• BIST 9659.66
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 1 °C
  • Trabzon : 11 °C

DEĞİRMENDERE'DEKİ ÇİMENTO FABRİKASI'NIN SON DURUMUNU DEĞERLENDİRDİLER

03.01.2016 12:46
DEĞİRMENDERE'DEKİ ÇİMENTO FABRİKASI'NIN SON DURUMUNU DEĞERLENDİRDİLER
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, çimento fabrikasının durumu ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Yücelik, sözleşme gereği faaliyetlerine son verecek olan çimento fabrikasının çok istemelerine rağmen hammadde yetersizliği nedeniyle Trabzon’da bir başka bölgeye tüm üniteleriyle taşınamadığını, bunun yerine bir çimento mamul maddesi işleme tesisi kurulacağını kaydetti. 
Aşkale Çimento’nun Trabzon’da yeni istihdam olanaklarını oluşturmak için çalışma yürüttüğünü ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Yeni kurulacak olan tesiste 50 ila 100 kişi çalışacak. Fabrikada çalışan işçilerimizin 95’i yeniden istihdam edildi. Geriye kalan 59 kişi tazminatlarını alarak ayrıldı. Ama bu kardeşlerimiz için Aşkale Çimento tarafından ücretsiz konaklama, yemek ve servis imkanları temin edilerek Gümüşhane Çimento Fabrikası’nda çalışma olanağı sunuluyor. Ayrıca Aşkale Çimento Firması Trabzon’da yeni istihdam imkanları sunacaklarını bize ifade ettiler” diye konuştu.
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de yaptığı değerlendirmede "Benim için Trabzon’dan çıkmak ölmek gibi bir şey. Elimizden geleni yaptık. Biz Trabzon’dan çıkmıyoruz. İşleme tesisi kuruyoruz. Yeni beton santralleri yaptık. İstihdam ettiğimiz insan sayısını sürekli arttırdık. Önümüzdeki dönemde Trabzon’da yeni istihdam projelerimizde olacak” dedi.

FABRİKA TAMAMEN TRABZON’DAN ÇIKMIYOR
Çimento Fabrikası'nın yasa gereği 2015 sonunda Değirmendere’den çıkmak durumunda olduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bölgemizde çimento fabrikasının bunca yıldır istikrarlı biçimde sürdürülmesine ve ülke sanayisine, inşaat sektörüne yaptığı katkılardan ötürü Sayın Yücelik’e teşekkür ediyoruz. Şehrimizde bu süre zarfında işçilerimizin hak edişleri bir gecikme olmadan karşılanmış ve her zaman bir aile gibi hareket edilmiştir. Çimento fabrikası kalkarken Maçka güzergahı üzerinde yine insanlarımızın istihdamı için klinker denilen toz çimento öncesi hammaddenin işlenebileceği, değirmen diye tabir edilen bir tesisin kurulması için teşebbüs etmişlerdir. Büyükşehir Belediyesi olarak biz araştırdık. Bölgede bizzat kendileri bedellerini karşılayarak, araştırarak sütre gerisi diye tabir edebileceğimiz, çevre kirliliğine neden olmayacak bir bölgede mülkiyet satın almışlardır. Bu bölgenin tarım yönünden değerlendirilmesi yapılmış, il kurullarında gerekli kararlar alınmış, Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde planlarımıza işlemiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulmuş ve bu onaylar gerçekleşmiştir. Buna göre çimento tamamen Trabzon’dan kalkmış, yok oluyor değildir” diye konuştu.

FABRİKANIN YENİ TESİSİNDE 50 İLA 100 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Hammadde yetersizliği nedeniyle fabrikanın tüm üniteleriyle başka bir alana taşınamadığını üzerine basarak vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Kendileri bizimde istediğimiz üzerine çimento fabrikasını tüm üniteleriyle devam ettirmeyi, o mesleğin bir sevdalısı olarak düşünmüştür. Gerek Araklı’da kendilerine ait arazide, gerek başka araziye fabrikayı tüm üniteleriyle taşıyıp şehrimiz içinde devam ettirmesini arzu etmekle birlikte teknik olarak hammadde alanlarının böyle bir kuruluşu devam ettirmeye yeterli olmaması münasebetiyle fabrikayı aynıyla oralara taşıyıp devam ettirememektedirler. Yani rezerv alanlarının, hammadde alanlarının yeterli olmaması fabrikayı diğer alanlarda sürdürmeyi imkansız kılmıştır. Ama tamamen bölgedeki, hizmetleri aksatmamak, insanlarımıza katkıda bulunmak için değirmen diye tabir ettikleri bu tesisi kurmayı, kısa sürede hizmete açmayı başlatmışlardır. Bu yeni tesiste muhtemel 50 ila 100 arasında insanımız istihdam edilecektir” ifadelerini kullandı.

HAMMADDE YOK Kİ FABRİKAYI OLDUĞU GİBİ BAŞKA YERE TAŞIYAYIM
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de yaptığı değerlendirmede, Trabzon’dan kesinlikle çıkmadıklarını ve çıkmayacaklarını ifade etti. Hammadde yetersizliği nedeniyle fabrikayı başka bir bölgede aynen devam ettiremediklerini ve bu nedenle öğütme tesisi kurma kararı aldıklarını yineleyen Yücelik şunları kaydetti: “Trabzon bizim için farklı bir bölge. Her ne kadar yazsalar çizseler de, bazen bizi yanlış telaffuz etseler de Trabzon bizim vazgeçemeyeceğimiz bir bölgemiz. Biz burayı aldığımızda Trabzon’u terk etmeyi hiçbir zaman düşünmedik. Başkanımız anlattı, biz burayı terk etmiş değiliz. Hammadde olmadığı için şimdi biz bir değirmen yapıyoruz. Bu basit bir değirmen değil. Bu tesisin sadece fırını olmayacak. Çünkü burada hammadde yok. Şu an da bizim hammadde ocaklarımızda 7 yıllık hammaddemiz var. 7 yıllık hammadde ile tam bir fabrika kurmanın imkanı yok. 7 yıl için yatırım yapılamaz. Buraya pişmiş hammaddeyi, klinkeri Gümüşhane’den getirmek suretiyle öğütüp paketleyip bölgeye arz etmek amacındayız” dedi.

ÇALIŞANLARIMIZA "GÜMÜŞHANE’DE ÇALIŞIN, YATAĞINIZ SERVİSİNİZ BENDEN" DEDİM
Yücelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hem işimizi devam ettirelim, hem istihdamı devam ettirelim, hem de Trabzon’dan çıkmayalım. Trabzon’dan çıkmak demek benim ciğerimi sökmek almak demek. Allah bize nasip etti, Aşkale çimento var, Gümüşhane çimento var, Bilecik var, Trabzon’da ayrıca beton santrallerimiz var. Biz çalışan arkadaşlarımıza dedik ki ‘Biz ekmeği bölüşmeyi severiz, kaybetmeyi istemeyiz, hangisini isterseniz gelin buralarda istihdamı devam ettirelim. Yani kimseye ‘işinizi terk edin’ denilmedi. Ama bazı arkadaşlarımız istemedi. Şu anda 95 arkadaşımızla devam ediyoruz. 59 arkadaşımız tazminatını alarak ayrılmış. Diğer ayrılanlar zaten bizde çalışıp emekli olmuş da çalışmaya devam eden arkadaşlarımızdı. Gönül isterdi ki bunlarda ayrılmasın. Beraber yürüyelim… Gümüşhane’de çok muazzam sosyal tesisler yaptık. Gelsin orada kalsınlar. Hiçbir kira istemedik. Hafta sonları servislerini biz karşılayalım gelsin gitsinler. Ama arkadaşlarımız bunu kabul etmedi. Tazminatlarını alıp ayrıldılar. Biz inşallah nasip olursa Trabzon’da varlığımızı devam ettireceğiz. İhalemizi yaptık. İnşallah çok kısa zamanda çok modern, son teknolojiye uygun, çevreyle hiçbir sorunu olmayan, pırıl pırıl bir tesisi yaparak buradaki varlığımıza devam edeceğiz. Trabzon’dan gitmek benim için ölüm demek. Evet bazı olumsuzluklar yaşadık ama bunların hiçbiri önemli değil. Önemli olan burada varlığımızı sürdürüp bu istihdamı devam ettirip beraber ekmeği bölüşmek. Biz bununla da kalmadık, sırf istihdamı arttırmak için üç tane beton santrali kurduk. Bazı arkadaşlarımızı beton santrallerine almak kaydıyla teklifte bulunduk. Bunun bir katından fazlada beton santrallerinda istihdam sağlıyoruz. Beton santrallerinde şu anda 100’den fazla kişiyle çalışıyoruz. Yani istihdamımızı artırarak Trabzon’da yola devam ediyoruz.”

"BEN DE KABUL EDİYORUM, FABRİKANIN DEĞİRMENDERE’DEN ÇIKMASI LAZIMDI"
"Trabzon’un içinde olmak hakikatten benimde hoşuma gitmiyor" diyen Yücelik, “Bu fabrikanın taşınması lazımdı. Elbette o alanın daha modern biçimde şehre kazandırılması lazım. Biz yeni tesisimiz için ihalemizi yaptık. Yeni yerimizi en kısa zamanda yapıp hem istihdama, hem üretime, hem ihracata çok ciddi manada devam edeceğiz. Biz Trabzon’dan gitmeyiz. Burada başka yatırım düşüncelerimizde var. Bunları yapmadan konuşmak da doğru değil. Buradaki istihdamımızı üç katına çıkardığımızı, göreceksiniz. Trabzon benim bir parçam. Ben burayı terk edemem. Bunu çalışan arkadaşlarıma da anlattım. Trabzon’da bayrağı daha yukarılara taşımaya devam edeceğiz. Başkanım sizin bu yaklaşımınız devam ettiği sürece bizim koşmamızı kimse engelleyemez” şeklinde konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim