• BIST 9656.78
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 11 °C

BU DOLANDIRICILARA DİKKAT !

14.12.2016 15:29
BU DOLANDIRICILARA DİKKAT !
Gümüşhane Emniyet Müdürü Orhan Kar, gelişen teknoloji ile birlikte, dolandırıcıların da teknolojiye ayak uydurduklarını, günümüzde en önemli dolandırıcılığın telefon dolandırıcılığı olduğunu söyledi.

Gümüşhane Emniyet Müdürü Orhan Kar, gelişen teknoloji ile birlikte, dolandırıcıların da teknolojiye ayak uydurduklarını, günümüzde en önemli dolandırıcılığın telefon dolandırıcılığı olduğunu söyledi.

Kar, konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, gelişen dünyamızda, insanların birbirleriyle iletişime geçişlerinin de değiştiğini, günümüzde en önemli iletişim aracının telefon olduğunu belitti.

İLETİŞİMİN OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFI

Eskiden telefonun her evde olmadığını vurgulayan Kar, “Fakat şimdi aile fertlerinin en küçüğünde dahi telefon bulunuyor. İnsanların her an birbirileriyle iletişim kurma imkanları bunun olumlu tarafı. Olumsuz yönü ise suç işlemeye meyilli olan insanlar bu kez dolandırıcılığı bu iletişim üzerinden yapmaya başladılar. Böylece iletişim yoluyla dolandırıcılık ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM DOLANDIRICILIĞININ ORTAYA ÇIKIŞI

İletişim dolandırıcılığının ilk kez kontör ile ortaya çıktığına dikkat çeken Emniyet Müdürü Kar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Daha sonra yardım diye başlandı. Bu yetmedi, polis, asker, savcı adı kullanarak ‘hakkında terör soruşturması var, şu kadar parayı yatır’ diye vatandaşı dolandırmaya başladılar. Günümüze geldiğimizde ise FETÖ ile ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Bir şekilde gündeme göre iletişim dolandırıcılığını da gündeme endeksliyorlar. Telefonla belirledikleri hedefleri arıyorlar, kendi menfaatlerine para temin etme yoluna gidiyorlar. Bunu yaparken de edindikleri sahte kimliklerle sahte hatlar alıyorlar. O suçu işledikten sonra ve hedefine de ulaşınca o hattı iptal ettiriyorlar.”

“ETKİLİ KONUŞUYORLAR”

Dolandırıcıların insanları aradıklarında çok etkileyici konuştuklarını , eğitimli insanların dahi bunların konuşmalarından etkilendiklerini dile getiren Gümüşhane Emniyet Müdürü Orhan Kar,şunları kaydetti:

“Etkilenen insanlarımız bankalara giderek dolandırıcıların verdikleri hesaba yüklü para yatırıyorlar. Para miktarını dolandırıcılar fazla tutuyor. Para miktarını düşük tutarlarsa alıp alamayacaklarını çok iyi hesap ediyorlar. İnsanlarımız da onlara kanıp büyük meblağlarda para yatırıyorlar. Dövizi varsa dövizini, altını varsa altınını bozdurup hesaba para yatırıyorlar. Bir kadın eşine bile vermediği altınını bozdurup bu dolandırıcıların hesabına yatırıyor.”

“BİZLER BİLGİLENDİRİYOZ”

Kar, Emniyet Müdürlüğü olarak sürekli vatandaşları, bankaları bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Önceliğimiz, bankalarımız oluyor. PTT’yi bilgilendiriyoruz. ATM’lerin önüne afişler asıyoruz. El broşürleri dağıtıyoruz. 2014 yılından bu tarafa toplamda 16 bin 446 broşür dağıttık. Yaklaşık 16 bin 893 vatandaşımıza ulaştık. Muhtarlarımızla toplantılar yaparak onları bilgilendiriyoruz. Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ziyaret ediyoruz. Esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Burada tek bir amacımız var, toplumumuzu bilgilendirmek. Bu tür şeyler gündeme geldiğinde kanmasınlar ve 155 Polis İhbar Hattını aramalarını istiyoruz. Ziyaret ettiğimiz sivil toplum kuruluşlarının konuyu kendi üyelerine, muhtarların ise bulunduğu mahalle ve köydeki vatandaşlarımıza aktarmalarını istiyoruz. “

“ÇOK DEĞİŞİK YAPILARI VAR”

Telefon dolandırıcılarının çok değişik yapıları da olduğunu dile getiren Kar, “Dolandırıcıların, dolandırdıkları insanlarla aynı şehirde olmaları gerekmiyor. Başka illerde olup, ilimizdeki insanları telefonla arayabiliyorlar. Bizler sürekli Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğümüz özellikle bu konuda çok hassas. Zaman zaman bu şubedeki personelimizin vatandaşlarla birebir görüşerek de bilgilendirme yapıyor. Asayiş Şube Müdürlüğümüz de bu konuyla ilgileniyor” dedi.

GÜMÜŞHANE’DE 21 TEŞEBBÜS

Gümüşhane’de telefon dolandırıcılığında son iki yıl içerisinde 21 teşebbüsün yaşandığını belirten Müdür Kar, “2015 yılında gerçekleşen 4 teşebbüsün 3’ü teşebbüs halinde kaldı. 2016 yılının Kasım ayı sonuna kadar 5 tane var. 21 tanesi de teşebbüs halinde kaldı. Toplumun bilinçlenmesi arttıkça bunların sayısı da haliyle azalacaktır” açıklamasında bulundu.

“BEDAVA PARA KAZANANLARA ALDANMAYALIM”

Gümüşhane Emniyet Müdürü Kar, açıklamasının sonunda ise şunları kaydetti:

“İnsanlarımız bunlara kanmasınlar. Böyle bir telefonla karşılaştıklarında mutlaka bizleri arasınlar. Yanlarına gelen polislere güvensinler. Bedava para kazanmak isteyenlere aldanmasınlar. Tatlı sözlerine kanmasınlar. Bizler, emniyet güçleri olarak onlara her konuda yardımcı olmaya hazırız. Yeter ki bizleri arasınlar. Parasını kaptırdıktan sonra yapılan aramanın hiçbir anlamı kalmıyor. “

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim