DEVLETTEN SÜPER DESTEK
Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesini amaçlayan Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelerine 30 bin liraya kadar hibe ödemesi yapılacak.
AK Parti’nin Seçim Vaadi
AK Parti’nin seçim vaatleri arasında bulunan ve özellikle genç nüfusu üretime yönelik teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen hibe desteğinin “Kırsal Kalkınma Destekleri” arasında yer alması ise büyük önem kazanıyor.
25 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararının amacı, kırsalda yaşayan genç nüfusun tarım ve hayvancılık alanlarında bölgeye katkı sağlamaları, kırsaldan şehre göç oranının azaltılması, şehirden kırsala dönüş oranının artırılması gibi maddelerden oluşuyor.
Genç çiftçiye 30 Bin Lira hibe şartları nelerdir?
Genç çiftçiye verilecek olan 30 bin lira için yerine getirilmesi gereken şartlar ise şöyle sıralanıyor:
“Proje yatırımının tamamlanması, yani projenin profesyonel olarak hazırlanması ve hayata geçirilmesi. Hibe sözleşmesinin imzalanması. Projenin nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerlerinde uygulanması. Bütçesi merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan “Genç Çiftçiye 30 Bin lira hibe” için, projenin uygulanacağı yerleşim yerinin bağlı bulunduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılması gerekiyor. Projesi uygun görülen genç çiftçilerin hibe ödemeleri Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak.”
Nüfus 20 Binden Az Olacak
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, nüfusu 20 binden az olan kırsal kesimdeki 18-40 yaş arasındaki genç çiftçiler bundan yararlanabilecek. 30 bin liralık hibe desteği 31 Aralık 2018’e kadar devam edecek. Hibe desteği 81 il için geçerli olacak. Hibe ödemesinin yapılabilmesi için hibe sözleşmesinin imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması şartı aranıyor. Genç çiftçiler, bu program kapsamında verilen hibeden sadece bir kez yararlanabilecek. Bu kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkartılacak tebliğ ile belirlenecek.
Bu destekleme programı ile tarımda genç nüfusa daha fazla söz hakkı verilmesi, dolaylı yoldan kırsaldan şehre göçün azaltılması ve şehirden kırsala göçün arttırılması, gençlerimize kendi doğdukları ve büyüdükleri topraklarda daha fazla istihdam imkanının sağlanması hedeflenmektedir.
"Proje bütçesi katma değer vergisi (KDV) hariç tutularak hazırlanacak. Hibe ödemesi yapılabilmesi için hibe sözleşmesinin imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması gerekecek. Proje kapsamında verilecek hibe, 81 ildeki nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanlarını kapsayacak.
Yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, merkezi yönetim bütçe kanunu ile tahsis edilen ödenekten karşılanacak ve Ziraat Bankası aracılığıyla ödenecek. Proje başvuruları, ilgili yıl Bakanlık bütçesinde yer alan ödenek çerçevesinde değerlendirilecek.
Ön Ödeme Yapılacak
Belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde projesi kabul edilen genç çiftçilere ön ödeme yapılabilecek. Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibeden sadece bir kez yararlanabilecek. Aynı proje konusunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının diğer hibe programlarından yararlananlar bu programdan faydalanamayacak.
Haksız Ödemeler Geri Alınacak
Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleriyle ilgili alacaklar ilgili hükümlerine göre tahsil edilecek. İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, desteklemelerden haksız yere yararlandığı tespit edilenler, beş yıl süreyle destek alamayacak."
Genç Nüfusun İstihdamı
Kararla, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlanıyor.
Vatandaşlar Bilgilendirilmeli
Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Gümüşhane’de de vatandaşların mutlaka aydınlatılması, bilgilendirilmesi gerektiği ön plana çıkıyor.
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un il turizmi için başlattığı bilgilendirme ve düzenlenen çalıştay gibi tarımsal alanda da böyle bir çalıştay yapılarak özellikle genç nüfusun aydınlatılması, hibe desteği konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.
Muhtarlar Toplantısı Yapılmalı
322 köyü bulunan Gümüşhane’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yapacağı muhtarlar toplantısı ile birlikte köy muhtarlarının mutlaka bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Turizm kadar tarımında önemli olduğu Gümüşhane’de özellikle Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde köy yerleşim yerlerine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarının giderek vatandaşları bilgilendirmesi büyük önem taşıyor.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim