DEPREM GERÇEĞİ
Yetkililer, Kuzey Anadolu Fayına yakın bir bölgede yer alan Gümüşhane'nin, başta Kelkit ve Şiran ilçeleri olmak üzere her an deprem afetiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 1941 yılında 15 ve 1992 yılında 6 olmak üzere toplam 21 kişinin meydana gelen depremlerde hayatını kaybettiğini hatırlatıp, tarih boyunca Erzincan'ı etkileyen Kuzey Anadolu Fayındaki oynamaların Gümüşhane'yi, daha çok güney ilçeler olan Kelkit ve Şiran ilçe merkezleri ile köylerini etkilediğini, can ve mal kaybına sebep olduğunu belirterek “En son 13 Mart 1992 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem Gümüşhane'yi etkilemiş ve Gümüşhane ili 'afete maruz bölge' ilan edilmiştir. Özellikle Kelkit'te hissedilen depremde 6 kişi hayatını kaybetmiş, 101 konut hasar görmüştür. Hasarların 10'u ağır, 20'si orta ve 71'i az hasar şeklinde tespit edilmişti. Bu hasarlar dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca kısa zamanda telafi edilerek, yıkılan evlerin yerine yenileri yapılmıştır. Ayrıca gıda, sağlık ve barınma ihtiyaçları karşılanmıştır" dedi.
Halen Kelkit ve Şiran'ın birinci derece, Köse'nin ikinci, Gümüşhane merkez ilçe ile Torul ilçesinin üçüncü, Kürtün'ün ise dördüncü derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını ifade eden uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayına yakın bölgede yer alan Gümüşhane'nin, başta Kelkit ve Şiran ilçeleri olmak üzere Gümüşhane'nin her an deprem afetiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Depreme Hazırlığın En Önemli Unsuru
Yaşanacak deprem durumlarında hayat kurtarabilecek bir deprem çantası, depreme hazırlığın en önemli parçasıdır.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6'lık depremin ardından deprem çantasının maliyeti merak konusu oldu. Önceden hazırlanmış bir deprem çantası depremde hayat kurtarabiliyor. Olası bir deprem durumunda kullanılacak deprem çantasının hazırlanmasının ortalama maliyetinin ise bir kişi için 510 TL olduğu tespit edildi.
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın (AFAD) resmi internet sitesinde yer alan bilgilerde deprem çantasında bulunan gıdaların yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı, çabuk bozulmayan gıdalardan; konserve, kuru meyveler, tahin, pekmez, meyve suyu gibi ürünlerin bulundurulması gerektiği bildirildi. Ayrıca her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyunun çantaya dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.
Deprem çantasının içinde bulunan malzemelerin fiyatları araştırıldı. Yapılan analize göre bir deprem çantasında bulunması gereken malzemelerin toplamı bir kişi için ortalama 510 TL olarak hesaplandı.
Deprem Çantasında Bulunması Gereken Malzemeler
Bir deprem çantasında önemli belge fotokopileri, gıdalar, hijyen maddeleri ile bazı araç ve gereçlerin bulunması gerekiyor. Çantada kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı, diğer (evcil hayvan sağlık karnesi) bulunması gerekiyor.
Malzemelerin Ortalama Fiyatları
Deprem çantasına giyecek olarak iç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysilerin konulması önem arz ediyor. Çantada bulundurulması gereken malzemeler ve ortalama fiyatları şu şekilde sıralanıyor: “İç çamaşırı 20 TL, çorap 20 TL, yağmurluk 40 TL ve iklime uygun giysiler." Deprem çantasında yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için konserve ve kuru meyvelerin çantada bulundurulması gerekiyor. Çantada bulunması gereken gıdalar; 3 adet konserve gıda 15 TL, kuru meyve 20 TL, su 5 TL ve meyve suyu 5 TL olarak tespit edildi.
Hijyen malzemesi; sabun 5 TL, diş fırçası ve macunu 25 TL, ıslak mendil 5 TL, tuvalet kağıdı 30 TL, ilk yardım çantası 30 TL, uyku tulumu 100 TL veya battaniye 30 TL, çakı 30 TL, düdük 10 TL, küçük makas 20 TL, kağıt 5 TL, kalem 5 TL, pilli radyo 50 TL, el feneri 15 TL ve yedek piller 25 TL.”
Haber Merkezi
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim