“BU ALGI KIRILMALI”
Zigana’nın Gümüşhane sınırları içerisinde olmasına rağmen Trabzon’a bağlıymış gibi algılandığını söyledi.
Akdu, gazetemize yaptığı açıklamada, insanların Zigana’yı hala Trabzon’un olarak bildiklerini, bunun da Gümüşhane’nin önemli problemlerinden biri olduğunu belirtti.
YIKMAK KOLAY DEĞİL
Bu algıyı yıkmanın kolay olmadığını vurgulayan Akdu, “Çünkü bu insanların zihnine kazınmış bir şey, nasıl aşmamız gerekiyor bunu düşünmemiz lazım. Burada yapabileceğimiz en büyük şey reklam ve tanıtım. Turizm anlamında genel olarak da bir tanıtım problemimiz var ama Gümüşhane ili olarak baktığımızda bu biraz daha yüksek” dedi.
“28 TANE BELGELİ KIŞ TURİZMİ TESİSİN 3 TANESİ GÜMÜŞHANE’DE
Doğu Karadeniz Bölgesinde, Zigana Kayak Merkezinin etkin bir şekilde kullanıldığını ve tanınabilirliğinin yüksek olduğunu söyleyen Akdu, “Zigana Kayak Merkezi ile birlikte tabi yeni yatırımlarda devam ediyor. Kültür Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu 28 belgeli kış turizmi tesisin 3 tanesinin Gümüşhane’de olduğu için, biz bunları faal bir şekilde yatırıma dönüştürüp turizme açarsak, Gümüşhane’nin ön plana çıkabileceği söylenebilir” şeklinde konuştu.
KIŞ TURİZMİNDE ARTIŞ
Akdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla kış turizminin ülkemizde son yıllarda artış gösterdiğini belirterek, “Kış turizmi denilince ilk akla gelen Fransa Alpleri oluyor. Fransa Alpleri, kış turizminin yaklaşık yüzde 40’lık kısmını karşılıyor. Ülkemizde de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı 28 kayak merkezi var. Bunların üç tanesi Zigana, Süleymaniye ve Çakırgöl olmak üzere Gümüşhane’dedir” dedi.
BAKANLIKÇA BELGELENDİRİLDİ
Kayak merkezlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirildiğini anlatan Akdu, şöyle devam etti:
“Belgelendirilmemiş olanlarla birlikte yaklaşık 55 tane Kış Turizm merkezi var. Kültür Turizm Bakanlığı’nın belgelendirmiş olduğu 28 tesisin 8 tanesi tam olarak faaliyet gösteriyor. 5 tanesi de tam faal olmayan ama faaliyet gösteren yerler. Gümüşhane Zigana’da ki kayak merkezi de bunlardan bir tanesi. Toplamda 13 tanesi şu anda etkin bir şekilde kış turizmine açık. Geriye kalanlar da yeri belirlenmiş, yapılması gerekenler belirli ama henüz daha çalışmalara başlanmamış, ziyaretçi ağırlamıyorlar. Gümüşhane’de Süleymaniye ve Çakırgöl Kış Turizmi merkezleri bunlardan ikisi.”
KAYAK MERKEZLERİNİ ZİYARETÇİ SAYISI
Türkiye’de ki kayak merkezleri ziyaretçi sayılarını 2004 ve 2014 yıllarına oranla kıyaslayan Akdu, Türkiye’de 2014 yılında kış ayları içerisinde ziyaretçi sayısı 2,7 milyon. 2014 rakamlarına göre bu sayı 4,8 milyon kişiye çıkmış, sürekli bir artış var ziyaretçi potansiyelinde. Doğu Karadeniz Bölgesinde tek olarak anılan Zigana Kayak Merkezi en çok ziyaretçi toplayan yer. Bir tane de Bayburt’ta var şu anda ama tam faal değil” dedi.
Akdu, Doğu Karadeniz Bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı 2 tane faal durumda olan tesis bulunduğunu dile getirerek, “Artvin ve Rize’de de bulunan merkezler var fakat daha yatırımları yapılmadı” ifadelerini kullandı.
78 BİN YATAK KAPASİTESİ
Kayak merkezlerinin tam faal duruma geçirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu yatak kapasitesine ve tesis sayısına ulaşması gerektiğini bildiren Akdu şöyle devam etti:
“28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedefi 78 bin 500 civarında. 28 tesis için konuşmak gerekirse tam faal olması için 78 bin civarında yatak kapasitesine ulaşması lazım.
“SÜLEYMANİYE’YE YAPILAN YATIRIMLAR HIZ KAZANDI”
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un destekleriyle Süleymaniye Kayak Merkezine yapılan yatırımların hız kazandığını vurgulayan Akdu, “Türkiye 2026 Kış olimpiyatlarına aday. Kış turizm merkezlerinin şehir merkezine yakınlığı önemli. Gümüşhane Süleymaniye kayak merkezi de bu açıdan çok önemli. Burası şehir merkezine yakın olduğu için ziyarete gelenler, şehir merkezini ve çevresinde ki destinasyonları da ziyaret edebilecekler. Biz de Gümüşhane’yi o zamana hazırlayabilirsek çok iyi olacaktır” dedi.
TÜRKLER EN ÇOK TERCİH BULGARİSTAN’I TERCİH EDİYOR
Türkiye’de ki kayak merkezlerinde dünyada ki kayak merkezleri ile kıyaslandığında yanlış yapılan birtakım hususlar olduğunun altını çizen Aksu daha sonra şöyle devam etti:
“Uludağ’da ortalama bir kişinin 5 günlük kayak merkezinde ki tatili 2 bin 500 TL, yani günlük 500 TL civarında. Palandöken’de 2 bin 100 lira civarını buluyor. Erciyes’te bin 500 lira civarında oluyor. Ucuz fiyat politikası ve aynı kitle turizminde yaptığımız gibi daha düşük gelire mensup, gelir bırakmayan turisti çekmek tabi ki çok doğru değil ama fiyatları yüksek tutmamız bizim piyasaya girişimiz açısından sıkıntılı olacaktır. Kış turizmi Sömestr tatiline denk geliyor. Türkler en çok tercih Bulgaristan’da ki Bansko merkezini tercih ediyor. Uludağ’da 2 bin 500 TL iken Bansko’da 3’te 1 fiyata tatil yapma şansı buluyorlar. Bu hem yurt dışında ki bir gezi olmuş oluyor. Dünya’da ki kış turizm potansiyelini elinde tutan Fransa Alplerinde ortalama 5 gecelik ulaşımda dahil 4 bin lira civarına geliyor. Biz Uludağ’da 2 bin 500 TL’ye yapıyoruz.”
FİYAT DENGESİ VE HİZMET KALİTESİ ÖNEMLİ
“Gümüşhane’de ilk etapta potansiyeli, müşteriyi arttırmak, buraya yeni yatırımlar çekmek için, fiyat politikasının iyi dengelenmesi lazım. Daha az gelir bırakan ziyaretçi kitlesini mi, yoksa yüksek düzeyde para bırakan az sayıda kişi mi tercih etsin konusunda tabi ki tartışmalar olabilir. Ama bence ikisinin iyi dengelenmesi lazım. Süleymaniye yeni açılacak, Zigana yıllardır olsa bile belki yeniden kendini tanıtma yoluna gidilecek. Hizmet seviyesinin de en üst seviye ’de olması lazım, fiyatın düşük olduğu hizmet kalitesinin kötü olacağı anlamına gelmemeli bence. Hizmet kalitesiyle fiyat dengesinin çok sağlam temellere oturtturulması lazım ki rakiplerimizle savaşabilelim”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim