Şehrin tarihine baktığımızda sürekli turizm hamlelerinin yapıldığını görmekteyiz. Lakin bu hamleler hep lafta kalmış ve hiçbir zaman icraata geçilmemiştir. Son zamanlarda ise alışılagelmediğimiz bir durum söz konusudur. Şaşırtıcı bir şekilde turizm her mecrada ön planda tutulmakta ve konuşulmaktadır.
Bu güne kadar yöneticilerimiz ve bürokratlarımız hep günü kurtarmak adına söylemlerle hareket etmişlerdir ve birinci amaç her daim koltukların sağlama alınması olmuştur. Şimdilerde ise Gümüşhane Valiliğin liderliğinde iyi bir koordinasyon ile sağlam adımlar atıldığını görmekteyiz.
Çalışmaların iyi bir planlama dâhilinde gerçekleştiğini görmek bizleri mutlu etmektedir. Gümüşhane de turizm, planlamaların ve altyapının iyi oluşturulması durumunda yılın 12 ayı boyunca şehre katkı sağlayabilecek potansiyele sahiptir.
Gümüşhane de kış turizmi denilince aklımıza sadece planlanan kayak tesisi gelmemelidir. İlimizde çok nitelikli durumda olan kış yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Gümüşhane Valiliği tarafından bu günlerde yaptırılan yürüyüş güzergâh haritaları ve şehrimizle ilgili tanıtım çalışmaları tamamlandığında kuşkusuz daha fazla sporcu ilimizi ziyaret edip bu parkurlarda yürüyecektir.
Her daim güzel olan kış sporlarının üzücü kısmı ise maddi ve can kayıplarına yol açan çığ felaketleridir. Hafta içinde yerel basında ‘’Çığ Geliyorum Demez’’ başlıklı bir habere rastladık. Haberi yapan ve vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet eden gazeteci arkadaşlarımızı bu sorumluluk sahibi davranışlarından dolayı kutluyorum.
AFAD (Afet ve Acil Durum) İl Müdürümüzün uyarıları önemli ve dikkat edilmesi gereken türdendir. Fakat daha fazla insanımızı çığ felaketine kurban vermemek için olayı farklı bir boyutta deyerlendirmeliğiz.
AFAD müdürümüzün ilimizde yürüyüş yapacak olan dağcılara yaptığı çağrı manidardır. Elbette yerel basın yolu bir kitleye ulaşmak mümkündür. Fakat basın yolu ile ulaşamayacağımız onlarca gurup kış boyunca Gümüşhane dağlarında yürüyecek, Allah korusun beklide çığ felaketine maruz kalacaktır.
İlimizde maalesef çığ haritaları AFAD’ın elinde olmasına rağmen çığ tehlikesi altında olan hiçbir güzergâhta oranın çığ bölgesi olduğunu gösterir bir işaret veya tabela yoktur. AFAD’ın yerel basın yolu ile kamuoyunu bilgilendirmek dışında çığ tehlikesi altında olan alanlarda bir an önce gerekli ikaz ve tabelalarını koyması gerekmektedir. Çığ haritalarına bakıldığında zaten çığ geliyorum demektedir. Bizim bilmediğimiz sadece zamanıdır.
Kış turizmini şehrimiz ile bütünleştirmek istiyor isek bu ve benzeri önlemleri almamız gerekmektedir. Valiliğimizin kış turizmi ile ilgili bütün planlamalarında göz ardı edilmemesi gereken bu durumun değerlendirilmesini temenni ediyoruz.
Gerekli önlemler alınarak ilimizde ve ülkemizde çığ afetlerinden dolayı can kayıplarının yaşanmaması temennisi ile.
Sağlıcakla kalın…