• BIST 9645.63
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

Çalıştayda Ne dediler ?

16.02.2016 17:00
Çalıştayda Ne dediler ?
Gümüşhane Valiliğince düzenlenen Turizm Çalıştayına katılan katılımcılar, Gümüşhane’nin turizm potansiyeli, yapılanlar ve yapılması gerekenlerle ilgili açıklamada bulundu.

“Turizm Her Sektörü Etkiliyor”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise turistin öncelikle yiyecek, içecek, konaklama, alışveriş ve son olarak da eğlenmek, yürüyüş istediği dile getirerek, “Bunlar bizim bölgemizin her yerinde var. Gerek ilimizde gerek bölgemizde doğa müsait. Arap turizminde temel servetimiz doğa. Fakat sadece doğanın varlığı turizm için yeterli olmuyor. İnsanlar memleketlerinden uzak bir yere neden gidiyor, bir farklılık oluşsun istiyorlar. Dinlenmek eğlenmek ve dinç kalmak için oralara gidiyor ve turizm hizmetinin verildiği yerlere gidiyor. Biz imkanlarımızı turizm hizmeti veremez hale getirirsek turist çekemeyiz. Turizme yaptığımız yatırım kat kat geri döner. Çünkü her sektörü etkiliyor. O zaman turizm konusunda da her sektör üzerine düşeni yapması gerekiyor. Devlet gelsin sadece bizim doğal güzelliklerimizi ortaya çıkarsın diyerek bu iş olmaz. Unutmayalım ki Arapların parası var lüksü seviyorlar ve hizmetçi tutmak istiyorlar, damak tatları farklı, yaşam tarzları farklı. Teşviklerde bulunmalıyız. Bunu merkezi hükümetimizin yapması lazım. Yerel idareciler olarak biz yaptığımız her eylemi sadece turist için değil, insanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik, doğaya uygun bir şekilde yapmamız gerekiyor. Özel sektör konusuna gelince istihdamı oluşturacak olan özel sektördür.  O zaman bu turistlerin istek ve beklentileri nelerdir. Biz bunu çalışmada ortaya koyduk. Turistler yerellik istiyor, hediyeyi önemsiyorsa o zaman hediyelik eşya sektörünü ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra yerel pazarları ön plana çıkarmamız gerekiyor. Özel sektör bize istihdam oluşturmalı, geliri oluşturacak olan odur. Altyapıyı devletten yerel idare isteyecek, teşvikleri isteyecek” şeklinde konuştu.

“Harmancık Köyünden Geri Dönülmesin”

Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat da Kürtün ilçesinin sadece Örümcek Ormanlarından oluşmadığını belirterek, “Allah, bize Örümcek Ormanları gibi bir cevher vermiş. Bugün Gökçebel Barajı gibi bir baraj yok. Etrafı ormanlarla çevrili çok güzel bir görünüme sahip. Devletimiz sadece buranın yolunu yapsa bize yeter. Kürtün halkı olarak bizler bu doğal güzelliklerimizin yolunu istiyoruz. Sayın Rektörümüz çok güzel konuştu. Konuştu ama Turizm Fakültesi’nden bir öğrenci gidip Örümcek Ormanlarını gördü mü? Bu toplantıya katılanların belki de yüzde 50’si Örümcek Ormanlarını görmemiştir. Gümüşhane Kürtün’e sahip çıksın, Harmancık köyünden yukarı dönmesin. Örümcek Ormanları, Çıkrık Düzü, Güvende, Kazıkbeli yaylaları ile Gökçebel Barajının yolunun birinci sıraya alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Üç Faktör Bir Arada Olmalı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise yaptığı konuşmada, Gümüşhane turizmden pay alması için önünde çok uzun ve meşakkatli ve çok çalışılması gereken bir yol olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Burada hepimize çok önemli görevler düşüyor. Turizm sektöründen faydalanmak için üç faktörün bir arada olması lazım. Ulaşım, konaklama ve satılacak olan ürün. Elimizde satılacak olan ürünümüz olduğu kanaatindeyim. Mevcut tarihi ve doğal güzelliklerimizi turistlere sunma durumuna getirmeliyiz. Eksikler var, onarılması gerekenler var, yapılması gereken işler var. Yatırımcı için bir takım cazip durumlar sunmak lazım. Yoksa özel sektörün parası kıymetlidir, kazanma şansı olmayan hiçbir projeye özel sektör yatırım yapmaz.”

Eylem Planı Olmalı

Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir de, toplantıda katılımcıların önüne konulmuş olan bir eylem planının olmadığını dile getirerek, “Plan olsaydı bizler o plan üzerinde çalışarak gelmiş olacaktık. Profesyonel turizmciliğe geçme zamanının geldiği kanaatindeyim” dedi.

Hedef Belirlemeliyiz

GÜSİAD Başkanı Murat Akçay, Gümüşhane’nin çok değerli turizm enstrümanlarına sahip olmakla birlikte turizm pastasından hak ettiği geliri alamadığın ifade ederek, “Turizmde yapılanmada alt yapı eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Alt yapıyı sadece konaklama ve yol olarak algılamamalıyız.  Turizmin gelişmesi konusunda sivil toplum kuruluşları, iş adamları, akademisyenler ve devlet bir araya gelmeli ve fikir alışverişinde bulunmalı. Ben altı senedir GÜSİAD başkanlığı yapıyorum böyle bir etkinlik görmedim. İl genelindeki tüm turizm potansiyelleri tespit edilmelidir. Tur güzergahları oluşturulmalı ve konusunda tecrübeli elemanlardan destek alınmalıdır. Ve en önemlisi hedef belirlenmelidir. Geçmişte Rus turistlere odaklandığımız gibi Arap turistlere odaklanırsak olumsuz durumlarla karşılaşabiliriz. Çeşitli turist potansiyellerini belirlemeli ve ona göre hedef koymalıyız” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Muhtarlar Derneği Başkanı Gürbüz Demir de yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin turizm için yeterli potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Dünyanın sekizinci harikası olacak karaca mağaramız var. Kiliselerimiz, camilerimiz, köprülerimiz, yaylarımız var. Alt yapıya falan hiç girmek istemiyorum. Devletimiz bu konuda çalışmalarını yapıyor. En önemli olan yemek kültürümüzü  mutlaka geliştirmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Vali Yavuz’dan Değerlendirme

Toplantının sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Vali Yavuz, turizm konusunda bir algı oluşması için çaba gösterdiklerini belirterek, bu işlerin sabır, meşakkat ve metanet gerektiren, uzun ölçekli uzun soluklu işler olduğunu söyledi.

“Yerel Dinamikler Hayata Geçmezse Olmaz”

Külltürel değerlere sahip çıkılmazsa bütün değerlerin kaybedileceğini dile getiren Vali Yavuz, “Bizler idareciler olarak yolcuyuz, sizler hancısınız. Yıllarca bu coğrafyada sizler yaşayacaksınız. Sizin asli olarak yapmanız gerekenler belli. Bizleri gayrete getirecek olanlar yerel dinamiklerdir” diyerek yerel dinamiklerin harekete geçmesini istedi.

Türkiye’nin diğer bölgelerinin Karadeniz’den çok daha avantajlı bölgeler olduğunu dile getiren Vali Yavuz, “Karadeniz Bölgesi deneme yanılma yöntemiyle Arap turistlerin gelişiyle bu işi gündemine almış bir bölge. Eğer dikkatli, sabırlı, bilinçli, kısa uzun ve orta vadeli hadiseye bakmazsak altın yumurtlayan tavuk misali gibi içindeki altınların tamamını alalım diye tavuğun tamamını kesersek mesele biter” dedi.

“Turizm 51 Sektörü Doğrudan Etkileyen Sektördür”

“Birilerini suçlamakla, laf kalabalığı yapmakla bu işler olmuyor” diye konuşan Vali Yavuz, 51 sektörü doğrudan ve dolaylı etkileyen bir sektör turizm sektörü. Kendi tarihi, doğal ve kültürel mirasımızı mutlaka korumalı ve turizmden para kazanıyoruz derken onu heba etmememiz lazım” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’nin nelere sahip olduğunu bildiklerini kaydeden Vali Yavuz, “Turizm en çabuk geri döndüren sektör. Kamu sektörü olarak bizim devlet imkanlarıyla 7,5 milyar TL’ye yakın yatırımız var. Hızlı tren mutlaka Gümüşhane üzerinden denize inecek, Salyazı havaalanı yapılacak” şeklinde konuştu.

“Yeni Logo, Broşürler ve Tanıtım Yakında”

Gümüşhane’yle ilgili hiçbir tanıtım materyalinin albenisi olmadığını ifade eden Vali Yavuz, yeni tanıtım filmleri, broşür ve logoyu yakında tanıtacaklarını belirterek, turizm konusunda bundan sonra lokal toplantılar yapılmaya devam edileceğini kaydetti ve “Bu işle dertlenen insanlar lazım bize” dedi.

“Bu Vebali Üstüme Alamam”

Artık senkronize bir şekilde kamu-özel sektör birlikteliğiyle hareket edilmek zorunda olunduğunu dile getiren Vali Yavuz, “Eğer bir kıpırdanma olmazsa bunun herkesin halinden memnun olduğu anlamına gelir. Bu vebali ben üstüme alamam. Ben bu çalışma ve çabayı yapıyorum. Bizde bu miras ve zenginlik varsa hakkını vermek lazım. Her şey bir anda olsun hatası yapıyoruz. Öyle olmaz” ifadelerini kullandı.

“Her Türlü İmkanımız Var”

Gümüşhane’de tarih, kültür, turizm ve doğa olarak her türlü imkan bulunduğunu kaydeden Vali Yavuz, “Onu safha safha hayata geçirme imkanımız da var. 4 yıllık bir eylem ve yol haritası oluşacaktır. Devlet teşvik anlamında altyapı eksiklerini giderme ve tanıtım anlamında üzerine düşeni yapacaktır. Gümüşhanemizde eksikler belli. Yapılacak ve yol haritası şeklinde belirlenecek hususlarda ortaya çıkmıştır. Her ne olursa olsun hayata geçmesi de tarafların gayret ve özverisiyle mümkündür. Artık icraat zamanıdır. Bu konuda elini taşın altına elini koyacak” ifadelerini kullandı.

İş Adamlarına Çağrı

“Gümüşhane’de bu işi devlet yapsın demek yerine ben yapıyorum kolaylaştırın diyecek cengaverler arıyoruz” diyerek işadamlarına çağrıda bulunan Vali Yavuz, kent merkezinde çok sayıda bulunan apart sahipleriyle kısa zamanda görüşüleceğini, yaz aylarında boş olan 1+1, 2+1 apart tesislerin turizme kazandırılması noktasında da bir çalışma başlatıldığını söyledi.

Erciyes A.Ş. Genel Müdürü Süleymaniye İçin gelecek

Süleymaniye Kış Sporları Turizm Merkezinin sürecinden de bahseden Vali Yavuz, “2010 yılında kültür ve turizm merkezi ilan edildi. 800 hektarlık tamamı hazineye ait olan bir alan. Kültür ve turizm bakanlığından ödenek istedik 75 milyon lira. Ortada fol yok yumurta yok. Ne ödeneği? O alan daha Kültür Turizm Bakanlığına devredilmemiş. Bu konuda en iyi örnek Kayseri Erciyes A.Ş’dir. Genel müdürü ekibiyle 27 Şubat’tan sonra buraya geliyor. Bunun gündeme alınabilmesi için bize düşeni yapmamız lazımken yapmamışız. Bu 800 hektarlık alanın kültür turizm bakanlığına devrinde son noktadayız. Meteorolojik takip istasyonu kuruyoruz. Bir defa yapılacak tam yapılacak.”

Mescitli Okulunu Turizm Lisesi İşletecek

Vali Yavuz, Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde bulunan Mescitli köyünde bulunan eski okul binasının tarihi yapısıyla birlikte turizm lisesi öğrencilerinin uygulama yapacağı bir alan olacağını da sözlerine ekledi.

Mert Zımba-Zeynep Erdoğdu

calistay-002.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim