilave edilen kanalizasyonla birlikte tüm taşkınlar önleneceği gibi, kentimize de güzel bir görünüm kazandırılacaktır.  Mahalle aralarında yapılan yan derelerindeki çalışmayı da bu proje ile değerlendirdiğimizde, artık şehrimizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmayacağı gibi çok güzel bir görüntü de ortaya çıkmış olacaktır.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim