DOĞA SEVGİSİ BİR BAŞKA
Yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban ve sokak hayvanları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerince, yaban hayvanlarının kullandığı yollar üzerinde belirlenen noktalara arpa, buğday, sakatat, sebze ve yemek artığı bırakılarak yemleme çalışması yapılıyor.
Zigana’daki Sokak Hayvanlarına Yardım
Milli Parklar ve Doğa Koruma Şubesi Müdürü İlbeyi Aydın, Gümüşhane’de hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı sonrası yaban ve sokak hayvanları için merkezde dahil olmak üzere sekiz farklı noktada doğaya yem bıraktıklarını ifade etti. Aydın, Bölgesine uygun olarak yaban ve sokak hayvanları için sakatat, kemik, sebze artıkları, buğday ve mısır gibi yiyecekler konulduğunu belirtti. Ayrıca sokak hayvanları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sokak hayvanlarına mama ve su kabı dağıtımı yapıldı.
Yaban ve Sokak Hayvanlarına Yardım
Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, olumsuz hava koşullarının sokak ve yaban hayvanların hayatını zorlaştırdığını belirterek, “ Kış şartlarının ağırlaştığı bu dönemlerde yaban hayvanları için yemleme yapıyoruz. Gerek Şube Müdürlüğü ekiplerimiz gerekse sivil toplum kuruluşları ve avcı derneklerimizle yaban hayatına destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Yemlikler Yaptırıyoruz
Yabani ortamlarda hayatını sürdüren hayvanlar için yem bırakma ile birlikte yaban hayvanlarına özellikle kuşlar içinde sürekli yem bulacakları küçük ahşap evler yaptırdıklarını aktaran Aydın, “Sokak hayvanları da açık hava koşullarında çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmek zorundalar. Yaban ve sokak hayvanlarının desteğe ihtiyacı var. Bu yüzden sokak hayvanlarına yönelik yemleme çalışmaları da yapıyoruz. Lokantalardan, öğrenci yurtları yemekhanesinden ve manavlardan yemek ve sebze artıkları ile kasaplardan sakatatlar alarak yemleme çalışması gerçekleştiriyoruz” dedi.
Kışa 7 Ton Yem Stoklandı
Gümüşhane’de kış dönemi için stoklarında yedi ton yemin bulunduğunu kaydeden Aydın, “Bunun ikiyüz kilogram kadarını tabiata bıraktıklarını ve belirledikleri noktalara etçil hayvanlar için sakatat, otçul hayvanlar için de sebze artıklarının düzenli aralıklarla bırakılacatır” şeklinde konuştu.
Aydın yapılan yardım faaliyetlerinde birçok farklı kurumdan destek aldıklarını belirterek, “Ulaşamadığımız yerlere Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından, bilmediğimiz ve yine gidemediğimiz yerlerde sivil toplum örgütleri, avcı dernekleri ve duyarlı vatandaşlar aracılığıyla yemleme faaliyetleri devam etmektedir” açıklamalarında bulundu.
Şehrin Dört Noktasına Kuş Yemliği
Kar yağışı altında kanatlı hayvanların beslenemediğini hatırlatan Aydın, “ Şehrin dört noktasına kuş yemlikleri koyduk. Bunun yaygınlaştırılması planlanmıştır. Sürdürülebilir bir yaban hayatı için bize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara sivil toplum örgütlerine, basınımıza ve duyarlı vatandaşlara teşekkür ederiz” diye konuştu.
Seminerler Vermeye Başladık
Yaban hayatının gelecek nesile aktarılması gerektiğini kaydeden Aydın, “Öğrencilere seminerler vermeye başladık. Genel Müdürlüğü’müzde desteğiyle yaban hayatını ve yaşam alanlarını destekleme eylem projemiz var. Bizim amacımız tabiatın dengesini tekrar geriye getirmek. Yaban hayvanlarının yaşadıkları alanlarda besin kaynaklarını takviye olarak vermemiz gerekiyor ki doğa dengesini koruyabilsin” ifadelerine yer verdi.
Gayemiz Kalıcı Besin Alanları Oluşturmak
İnsan, yaban hayatı çatışmasında en büyük sorun yaban hayvanlarının besin kaynağını bulamaması dikkat çeken Aydın, “ Ahlet, yaban elması, more, yaban kirazı, ahududu gibi besin kaynaklarını orman içlerine yapılan yolların kenarlarına dikeceğiz. Yaban hayvanlarını yaşadıkları yerde besin kaynaklarını desteklemek bizim tüm gayemizdir” dedi.
Zeynep Erdoğdu-Ramazan Yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim