DEVLET MANTAR ÜRETECEK
Kültür mantarı üretimi yapılmayan Gümüşhane’de, vatandaşları teşvik etmek ve örnek olması amacıyla kamu tarafından mantar üretimi yapılacak.
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Torul ilçesinde 25 yıl önce Adalet Bakanlığı tarafından Altınpınar köyüne yaptırılan, 12 yıl önce de tutuklu ve hükümlü kalmadığı için kapatılan Torul Cezaevi’ni atıl durumdan kurtarmak için ilk etapta mantar üretimi yapılacağını söyledi.
Yavuz, gazetemize yaptığı açıklamada, Torul Cezaevi’nin kapatılmasının ardından Altınpınar Belediyesi’ne devredildiğini, belediyenin de kapatılması sonrası mevcut binanın Özel İdare’ye geçtiğini belirtti.
Turizm Amaçlı Kullanıma Uygun Değil
Vali Yavuz, Torul Cezaevi’nde incelemede bulunduğunu kaydederek, Öncelikle turizm amaçlı kullanılabilir mi diye baktık ama şu anda uygun değil. Daha doğrusu o binaya çok ciddi manada para harcamak gerekiyor. Ekonomiye kazandırmak adına, tarımsal faaliyet daha uygun görülüyor” dedi.
Öncelik Mantar Üreticiliği
Cezaevinin bulunduğu bölgeden Çit Deresi’nin geçtiğini, suyun berraklığı ve temizliği dolayısıyla suni üretime yönelik mantar üretiminin rahatça yapılabileceği bir ortamın bulunduğunu ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:
“Öncelik mantar üretimi. Besi hayvancılığı gibi uygulamaya da dönüştürülebilir mi diye de talimat verdim. Yöresel ürünlerin üretilebileceği bir tesis de olabilir. Pekmez üretimi yapılan bir tesis haline de gelebilir. Bu konuda da teşvik ediyoruz.”
Takip Edeceğiz
Torul Cezaevinin 12 yıl atıl durumda kaldığını anımsatan Vali Yücel Yavuz, “Torul Kaymakamı Hakan Kafkas olmak üzere arkadaşlarımız binayı ekonomiye kazandırmak için çalışıyorlar. Boş tutmamak lazım. Çatısı deforme olmuş. Çatı gittiği zaman binada hayır kalmaz. Çatı gittiği zaman binadan hayır gelmez. Takip edeceğiz. İnşallah netice alırız” diye konuştu.
Özel Sektör Alsa Satışı Mümkün
Gümüşhane’de mekan sıkıntısı yaşandığını dile getiren Yavuz, “İşte mekan var. Kaymakam bey de güzel çalışıyor. Yolunu genişletiyorlar. Yanından da dere geçiyor. Her türlü değerlendirmeye açık. Milli servettir. Korumamız ve ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Özel sektör alsa hemen satışı mümkün. Kamu kurumu da yaparsa onun da tahsisi mümkün” ifadelerini kullandı.
Tarımsal Uygulamalara Destek Veriyoruz
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, üreticilerin ve vatandaşların yapacakları tarımsal uygulamalara devletin büyük ölçüde destek verdiğini kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Geçen yıl tarımsal uygulama yaptık. Özel idare projeleriyle, projelere destek verdik. Kürtün bölgesinde yetişen çilekten bana gelmişti. Ondaki aromayı ben bugüne kadar tatmadım. Niye çünkü her şey organik, toprak organik, hiç kimyasal madde yok, suyu berrak ve temiz, hava uygun. Torul Cezaevinde yetiştireceğiniz mantarın da kilosunu istediğiniz fiyattan satın alırlar. O dere yatakları Gümüştuğ’dan gelen berrak su ile pırıl pırıl. Şahane kültür mantarı yetiştirilebilir. Şu anda piyasada tereddütsüz kullanılıyor. O bilinç de var insanlarda.”
Gümüşhane’de Üretim Yok
Gümüşhane’de kültür mantarı üretimi yapan bir tesisin bulunmadığını da anımsatan Vali Yavuz, “Kamu olarak örnek olsun diye kendimiz kültür mantarı üreteceğiz. Bu konuda çalışma yapılması talimatını verdim. Umarım, üretimi gören özel sektör, binamızı satın alır ve üretimi kendisi yürütür. Gümüşhane’ye çevre illerden kültür mantarı geliyor. Halbuki kendimiz üretip, piyasaya sürebiliriz. İyi de bir pazar oluşur” açıklamasında bulundu.
Olay Gündeme Taşıdı
Torul Cezaevinin mevcut binasının atıl durumda olduğunu, bakımı olmaması halinde kısa sürede yıkılabileceği ile ilgili olarak gazetemiz, Ocak ayı içerisinde yaptığı haberle gündeme taşıdı. Haberimiz üzerine Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim Özdemir ile birlikte cezaevi binasında incelemede bulunmuştu.
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz da, cezaevinin durumunu yerinde görmek üzere Torul Kaymakamı Hakan Kafkas ile birlikte geçtiğimiz günlerde incelemede bulunarak, binanın değerlendirilmesi konusunda talimat verdi.
Torul Cezaevi’nin Geçmişi
Torul ilçesinin Altınpınar köyünde 22 bin liraya yeri istimlak edilen ve 1991 yılında 5 bin 224 metrekarelik alan içerisine 60 bin lira harcanarak 1994 yılında yapımı tamamlandı. 1997 yılına kadar boş kaldı. 2004 yılına kadar tutuklu ve hükümlünün kaldığı Torul Cezaevi kapatılarak, tutuklu ve hükümlüler başta Gümüşhane olmak üzere çeşitli illerdeki cezaevlerine nakledilince Adalet Bakanlığı’na yapılan teklif sonrası cezaevi ve bulunduğu alan hazineye devredildi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim