Bu Görüntü Bize Yakışmıyor
İlkbahar yağmurlarıyla birlikte yan derelerden ve Harşit Çayı'ndan Torul Baraj Gölü'ne ulaşan çoğunluğu plastik çöpler, baraj gölünün bazı kesimlerinin tamamen katı atıkla kaplanmasına neden oldu.
Çevre bilincinin yeteri kadar oluşmadığının kanıtı olan Torul Baraj Gölündeki kirlilik hiç de hoş olmayan görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor.
Gümüşhane-Bayburt illeri arasındaki Vauk Dağı’ndan doğduktan sonra Gümüşhane, Torul, Kürtün ve Doğankent yerleşim alanlarından geçerek Tirebolu’dan Karadeniz’e dökülen Harşit Çayı, bölgenin can damarı olarak değerlendirilirken, üzerine yapılan Torul, Kürtün ve Akköy barajlarıyla da çevreye ayrı bir doğal güzellik veriyor.
Çevreye, bilinçsiz vatandaşların çöp atması, belediyelerin çöp konusunda gerekli duyarlılığı göstermemesi, tüm uyarılarımıza rağmen önlem almayan yetkililer, baraj gölündeki bu kirliliğe de adeta göz yummaları çevrecilerin tepkisine neden oluyor.
İlkbahar aylarında deredeki su debisinin yükselmesiyle çöpler baraj göllerinde, yaz aylarında debinin düşmesi ile de dere üzerinde birikiyor ve çok çirkin görüntüler oluşturuyor. Harşit Çayı’nı besleyen yan derelere bilinçsiz vatandaşların attığı ve döktüğü çöpler, ne yazık ki, yaptığımız her türlü uyarılara rağmen önlenemiyor. Bölgemizin can damarı olan, üç baraj gölü bulunan Harşit Çayı, böyle çirkin görüntüyü hiç de hak etmiyor. Bizim vatandaşlardan ve belediyelerden isteğimiz çöplerini çay ve derelere atmamaları, dökmemeleridir.
Yetkililer Uyuyor
Nisan ayında başlayan turizm sezonundan büyük beklentisi olan ve ilimizin ekonomisine önemli girdi sağlayacak turizm sektörünün bu çirkin görüntüler karşısında olumsuz etkileneceği bir gerçektir. Her ne kadar turizm için yatırım yaparsanız yapın, eğer çevre kirliliğinin önüne geçemezseniz, beklentiniz boşa çıkar.
Çay ve derelerden sorumlu olan Devlet Su İşleri’nin, yerel yöneticilerle, özellikle belediyelerle işbirliği yaparak bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırmaya davet ediyoruz.
Gümüşhane, turizmden hak ettiği payı mutlaka almalıdır. Bunun için de özellikle belediyelerin ve köy muhtarlarını çevre konusunda hassas davranmaya çevre temizliği konusunda büyük önem taşıyor.
Baraj ve göllerin temizlenmesi konusunda gerekli eğitimlerin verilerek bu konuda ekiplerin oluşturulması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediyeler birlikte hareket etmeli, oluşturulacak konsensüs ile başta baraj gölleri, çay ve dereler mutlaka temizlenmelidir.
Temizlik Seferberliği Yapılmalı
Sorumlu kurumlar Torul Baraj Gölündeki kirliliği, çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için “Temizlik Seferberliği” başlatmalı, bu konuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Toplum Yararına Çalışma Programı” kapsamında oluşturulacak eğitimli ekip, çevre konusunda görevlendirilmelidir.
Ceza Uygulamasına Geçilmeli
Çevreyi bilinçsizce kirleten vatandaşlar için mutlaka ceza uygulamasına geçilmelidir. İnsanların evlerinde işe yaramayan ne kadar atıkları varsa hepsinin baraj gölü yüzeyinde olduğunu görmek mümkün. Genelde pet şişeler, plastik deterjan şişeleri, sinek ilacı tüpleri, elbiseler, yırtık ayakkabılar, kırık sandalyeler, kırık mobilyalar baraj gölü yüzeyinde çok çirkin görüntüler oluşturuyor. Ceza her ne kadar çözüm değilse de kirliliği en aza indirmesi açısından da değerlendirilmelidir.
Turizm sezonuna girdiğimiz bu günlerde başta belediyeler, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünün işbirliği ile bu kirlilik ortadan kaldırılmalı, bir daha kirletilmemesi için her türlü yaptırımlar uygulanmalıdır.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim