- BIST 9410.29
- Altın 3835.639
- Dolar 37.9086
- Euro 42.3514
- Gümüşhane : 2 °C
- Trabzon : 7 °C
- MECLİSİN NİSAN MESAİSİ BAŞLADI
- GÜMÜŞHANE’DE "TARIM ORMAN VE İNSAN" FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI
- GÜMÜŞHANE’DE ÇİFTÇİLERE 6680 MEYVE FİDANI VE 110 TON YEM BİTKİSİ TOHUMU DAĞITILDI
- MİLLİ EĞİTİMDEN YAZ TATİLİ İDDİALARINA NET YANIT: “TAKVİMDE DEĞİŞİKLİK YOK”
- ANAHTAR PARTİ İL BAŞKANINDAN “İKLİM KANUNU TASARISI”NA TEPKİ: "YERLİ ÜRETİCİYİ ZAYIFLATAN, KAMU YARARINDAN UZAK BİR METİN"
- GÖNÜLLER BULUŞTU, TALEPLER DİNLENDİ
- AKINCI’DAN GÖREV DEVRİ AÇIKLAMASI
- POLİS HAFTASI MESAJLARI
- AKBULUT: "GÜMÜŞHANE’NİN HİKÂYESİ YAZILSIN, FİLM OLSUN"
- CANLI’DAN GAZZE İÇİN SERT MESAJ: “ZULME SESSİZ KALMAK, SUÇA ORTAK OLMAKTIR!”
- ULAŞTIRMA BAKANINDAN ZİGANA TÜNELİ PAYLAŞIMI
- GÜMÜŞHANE'DE YEŞİL YOL İÇİN İLK ADIM ATILDI
- BARO BAŞKANI AV. METİN ASLAN: “GÖREVİMİZİN BAŞINDA, SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ”
- CHP GÜMÜŞHANE İL BAŞKANI ÖZGÜR DENİZ DEMİR, 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAY’I DEĞERLENDİRDİ
- MİLLETVEKİLİ KÜÇÜK’TEN BAHÇELİ’NİN SAĞLIK DURUMUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bunu Size Benden Başka Kimse Anlatmaz

SELAMİ ÖKTEM / YAZAR
Nusret Mayın Gemisi diye biliriz ama doğrusu Nusrat Mayın Gemisi'dir. Çanakkale Savaşında hani denize mayınlar döşeyip düşman donanmasında onarılmaz yaralar açan, İstanbul'a açılan kapıya kilit asan gemi yok mu ondan bahsediyorum. Peki ama hiç yenilgi almamış İngiliz Donanması’nın da içinde bulunduğu bu düşman donanması nasıl olurda suda mayın olacağını düşünemez ki?
Savaş çok çetin geçmektedir, sınırlı sayıda mühimmat ve yorgun askerimizle zor günler geçirmekteydik. Düşman donanmasının komutanı Amiral Carden artık İstanbul'a açılan kapıya çok yaklaşmıştır. Bir yüzbaşıyı çağırır yanına. Kendine güvenen büyük bir komutan edasıyla emir verir yüzbaşıya, "git" der "suda mayın var mı bak ve varsa temizle." Yüzbaşı bu görevin kendisine verilmesinden dolayı şaşırır, onur duyar ve çok sevinir çünkü o kadar binbaşı, o kadar komutan varken amiral kendisini seçmiştir. "Emredersiniz" der ve tam çıkmaya hazırlanır ki, amiral seslenir "dur bir dakika" der , "İstanbul'a gittiğimiz zaman seni binbaşı yapacağım." Yüzbaşı çok mutlu olur. Gür bir sesle "Emredersiniz" der, mutluluktan ayakları yere basamaz adeta tam çıkacaktır ki amiral tekrar bağırır "bekle yüzbaşı" der, "İstanbul'a gittiğimiz zaman sevdiğin kızı İstanbul'a getirtip orada seni evlendireceğim." Yüzbaşı tarifsiz mutluluk içerisindedir. "Emredersiniz" der ve çıkar odadan. Büyük bir heyecanla kendisine verilen görevi yerine getirmek için harekete geçer.
İşgal kuvvetleri hain planlar yapadursun bir taraftan da ülkemizin sahip olduğu tek uçağın, Ertuğrul Keşif Uçağı'nın, Kaz Dağlarında yeniden doğuş hikayesi yazılmaya başlanmıştır. Salim Bey komutasında Kahire'ye giderken Edremit'te, Kaz Dağları'nda, düşen uçak parasızlık nedeniyle enkaz olarak kalmış ve bulunduğu yerden kaldırılmamıştır. Ancak Çanakkale'de bir uçağa ihtiyaç vardır. Ermeni asıllı bir motor ustası bulunur ve bu usta günlerce evine gitmeden çalışıp uçağı onarır. Uçak tekrar yapılıp küllerinden tekrar doğduktan sonra Çanakkale'de keşif uçuşları yapmaya başlar. Bu sırada Nusrat Mayın Gemimiz tarihe geçecek o büyük günden önceki gün suya mayınları koymuş ve geri gelmiştir. Ancak havalanan uçaktan komutan Cemal Bey bir bakar ki mayınların hiçbir tanesi görünmüyor. Düşmanımız mayınları temizlemiş. Gece gizli bir operasyonla tekrar mayınlar döşenir ve ertesi gün tarihe geçen efsanevi tablo yaşanır. Düşman gemileri Çanakkale'ye yaklaştıkça bir bir yara almaya başlarlar. Amiral Carden yüzbaşıyı çağırır, Nusrat Mayın Gemisinin suya bıraktığı mayınları bir bir bulmuş ve temizlemiştir yüzbaşı ancak şu an karşılaşılan durumu açıklayamaz. Hemen bir mahkeme kurulur ve Amiral Carden kararı açıklar, yüzbaşı ertesi gün vatana ihanetten dolayı asılacaktır. Cenazesi şehitler mezarlığına alınmaz oysa bu yüzbaşı aynı zamanda Amiral Carden'ın oğludur.
Yıllar sonra yüzbaşının aslında görevini yaptığı anlaşılınca cenazesi eller üzerinde şehitler mezarlığına taşınır ve saatler süren bu taşıma işi sırasında cenaze özellikle Amiral Carden'ın evinin önünden geçirilir. Oysa artık iş işten geçmiştir.
Biz hep Nusrat Mayın Gemisi'nin yazdığı tarihi konuşuruz oysa Ertuğrul Keşif Uçağımız olmasaydı belki de düşman Çanakkale'yi geçecekti. İyi ki de geçemedi. Forum Trabzon Alışveriş Merkezinde 3 Temmuz Günü daha önce de dinlediğim bu hikayeyi tekrar dinleme fırsatı buldum, Sunay Akın sahnedeydi. Bunu size benden başka kimse anlatmaz diyordu. Hani yalanda değil doğrusu. Tarihi okurken sadece olayları anlamaya çalışarak okuyoruz. Oysa birde tarihte yaşamış insanlar ve onların başlarına gelenler var. Sunay Akın sadece olayları değil aynı zamanda insanları, hayatlarını ve başlarına gelenleri bizlere anlatıyor. İstanbul' a yolunuz düşerse İstanbul Oyuncak Müzesi'ne uğramayı ihmal etmeyin zira kim bilir karşılaştığınızda "benim annem de Gümüşhaneli, hemşeriyiz biz" sıcaklığını size hissettirecek olan Sunay Bey kimsenin size anlatmayacağı hikayeleri, üstelikte sizi çocukluk yıllarınıza götürecek bir sürü oyuncağı ile birlikte, anlatmak için sizi orada bekliyor olabilir.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- Zengin Olmak İster Misiniz?14 Mayıs 2019 Salı 12:45
- Dünyanın En Zenginleri Üniversite Okumadı, Eğitimli Olmak Zengin Olmaya12 Mart 2019 Salı 10:38
- GELECEĞİ AKILLA FETHETMEK30 Ekim 2018 Salı 11:21
- İTALYA’ DA MİLYONLARCA KİŞİ FAKİRLİK ÇEKİYOR28 Ağustos 2018 Salı 11:36
- BAK VE GÖR, OKU VE ANLA07 Ağustos 2018 Salı 11:32
- BİR ŞEY YAPMALI24 Temmuz 2018 Salı 10:46
- HAYAL EKONOMİSİ17 Temmuz 2018 Salı 11:34
- Dağdaki Çobana Kulak Verin08 Şubat 2017 Çarşamba 18:50
- DERTLİ OLMAK01 Şubat 2017 Çarşamba 11:00
- Bazı Kitaplar Çok Güzel21 Aralık 2016 Çarşamba 13:00
- CİDDİ ŞEYLER07 Aralık 2016 Çarşamba 18:09
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim