• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 7 °C

CEVİZ EKTİ, KABAK SATIYOR

15.08.2018 12:02
CEVİZ EKTİ, KABAK SATIYOR
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ceviz fidanlıklarından birisini Gümüşhane’de faaliyete geçiren Çetiner Aksoy, hibe için yaptığı başvurularından sonuç alamayınca tepkisini her ceviz fidanının altına bir kabak ekerek gösterdi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ceviz fidanlıklarından birisini Gümüşhane’de faaliyete geçiren Çetiner Aksoy, oluşturduğu saha ile de Türkiye’deki pek çok işletmeciye örnek teşkil ediyor.

Hafriyat sektöründe İş makinası Operatörlüğü yapan Çetiner Aksoy, Gümüşhane Akçakale Mahallesinde 200 dönümlük arazi üzerinde oluşturduğu Cevizlik, bölgenin en önemli ceviz üretim sahalarından birine dönüşmek üzere.

Hobi Olarak Başladı

Gazetemize açıklamalarda bulunan Çetiner Aksoy, daha önceleri hobi olarak ceviz işi ile uğraştığını söyleyerek, “Cevizin bol olduğu bir memlekette yaşıyoruz. Çocukluğumuzdan bu güne kadar sürekli içinde olduğumuz bir iş. Başlangıçta hobi olarak ufak hobi bahçeleri oluşturmuştuk. Kendi kendimize farklı ceviz türleri dikiyorduk. Oluşturduğumuz hobi bahçesinde kendimize böyle bir uğraş bulmuştuk. Burada hangi ceviz türlerinin bölge için daha verimli olduğunu keşfettik. Bu işi yapan arkadaşlarımızla sürekli irtibat halinde kalarak işin içeriğini öğrendik” diyerek bir hayalin başlangıcını anlattı.

Başlangıçta bu işi kendilerine yetecek kadar yaptıklarını ancak zaman içerisinde bu işin ticari getirisi olabileceğini düşünerek bu sahayı açmayı planladığını ifade eden Aksoy, “Tabi hobi olarak başladığımız için ceviz türlerinin çoğunu deneme imkânımız olmuştu. Hangi ceviz bölgemizdeki toprakta yetişir hangi ceviz daha verimli olur bunun tecrübesini geçmiş yıllarda yaşamıştık. Bu yüzden “Fernor” türüne yöneldik. Tozlayıcı işlemi içinse “Fernette” türünü tercih ettik” açıklamasında bulundu.

Bozuk Orman Arazisini Tarıma Açtık

Dikim yapabilecekleri büyük sahaların olmayışı sebebiyle arazi kiralamak zorunda kaldıklarını söyleyen Aksoy, o süreci anlattı. Özellikle bu süreçte Orman İşletme Müdürlüğüne çok büyük teşekkür eden Aksoy, “Dikim arazisi için Milli Emlak Müdürlüğüne başvurduk. Milli emlak buranın kendisine ait olmadığını, bu bölgenin bozuk orman sahası olduğunu söyleyerek bizi orman işletmeye yönlendirdi. Ondan sonra işlerimiz çok çabuk ilerledi. Orman İşletme Müdürlüğünde çalışan arkadaşlar çok sıkı ve hızlı bir çalışma temposuyla hallettiler. Benim orman işletmede hiçbir evrakım takılı kalmadı. İşlerim çok hızlı yürütüldü. 200 dönümlük araziyi bakanlığın çıkarttığı yasa gereği kısa bir sürede kiraladım. Bakanlık bu tip bozuk orman sahalarını orman köylüsüne tahsis ediyordu. Tarıma açmamızı ve hizmet vermemizi sağlamak için bakanlık böyle bir proje yapmıştı bizde o projeden yararlandık” şeklinde konuştu.

Tecrübe İle İlerliyoruz

Türkiye’de pek çok ceviz sahasını gezdiğini ve yerinde görerek bu işin nasıl yapıldığını yerinde görerek tecrübe edindiğini kaydeden Aksoy, “Başlangıçta çok fazla ceviz türü denedik. Ancak baktık ki bunların hiç biri bölgemiz için uygun tipler değildi. Biz de “Fernor” cinsi ile ilerlemeye karar aldık. Gördük ki Gümüşhane şartları için en uygun ceviz türü buymuş. Bu ceviz türünü tozlamak için ise “ Fernette” türünü tercih ettik. Ancak zaman içerisinde görmüş olduk ki bu tür tozlama işleminde başarısız oluyor. Çünkü erken sürede donuyor. Bölgede bu türün tozlayıcı olarak kullanılamayacağını geçirdiğimiz iki yıllık sürede tecrübe ettiğimiz için bu işi yapan arkadaşlarımız ile birlikte yeni bir tozlama cinsi arayışı içerisindeyiz” diye konuştu.

Diktiğimiz Her Fidan Tuttu

Çevre şartlarını dikkate alarak dikim yaptıklarını bu yüzden de dikim sahasında çok büyük olumsuzluklar yaşamadıklarını söyleyen Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti:

“İlk başta 4 bin 850 kök ceviz fidanı diktik. Sonrasında yandan işlemediğimiz sahalara Tarım İl Müdürlüğünden ücreti ile aldığımız aynı cins cevizleri diktik. Toplamda sahamızda şu anda 5 bin 350 dikili cevizimiz var ve hepsi tutmuş durumda. Ektiğimiz türden yüzde 100 verim almış durumdayız.”

Yarım Milyon TL yatırım yaptık

Bu işe büyük bir heyecanla başladığını ve yatırdığı sermayeden pişman olmadığını söyleyen Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizi maliyet konusunda en büyük giderimiz sahanın işlenmesi sürecinde oldu. Sahanın tamamını teras şeklinde yaptık. Dikim sahasına iki adet sulama havuzu inşa ettik ve 2,5 km mesafeden sulama suyu getirdik. Bununla beraber 4 adet sondaj kuyusu açarak bu alt yapıyı destekledik. Alanımıza damla sulama sistemi kurarak tüm terasları bu sistem ile donattık. Ayrıca alandaki teraslara ulaşımı kolaylaştırmak için arabaların geçebileceği şekilde araç yolu yaptık. Teras içerisinde bu şekilde çok rahat bir ulaşım ağı oluşturduk. Tüm bunların bize toplam maliyeti yarım milyon TL’ye ulaştı. Her sene üzerine masraf artıyor. Burada şu anda sürekli çalışan bir kişi var. Bununla birlikte mevsimlik olarak 8-10 kişi çalıştırıyorum.”

Tarımdan Umduğumuz Desteği Alamadık

Tarım Müdürlüğü’nün verdiği hibe desteklerinin hepsine başvurduğunu ancak hiç birinden yararlanamadığını anlatan Aksoy, bu durum ile ilgili sitem etti.

Konuşmasında, “Tarım Müdürlüğü’nün hibe desteği,  beş yıl geri ödemeli destekleri olmasına rağmen hepsine de müracaat etmemize rağmen destek alamadık. Damla sulama yapan çiftçiye % 50 hibe vereceklerini söylediler. Toprak tahlilleri istediler, su tahlilleri istediler hepsini yaptık ama yine prosedürlerde boğulduk kaldık. Çatak projesi başlatıldı, işte bu tür bozuk sahaları tarıma kazandıran çiftçiye dönüm başına yardım yapılacaktı. Ona da başvurduk. Ancak sahanın Orman Müdürlüğü’nden kiralandığını söyleyerek bu projeden de yararlanamayacağımız söylendi. Fidan desteği verilecek dendi. Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığım tek destek 500 ceviz fidanıdır. Bunun dışında da bir destek almadık.”

Her Ağaç İçin Bir Kabak

Zirai destek konusunda da yeterli desteği alamadığını vurgulayan Aksoy, “Başlangıçta çok heyecanlı davrandılar. Birkaç defa alanı ziyaret ettiler ancak daha sonraları gelmediler. Benimde gelmeleri hususunda bir talebim olmadı, olmayacak. Prosedürlerdeki boğulma bizi o kadar yordu ki artık tarımdan hiçbir talebim olmadı. Ben her ceviz fidanının altına bir kabak diktim. Bu kabakların Tarımın bana vereceği destekten daha faydalı olacağı düşüncesindeyim. Kabaktan 2 senede elde ettiğim gelir ufak tefek ihtiyaçlarımı karşılamaya yetiyor zaten” diyerek mevcut durumu özetledi.

En büyük Sıkıntımız Yol

Bölgeye yarım milyonluk yatırım yaptığını ve bu yatırımı devam ettirmek için devletten tek isteğinin yol olduğunu dile getiren Aksoy, “Ben buraya yarım milyonluk yatırım yaptım. Tamam, bu yatırım bireysel yatırım ama Gümüşhane’de yapıldı bu iş sonuçta. Gümüşhane’ye katkısı olacak. Yolumuz var ama her yağmurda yolumuz paramparça oluyor. Kendi imkânlarımla, kendi iş makinamla yol yapıyorum ama bu da bir yere kadar idare eder beni. Yolumuzun alt yapısı yok. En azından yolda bir alt yapı çalışması yapılması bizi büyük oranda rahatlatacaktır. Biz burada yol ile ilgili en son çalışmayı Sayın Valimizin sahamızı ziyareti sırasında gördük. Ondan bugüne kadar da yol ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı” diyerek ‘Yatırımcıya yol yapılması için valinin mi ziyarete gelmesi lazım? sorununu sordu.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim