DOMATES MİLDİYÖSÜ HASTALIĞI
Domates mildiyösü hastalığının yapraklar üzerinde küçük, soluk, yeşil veya sarımsı lekelerden oluştuğunu söyleyen Birşen, Hastalığın ilerlemesiyle yapraklarda ki renklerin kahverengi veya siyaha dönüştüğüne dikkat çekti.
Uygun hava koşullarında hastalığın yaprak saplarından bitkinin dal ve saplarına kadar ilerlediğini belirten Birşen, “ Rutubetli havalarda 16-22 dereceler arasında, lekelerin alt yüzlerinde beyaz veya kül rengi bir örtü meydana gelir. İleri safhalarda lekeler yırtılır, kurur, bazen çürür. Hastalık meyvelere de geçebilir. Lekeler yapraklardakine benzer. Meyvelerdeki esmer lekeler domates kızardığı zaman yeşil bir çerçeve ile normal kırmızı kısmından ayırt edilir” dedi.
Domates mildiyösü hastalığının domatesin dalına, yapraklarına ve meyvesine zarar verdiğini belirten Birşen, “Bitkide mildiyö ne kadar erken görünür ve epidemi yaparsa ürün kaybı da o nispette büyük olabilir. Hasat zamanın da mildiyönün meyvelerde görülmesi hem ürünün miktarını hem de ticari değerini düşürür. Hastalık ekmeni fungus olup kışı çürüyen bitkilerde geçirir. İlkbaharda ilk buluşmalar başlar. Rüzgar, böcek ve çeşitli nedenler ile sağlam bitkilere taşınır” diye konuştu.
Birşen, “Hastalıklı bitki ve meyveler vejetasyon dönemi boyunca ve hasat bitiminde tarladan uzaklaştırılmalı ve imha edilmesi gerekir. Domates tarımı, sabah ve akşam çiğ tutmayan tarlalarda yapılmalı ve gölgelik alanlar tercih edilmemelidir. Hastalığın her yıl epidemi oluşturduğu yörelerde ise sırık domates yetiştiriciliği yapmalı, domates sıraları ise hakim rüzgar yönünde olmalıdır” ifadesine yer verdi.
Kimyasal mücadele ve ilaçlama zamanı
Birşen, domates mildiyösü hastalığında İlaçlama yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri şu sözleriyle açıkladı;
“İlaçlamaya günlük ortalama sıcaklığının 16 derece ve ortalama nemin en az yüzde 80 olması halinde başlanmalıdır. Ancak en pratik yol, bölgedeki domates bitkilerinin yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin meydana gelmesi ve bu lekelerin alt yüzeyinde beyaz kül örtüsünün görülmesiyle başlanmasıdır.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim