CEVİZ İLGİ BEKLİYOR
Devlet Destek Olmalı
Saraç, gazetemize yaptığı açıklamada, “Gümüşhane’de kurum amirleri yatmayı bıraksınlar, sahaya çıksınlar. Ne yapacaklarını, insanlara nasıl davranacaklarını, seminer mi alarak, yeniden okuyarak mı öğrenecekler, insanlarla iletişim kurmanın yollarını araştırsınlar. Yatırım yapan insanların sıkıntıları, dertleri nedir, devletten ne bekliyorlar, bunların üzerine gitsinler. Bunu yapamıyorlarsa hiç değilse onlara gelen insanları pozitif karşılasınlar, destek olsunlar” dedi.
Türkiye’nin en büyük bahçesi
Gümüşhaneli pestil imalatçısı Saraç, pestil ve kömenin ham maddesi cevizin ithalatını ortadan kaldırmak için Hazine'den 100 yıllığına kiraladığı 410 dekarlık alanda ceviz üretecek. Saraç: "Gümüşhane'ye kuracağım ceviz bahçesi sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de en büyük ceviz bahçesi olacak” iddiasında bulundu.
Gümüşhane’de Yatırım Yapmak Çok Zor”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Gümüşhane, Tekirdağ, Tokat, Denizli, Bitlis, Kırşehir, Çanakkale ve Bingöl’ün “Ceviz Eylem Planı” pilot iller olarak belirlendiğini anımsatan Saraç, “Bakanlıktan, kurulacak olan ceviz bahçelerinin büyüklüğüne göre kredi ve hibe desteği sağlanacağının açıklanması üzerine akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından proje hazırlattım. 100 bin lira kredi alabilmek için Orman İşletme Müdürlüğüne bir yıl gittim, geldim. Gerçekten Gümüşhane’de iş ve yatırım yapmak çok zor” diye konuştu.
“Yakında ürün almaya başlayacağım"
Gümüşhane'ye kurduğu ceviz bahçesinin sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de en büyük ceviz bahçesi olacağını kaydeden Saraç, "2 sonra ürün almaya başlayacağım. Fidanlar 10 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 kilogram ceviz verecek kapasiteye ulaşacak. Diktiğim ceviz türü dünyanın en ekonomik türü. İklimsel olarak da 1800-1900 rakımlara kadar yetişebiliyor. Karasal iklimi seviyor. Şu ana kadar 4 bin 100 adet fidan dikimini gerçekleştirdik, 2 bin adet daha dikeceğiz" ifadelerini kullandı.
Akademisyenlerden görüş aldım
Saraç, Gümüşhane merkeze bağlı Çamlıköy’de 410 dönüm araziyi Hazine’den kiraladığını belirterek, şunları kaydetti:
“Yine akademisyenlerden görüş alarak Gümüşhane’nin hem coğrafi yapısına hem de iklim koşullarına uygun ceviz türünü araştırdım. Araştırmalarım sonucunda Amerika’da yetiştirilen, Bandırma’da aşılı olarak satılan Chandler Franquette türünün Gümüşhane’nin coğrafi yapısı ve iklim koşullarına uygun olduğunu tespit ettim. 4 bin 100 fidan diktim.”
11 Kilometreden su getirdim
Ceviz bahçesini kurmada son 50 yılın en kurak yıllarına rastladığını dile getirerek, “Mevcut dereler, akarsular kurudu. Yağmurun çok az olduğu hatta hiç olmadığı bir dönemde bahçe kurdum. Büyük bir emek vererek ve yaklaşık 400 bin lira harcayarak kurduğum ceviz bahçemdeki fidanlar kuruma riskiyle karşı karşıya kaldı. Çamlıköy’ün yaylasında bulunan sudan almak istedim. Köylüler önce karşı çıktı, kendilerine ‘fidanlarım kuruyacak, hiç değilse birkaç yaz için suyu alayım’ deyince razı oldu. Yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki suyu dağdan dağa boru döşeyerek 11 kilometre uzaklıktan ceviz bahçeme ulaştırdım. Kurduğum üç su deposunda suyu depoladım ve damla sulama sistemini de kurarak fidanlarımı kurumaktan kurtardım” dedi.
Gümüşhane’de iş yapmak çok zor
Saraç, Gümüşhane’de iş yapmanın, öncülük yapmanın çok zor olduğunu dile getirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ben, 20 yıl öncesinden pestil köme sektöründe Kaya Büyükbayraktar’dan sonra öncülük yapan birisiyim. O zamanda da bile zorluklarımız vardı, ancak şimdi iyi bir sektör haline gelince zorluklar aşıldı. Başlangıçta bizim çektiğimiz sıkıntıları şimdi yeni firma kuran arkadaşlarımız çekmiyorlar. Yaklaşık 5 yıl öncesinden başlayarak bir ceviz bahçesi kurma girişimimiz oldu. Yer kiralamasıydı, resmi işlerdi, 3 yıl onlarla uğraştım. Çok büyük engellerle karşılaştım. Hazineden bir yer kiralamak tam üç yıl sürdü. Yeri kiraladıktan sonra projemizi yaptık, onaylandı. Onaylanmış projemize, karşılığında yaptığımız işlere proje karşılığı verilecek olan 100 bin lira krediyi bir yıl gecikmeli ödediler. Ben bir yıl krediyi alabilmek için Orman İşletme Müdürlüğünün kapısına gittim, geldim. Yaptığım iş belli, işime karşı verilecek kredi belli. Ama her ne hikmetse beni bir yıl oyaladılar. Bu bir yıl içerisinde ben o kıraç araziye yaklaşık 500 bin lira para harcadım. Başka işlerde kazandığımı hep bu kıraç araziye harcadım. Biz çok büyük sermaye sahibi de değiliz. Allah’ın dağına Gümüşhane’de o kıraç araziye yatırım yapacak insan da yok. Biz bir delilik yaptık, o yatırımı yaptık. Pişman değilim fakat bir kurum amiri gelip de ne yapıyorsun diye soran bile olmadı. Gevenden başka bir şey yetişmeyen kıraç araziyi ben ceviz bahçesine çevirdim.”
Herkes işini yapsın
Gümüşhane’de kurum amirlerinin yatmayı bırakmasını, sahaya çıkmaları gerektiğini vurgulayan Saraç, “Ne yapacaklarını, insanlara nasıl davranacaklarını, seminer mi alarak, yeniden okuyarak mı öğrenecekler, insanlarla iletişim kurmanın yollarını araştırsınlar. Yatırım yapan insanların sıkıntıları, dertleri nedir, devletten ne bekliyorlar, bunların üzerine gitsinler. Bunu yapamıyorlarsa hiç değilse onlara gelen insanları pozitif karşılasınlar. Bir vatandaş olarak o makamlarda bir kahve, çay içme hakkımız var. Biz onlardan para talep etmiyoruz, biz onlardan gelin bizimle çalışın demiyoruz. Herkes işini yapsın” dedi.
Gevenden başka bir şey yetişmiyordu
Saraç, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti: “Mevcut Gıda, Tarım ve Hayvacılık Müdür ve önceki, mevcut Orman İşletme Müdürü ve önceki benim sahama bir gün olsun teşrif etmediler. Tarım müdürlüğünden sadece bir kez mühendisler geldi. Ben 410 dönüm kıraç araziye 4 bin 100 adet ceviz fidanı diktim. Bu arazi kıraç bir araziydi ve bu arazide gevenden başka bir şey yetişmiyordu. Bir kilometrelik yolu yayla yollarından 8 kilometre dolaşarak ancak ceviz bahçeme gidebiliyorum. O yoldan dolayı bir yıl içerisinde sadece aracıma 7 bin lira tamir parası harcadım. Ben devletten yol istemiyorum. Sadece yolun fiziki şartlarını iyileştirsinler. Yatırımcı olarak ben gücümü sonuna kadar kullandım. Bir dağın başına, bir eve yol vurulurken benim yolum iyileştirilmiyor. Ceviz bahçeme 11 kilometreden su getirdim. Ancak, arazimin yakınlarında 5-6 ay boşa akan dereler var. Buralara bir gölet çok rahatlıkla yapılabilir. Hem ben sulama suyundan yararlanırım. Hem de çevresi ormanlık olan bu alanda çıkabilecek bir yangında orman işletme müdürlüğü tarafından çok rahatlıkla kullanılabilir. Havalar kurak, küresel ısınma var. Devletimiz suların boşa akmaması için önlemleri çok rahat alabilir.”
Gönül işi
“Arazimi yetkililerin ziyaret etmesi bir gönül alma işidir. Bu adam bu kıraç arazide ne yapıyor diye nezaketen de olsa bir ziyarette bulunulabilir. Teknik destek istiyorum. Ben işletme fakültesi mezunuyum. İşin ekonomisinden, yatırımlardan anlarım ama cevizin nasıl yetiştirildiğini bilmem. Şu anda tarım müdürlüğünde 30-40 tane ziraat mühendisi var, bunların Gümüşhane’ye ne katkı sağladıklarını da bilmiyorum.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim