• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

Doğal Taşlar Sanata Dönüşüyor

24.12.2015 13:07
Doğal Taşlar Sanata Dönüşüyor
Taş ustası Ümit Yurtsever, doğal taş sektörünün makineleşmeye gittiğini, ancak makineleşmenin doğal taştaki el işlemeciliğinin önemini yitirmediğini söyledi.

Yurtsever, gazetemize yaptığı açıklamada, doğal taş konusunda Bayburt Taşının ayrı bir özelliği ve kolay işlenebilir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Bayburt’un Toptepe, Sırataşlar, Gevenli, Konakdağ ve Gümüşdamla sahalarında toplam 2 milyon 500 bin ton rezerv olduğunu belirten Yurtsever, “Bu rezervin 20 yıl ihtiyaçlara cevap vereceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, Bayburt taşının 10 milyon yılda oluştuğunu ifade ediyorlar. Şu anda bu taşı arama çalışması yapan ve işleme yapan 420’ye yakın taş ocağı bulunuyor. Taş işlemeciliği yapılan sadece 15 ocak var” dedi.

Yurtsever, Bayburt taşının açık alanlarda da kullanıldığını, renginin beyaz, sarı ve yeşil renklerden oluşan türlerinin de bulunduğunu ifade etti.

 

Gümüşhane’de Çalışmalarda Bulundum

8-kopya.jpg

Kendisinin taş işlemeye çıraklıktan başladığını belirten Yurtsever, “Bir taraftan lisede okurken, bir taraftan da taş işlemeye devam ettim. İnsan her gün yeni bir şey öğrenir. Ben de her gün yeni bir şeyler öğrenerek taş işlemeye devam ettim. Genellikle camilerin minberlerini ve mihraplarını işliyoruz. Bunun yanında çeşmeler ve köprülerin restorasyonunda çalışmalarda bulundum. Gümüşhane’de yaptığımız çeşmeler ve cami mihrapları da oldu” diye konuştu.

Türkiye’nin Her Yerinde Bayburtlu Ustalar Çalışıyor

Mostar Köprüsünün onarımı için Bosna Hersek’e 3 yıl kaldığını da belirten Yurtsever, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

“Türkiye geneline bakıldığı zaman bir yerde taş işleniyorsa mutlaka Bayburtlu ustalar bulunuyor. Taş işlemesinde şu anda makinelerde kullanılıyor. Çok özellikli bir el işlemeciliği yok. Sektör genellikle bu yöne doğru kaydı fakat makinelerin çalışamadığı 3 boyutlu yapılarda ustaların el işlemesinin öne çıktığı durumlar da oluyor. Çalışmanın boyutuna göre mihrap ve minberler ufak olursa 2,5 ay gibi bir sürede bitebiliyor. Yapılacak çalışmanın boyutları büyüdükçe çalışma üzerinde harcadığımız sürede artıyor. Yaptığımız ürünlerde görselliğin ön plana çıkması gerekiyor bunun için de ustanın çizim yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor. Ayrıca ustanın projeyi iyi bir şekilde okuyarak taş üzerine uygulaması gerekiyor.”

Mert Zımba

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim