BUNLARA AĞIRLIK VERİLMELİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde özellikle Gümüşhane yöresinde kuşburnu, alıç, üvez, ahlat gibi yabani meyvelerin doğal olarak yetiştiğini belirtti.
Bu ürünlerin bölge ekonomisinde önemli yere sahip olduğunu ve kullanım alanlarının yaygınlaştığını dile getiren Gümüş, "Kuşburnu gibi yabani meyveler, doğanın sağlığı için gerekli meyvelerdir. Yaban hayatına, kuşlara, tilkiye, tavşana lazım olan meyvelerdir. Kışın bu hayvanlar kar örtüsünü kaldırarak, sonbaharda dökülmüş olan kuşburnu ve diğer meyvelerle beslenmekte ve kışı bu şekilde geçirmektedir" diye konuştu.
Gümüş, bu meyvelerin insanlar tarafından toplanmasının yaban hayatını tehdit ettiğine dikkati çekerek, "İnsanlarımızın bunlardan faydalanması güzel ancak diğer yandan ekosistem açısından tehdit söz konudur. Bunun için ormancılık sektörünün çalışmalarında kuşburnu, alıç, ahlat, üvez gibi türlere büyük ağırlık vermesi gerekiyor" dedi.
Ekosistemin yeniden rehabilite edilmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, "Çünkü geçmişte bu türler ormandan kesilip çıkarıldı. Ormanlardaki meyveli orman ağaçlarının miktarı çok azalmış ve yaban hayatı açısından denge bozulmaya yüz tutmuştur. Kendi yaşam alanlarında yiyecek bulamayan ayı ve domuz gibi yabani hayvanlar, köylere ve tarım alanlarına inmekte ve hem kendilerini tehlikeye atmakta hem de köylülere zarar vermektedir" şekline konuştu.
Gümüş, aç kalan yaban hayvanlarının köylere inmeye ve köylülerin ürünlerine ve insanlara da zarar vermeye başladığını dile getirerek, bu nedenle rehabilitasyon projeleri ele alınarak bir taraftan yaban hayatı bir taraftan da vatandaşı, köylüyü düşünen ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.
Gümüş, doğal denge sağlanarak ekosistemi tehditten kurtarmak için vatandaşların eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle terk edilmiş tarım alanlarında kuşburnu, alıç ve benzeri türlerin yaygınlaştırılması için vatandaşların eğitilmesi, örnek proje ve uygulamalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Gümüş, yabani ürünlerden yararlanırken bir yandan da hem insanların hem de yaban hayatının ihtiyacının karşılanması için bu ürünlerin kültüre alınması ve kültürel olarak yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim