• BIST 9659.03
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

ÇIĞ ŞEHİTLERİ İÇİN KAMP

20.01.2016 13:48
ÇIĞ ŞEHİTLERİ İÇİN KAMP
Türkiye Dağcılık Federasyonu, yedi yıl önce çığ nedeniyle yaşamını yitiren doğasever 10 dağcı için Torul ilçesinin 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı’nda “Zigana Kış Temel Eğitim Kampı” düzenleyecek.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, gazetemize yaptığı açıklamada, 25 Ocak 2009 tarihinde 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı’nda yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) üyesi 17 doğaseverin çığ altında kaldığını ve 10 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

BİR HAFTALIK EĞİTİM

Başkan Karaca, 2009 yılından itibaren çığ altında kalarak şehit olan 10 doğasever anısına her yıl Zigana Dağı’nda eğitim kampı düzenlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Dağlar çekicilik ve güzelliklerinin yanında beraberinde büyük riskler oluşturur. Bu risklerden birini 2009 yılında Gümüşhane’nin dağını, tepesini, deresini tanıtmak anlatmak adına turizm elçiliği yapan 10 arkadaşımız kopan bir çığla aramızdan ayrıldılar ve Hakkın rahmetine ulaştılar. O tarihten sonra bize düşen görevler var. Bu arkadaşlarımızı unutmamak, dağların zorluk derecelerini bilerek doğada gezen, dağda olan herkesin mutlaka dağ ortamında çığla, selle, kaya ile nasıl mücadele edeceğini çıkacak zorlukları nasıl aşacağını öğrenmelidir. Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak da biz bu hususu hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz.”

ÇIĞ, DAĞCILARIN KORKULU RÜYASI

Dağcıların korkulu rüyasının çığ olduğunu vurgulayan Karaca,  açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çığ, sadece dağcıların değil seyahat halindeki araçların ve vatandaşların da çığ altında kaldığını duyuyoruz. Burada eksiklik bilgi eksikliği, çığı tanımamak, çığ nedir nasıl gelir nasıl oluşur çığı oluşturmamak için nelere dikkat etmemiz, neler yapmamız lazım.  Bu bilgi eksikliği var. Onun için de Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak yıllardan beri özellikle eğitim programlarında kış dağcılığına daha fazla ağırlık vererek temel eğitim, gelişim, yer, seviye kar eğitimleriyle dersleriyle gittiğimiz yerlerde çığın önemini dağların risklerin anlatmaya çalışıyoruz.”

23 OCAK’TA GÜMÜŞHANE’DE

TDF Başkanı Alaattin Karaca, 23 Ocak tarihinde yaklaşık yüz kişilik dağcının Gümüşhane’ye geleceğini, kent merkezinde Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek çelenk sunma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zigana Dağı’na geçeceklerini belirterek, eğitim kampı için kampa katılan dağcıların çadır kuracaklarını söyledi.

Anma Töreni 25 OCAK’TA

Zigana’da 7 yıl önce çığ altında kalarak yaşamını yitiren TEDAK üyesi 10 dağcı için düzenlenecek anma törenine de katılacaklarını belirten Karaca, “Kampımızdan, şehitlerimiz için yapılan anıta kadar yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş yapacağız. Anıt önünde düzenlenen törenin ardından tekrar yürüyerek kampımıza dönecek ve kış eğitim kampımızı sürdüreceğiz” dedi.

KAMPA YAZ EĞİTİMİ ALANLAR KATILIYOR

Başkan Karaca, Zigana Dağı’ndaki ‘Kış Eğitim Kampı’na geçen yıl yaz eğitim kampına katılarak başarılı olan yaklaşık 200 dağcının katılacağını kaydederek, “Bu kampımızda kampta çadır kurma, kış şartlarında çadırda gecelemek, karda yürümek, karda kazma, karda kış malzemelerini kullanma, çığdan, rüzgardan korunma, yemek pişirme, beslenme gibi eğitimler verilecek” açıklamasında bulundu.

Çığda hayatını kaybedenler için anma töreni Türkiye Dağcılık Federasyonu Gümüşhane Temsilciliği ile Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenecek.

ZİGANA’DAKİ ÇIĞ

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde, Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) üyesi 17 kişi, otobüsle geldikleri Zigana Gümüşkayak Tesisleri’nden Kadırga Yaylası yoluna doğru yürüyüşe çıkmıştı. Yürüyüş sırasında kesilen kar, yürüyüşe çıkan 17 doğaseverin kar altında kalmasına neden olmuştu. Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık olay yerinde hayatını kaybetmişti.

ÖLEN DAĞCILAR İÇİN ANIT

Gümüşhane Valiliği, ölen dağcılar için bir yıl sonra hatırasına anıt yaptırıldı. Anıt, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Heykeltıraş Ayhan Yılmaz ve 10 arkadaşı tarafından 4 aylık bir çalışmanın ardından tamamlandı. Yaklaşık 1.5 ton ağırlığındaki heykelde fiber-glass malzeme kullanıldı.  Anıt, 7.5 metre yüksekliğinde, kaidesiyle birlikte 9.5 metre yüksekliğinde.  Ön yüzünde ölen dağcıları temsilen 10 ayak izi ve yukardan gelen bir çığ ve çığın düşmesini sembolize ediliyor. Arka yüzeyinde ise ölen dağcıların isimlerini kabartılarak yazıldı.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim