BRUSELLA HASTALIĞI İLE MÜCADELE
Brusella hastalığının sığır, koyun, keçi gibi hayvanlarda yavru atmaya ve randıman düşüklüğüne sebep olduğunu ifade eden Birşen, hastalığın aynı zamanda da insanlara bulaşabilen zoonoz bir hastalık olduğunu hatırlattı. Birşen, son derece bulaşıcı bir hastalık olan Brusella’nın sadece ekonomik kayıplara neden olmadığını insan sağlığı açısından da yüksek risk teşkil ettiğini vurguladı.
Brusella nasıl bulaşır?
Brusella hayvanlara atık yavru, rahim akıntısı, yavru zarları, süt, idrar, dışkı, sperm gibi çeşitli yollarla bulaşabildiğini bildiren Birşen, “Ancak en önemlisi ise atık materyali ve spermdir. Doğal aşım sırasında hastalık bulaşma ihtimali yüksektir. İnsanlara bulaşmada ise direkt temas ve özellikle ısı işlemine tabi tutulmamış süt ve süt ürünleri rol oynar. Ayrıca hava yoluyla bulaşma ihtimali olup hayvanla insanlar aynı ortamda nefes alması dahi hastalığa neden olabilir. Brusella hastalığının hayvanlarda tedavisi yoktur” dedi.
Brusella hastalığından nasıl korunuruz?
Brusella hastalığından korunmak için hayvanların gözüne damla şeklinde uygulanan konjuktival Brusella aşısı ile aşılatılması gerektiğini aktaran Birşen, “Hayvanlarımız yavru atmış ise en kısa zamanda resmi veya özel veteriner hekime gösterilmesi gerekir. Bulaşma riskini azaltmak için tabi aşım yerine suni tohumlama yaptırmayı tercih edilmelidir” diye konuştu.
Aşısız hayvanlarda hastalığın kolaylıkla bulaşabildiğini belirten Birşen sözlerini şu şekilde tamamladı; “Hayvanlar atık yaparsa atık yavruya ve atık zarlara veteriner hekim gelmeden kesinlikle müdahale edilmemelidir. Atık yavru ve zarlarını çevreye atmak hastalığın çevreye yayılmasına neden olacağı için atıklar sızdırmaz poşetler içerisinde diğer hayvanların ulaşamayacağı şekilde kireçlenerek gömülmesi gerekir. Yeterince kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş süt ürünleri ve iyice pişirilmemiş et ürünleri tüketilmemelidir. Hastalıktan şüphe edilen hayvanların sütleri kesinlikle tüketilmemeli, diğer hayvanlara içerilmemelidir. Hasta hayvanların bulunduğu ahırlar, alet ve ekipmanlar dezenfekte edilmeli ve bu işlem periyodik olarak tekrarlanmalıdır. İşletmesinde bu hastalık tespit edilen vatandaşlarla buluşma ihtimali olan kişiler en yakın hastaneye ve sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Sığırlarda göz damla aşılamasında her hayvan 12 ay ara ile 2 kez aşılanmalıdır. Koyun ve keçilerde göz damlası aşılamasında ise her hayvan hayatı boyunca bir kez aşı yapılmalıdır.”
Ramazan yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim