• BIST 9671.48
  • Altın 2947.801
  • Dolar 34.6398
  • Euro 36.4379
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 9 °C

''BÖLGESEL TURİZM'' DEVRİ

09.02.2016 14:13
''BÖLGESEL TURİZM'' DEVRİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde ilki yapılan,Karadeniz turizminin ele alındığı Karadeniz Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı Trabzon’da gerçekleştirildi.

Karadeniz Bölgesi’nde turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmaların ele alındığı çalıştaya, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin geliştirilmesinin ve tanıtımının önemli olduğunu belirtti.

“Son Derece Şanslı Olduğumuzu Görüyoruz”

Bugün turizmde 36 milyar dolar gibi bir hacmi sunan “üretim yeteneğimiz nedir?” diye bakıldığında görünenin büyük oranla deniz, kum ve güneş olduğunu dile getiren Bakan Ünal, “Bunun içerisine bizim maalesef kültür ekonomisiyle turizmi birleştirerek 69 uygarlığa ev sahipliği yapmış büyük bir kültür hazinesini henüz üretim yeteneği açısından dönüştüremedik. O halde basit bir soru soruyoruz diyoruz ki; eğer biz üretim yeteneğimizde hangi değişiklikleri yaparsak 36 milyar dolardan 50-60-70 milyar dolara çıkabiliriz? Bunun çalışmasını yaptığımızda bu açıdan son derce şanslı olduğumuzu görüyoruz. Hem destinasyon açısından, hem ürün çeşitliliği açısından hem pazar açısından son derece şanslı olduğumuzu görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Özellikle Körfez Ülkelerinin Karadeniz bölgesine çok büyük bir ilgisi var. Hemen Karadeniz bölgemizle ilgili bir turizm paketi hazırlıyorsunuz” talimatı üzerine bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Ünal, bölge turizmini geleceğe taşımak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimini sağlamak amacıyla yapmayı planladıkları fonları ana başlıklarıyla paylaştı.

“2016 yılında tamamlanmasını planlıyoruz”

Türkiye turizm stratejisi 2023 planıyla, DOKAP mastır planı çalışmalarının entegrasyonunun 2016 yılında tamamlanmasını planladıklarını söyleyen Bakan Ünal, “Mera alanlarının turizme kazandırılması içerikli mevzuat düzenlemelerinin 2016 yılında yine tamamlanmasını planlıyoruz. Üretim yeteneği ve üretim ilişkisi açısından yaylalarımızın, meralarımızın çok iyi şekilde koruma esaslı planlanması gerekiyor.  Eğer biz bugün bunu yapmazsak yarın bunu istesek de düzenleyemeyiz, temizleyemeyiz planlayamayız ve sürdürülebilir kılamayız. Gelen turistlerin konaklama sürelerinin arttırılması amacıyla bölge içindeki kültür turizmi kongre ve fuar turizmi, kış turizmi, doğa yayla ve eko turizmi alternatiflerin desteklenmesi, bölgeye gelişlerin arttırılması amacıyla kurvaziyer turizminin alt yapısının yaygınlaştırılması, şehir merkezlerinde yöresel mimariyi ve yöresel malzeme kullanarak inşa edilen yapıların restore edilerek marka değeri yüksek kimlikler oluşturulması konusunda yerel yönetimler maddi ve teknik destek verilmesi arttırılarak devam ettirilmesi, kültür merkezi konseptinin yeniden yapılandırılarak kültürümüzü yansıtacak ve yaşam mekânı haline dönüştürecek nitelikte şehre entegrasyonun sağlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

“Kültür Konseptiyle Gittik”

Bakan Ünal özellikle gençlerin sosyalleşebileceği sosyal etkinlik mekânları oluşturmak istediklerini kaydederek şöyle devam etti:

“Bu çok önemli biz kültür konseptiyle gittik. Kültür merkezleri insanların sosyalleştiği mekanlar olmadı, haftada bir iki defa açıldı kapandı. Oysa biz şimdi özellikle gençlerimizin sosyalleşebileceği sosyal etkinlik mekânları oluşturmak istiyoruz. Mesela yaşayan kütüphaneler bu konseptlerden bir tanesi, ve müzelerimizi sadece arkeoloji etnografya müzesi olmaktan çıkarıp şehrin kimliğini tarihini o şehirde yaşayan bütün tarihi şahsiyetlerin o şehirde doğan ve yaşayan çocuklara aidiyet anlamında buluşmasını sağlamamız önemli. Avrupa’da anaokulu çocuklarının müzelerde öğretmenler ve rehberler birlikte gezdirildiğini görürsünüz.”    

“Kimlik Kaybolmaz Ama Kimliğin Kalitesi Kaybolur”  

“Küreselleşme bize dayatıldı” diyen Bakan Ünal,  “Küreselleşme kaçınılmaz olarak kültürler arası benzeşmeyi ve güçlü popüler kültür argümanlarına sahip toplumların bizim üzerimizde hegemonya oluşturulmasını sağladı. Globalleşme zıddını doğurdu, globalleşme yerelleşmeyi getirdi. Şimdi her bir toplum kendi kimliğini, kendi hafızasını, kendi kültürel aidiyetini yeniden inşa etmek istiyor. Bizim bugün kültürel alanda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey hafızamızı yeniden inşa etme.  Eğer hafızamızı yeniden inşa edemezsek kimliğimizi inşa edemeyiz. Hafızası ve kimliği olmayan bir toplumun kültür üretmesini bekleyemezsiniz. O yüzden hafızamızı yeniden inşa edeceğiz. Hafızamızın kopuk parçalarını bulacağız ve yeniden inşa edeceğiz. Geçmişte yanlış uygulamalarla nasıl bir akılla hafızamızı yok ettiklerini biliyoruz. Bu ülkenin arşivi biliyorsunuz vagonlarla Bulgaristan’a satıldı. Yetmedi trenlerin üzerindeki o nadide hat eserleri kazındı. Bizim hafızamızı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bir şeyi unutmayalım, kimlik kaybolmaz ama kimliğin kalitesi kaybolur. İnşallah bu anlamda bütün kimlik politikalarımızı şehir üzerinden somutlaştıracağız. Bunu yaptığımızda işte o zaman kültür ekonomisi yani bir üretim yeteneği ortaya çıkacak. O zaman turizm ile kültürü birleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“İnsanlar bir duyguyu keşfetmek için seyahat ederler”

Şehre gelen turistin o ildeki farklı kültürel etkinliklere de katılması için çalışmalar yapılacağını vurgulayan Bakan Ünal, “Şimdi ben Viyana’ya 2 günlüğüne gittiğimde Royal Flarmoni Orkestrası’nın konserine gitmek istiyorum. Bu konser için 250 Avro veriyorum. Ama bir turist Trabzon’a veya Sinop’a gelecekse şunu demeli: ‘Oraya gittiğimde şu kültürel etkinliklere katılmalıyım.’ Çünkü insanlar bir duyguyu keşfetmek için seyahat ederler. Bir duygu yaşamak için seyahat ederler. Biz Karadeniz’e gelen insanların hangi duyguyu yaşayacaklarını sunacağız” açıklamasında bulundu.

Ortadoğu Ve Körfez Ülkelerine Yönelik Tanıtımlar Yoğunlaştırılacak

Turistlerin doğru ve etkin bilgilendirilmesi açısından çok önemli bilgilere sahip turizm danışma bürolarının yeniden yapılandırılmasını, sadece Trabzon ve Ordu’da bulunan turizm bürolarının bütün illerde resmi olarak açılmasını, turizm danışma bürolarında Arapça ve İngilizceyi iyi bilen, yöreyi tanıyan personeller istihdam edilmesini, buna ilişkin kadro sayılarının artırılmasını, bölgeyi etkin tanıtan farklı illerden özellikle Arapça tanıtım materyallerinin hazırlanmasını hedeflediklerinin altını çizen Ünal, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik tanıtımların yoğunlaştırılacağını ifade etti.

 

“Yedi büyük fuardan birine Karadeniz Bölgesi’nde yer vereceğiz”

Bakan Ünal, bölgenin hedef pazarlarını da çeşitlendireceklerini belirterek, “Özellikle Avrupa ve Uzak Doğu’dan turistleri getirmek için tanıtım faaliyetlerine başlayacağız. Yedi büyük fuardan birine Karadeniz Bölgesi’nde yer vereceğiz. Burada şu tuzağa düşmememiz gerekiyor. Her yıl Türkiye’ye 4.5 milyon turist geliyor ve bunların yüzde 75’i Antalya’ya gidiyor. Bu yüzden Antalya maalesef Rus turist merkezi haline geldi. Bundan sonra hiçbir bölgemiz hiçbir şekilde bir pazarın bağımlısı haline gelmemeli. O yüzden hızlı bir şekilde pazarımızı çeşitlendirelim dedik. Şimdi Antalya ile ilgili özellikle EXPO 2016 kaldıracını kullanarak biz bu 2016 döneminde Rus turist sayısında ortaya çıkacak azalmayı bu organizasyonla telafi edeceğiz. Bundan sonra da pazarımızı çeşitlendireceğiz. Biliyorsunuz EXPO olimpiyatlardan daha büyük daha etkin bir organizasyondur. Karadeniz’de de bu hataya düşmemek için yolun başındayken mastır planımızı yapalım. Biz Karadeniz Bölgesi’nde ürün çeşitliliğini sağlarsak pazar çeşitliliğini de sağlamış oluruz. Şimdi ürün çeşitliliği üzerinde çalışıyoruz. Mesela son yıllarda yürüyüş yolları üzerinden hikayeler yazılıyor. Bloggerlar sayfalarında yazıyor. Karadeniz Bölgesi yürüyüş yolları açısından inanılmaz zengin ve güzel hikayeler var. Mesela bu bile tek başına kıymetli. Her bir ürünümüzü her bir ayrı pazara pazarlayacağız. Dolayısıyla hem ürün çeşitliliği hem de Pazar çeşitliliğini sağlayacağız” dedi.

“Turizm Sektörü Son Derece Önemli”

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, turizm sektörünün Türkiye ekonomisi için son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Yaklaşık 1 milyon insanımız turizm sektöründen ekmek yiyor. Diğerlerini de eklediğimizde toplam istihdamın yüzde 13’ü turizm sektöründen geliyor. Turizm sektörü, işsizlik oranlarının aşağı çekilmesi ve istihdamın artırılması bakamından da son derece önemli. 2015 yılı için cari açığın yüzde 63’ünü turizm gelirlerinden finanse ediyoruz” diye konuştu.

“Spor Turizm Alanlarının Geliştirilmesi”

Çalıştayda yaptığı konuşmada, spor turizmi alanlarının geliştirilmesi, geleneksel sporlarla ilgili yatırımların artırılması konusunda bakanlığı üzerine düşen çalışmaların yapıldığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise “Gençlerimizin kaynaşma ve kendilerini geliştirme açısından kullanacağı en önemli unsurlardan biri spordur. Bu yaz 750’yi aşkın basketbol, voleybol ve futbol sahası inşa ettik. Ebeveynler çocuklarının nerede vakit geçirdiklerini bilmiyorlar, huzursuz oluyorlar. Tesisi yapmak yeterli değildir. Tesisin içini dolduracaksınız. Tesisleşme hamlesini sürdüreceğiz ve insanlarımızın her yaştan spor yapma olanaklarını geliştireceğiz” dedi.

“Bunlar Neyi Bekliyorlar”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise, “Bugüne kadar Karadeniz’de yapılması gereken ve ‘bunlar neyi bekliyorlar’ diye dertlendiğimiz meselelerin her biri, ince detaylarla çalışılmış. Bu bölgenin medeniyeti büyük avantaj. 4-5 bin yıllık büyük medeniyet mirası var. Körfez ülkelerinden 400-500 bin turist geliyor. Bunların rahat şekilde burada dolaşmasını sağlayacak imkanları geliştirmeliyiz. Belki seçmenlerimiz bize kızacak ama bu riski almak zorundayız. Ama belki yarın bize dua edecekler. 2016 yılında Trabzon’da hiçbir yaylada kaçak yapılan yayla evi olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak. Bu kararlılığı ortaya koymazsak, siyasiler olarak bu riski bürokrasi ile paylaşıp adımlar atmazsak geleceğimizin nereye gideceği belli değil” ifadelerini kullandı.

“Bölge İçin de Büyük Önem Taşıyor

Karadeniz Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayında Gümüşhane ile ilgili sunum yapan AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, Gümüşhane’nin turizm açısından adeta açık bir müzeye benzediğini belirterek, “Bu nedenle Satala Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının bir an önce yapılması gerekiyor. Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve gerek ilimiz gerekse bölgemiz için büyük önem taşıyan Süleymaniye Mahallesi’nin bir an önce yapılacak restorasyonlarla turizme kazandırılmasını zorunlu görüyoruz” dedi.

Yeşil Yol Güzergahı

Gerek bölgede gerekse Gümüşhane’de halen Yeşil Yol Projesi kapsamında sürdürülen çalışmaları olumlu karşıladıklarını anlatan Pektaş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu nedenle Yeşil Yol Projesi ile yapılan yol güzergahı üzerinde bulunan tarihi mekanların da restore edilerek bölge turizmine kazandırılması açısından önemli buluyoruz. Bu konuda Gümüşhane ilimiz bölgemizde tarihi yapılar açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Gerek Satala Antik Kentinde kazı yapılması gerekse Süleymaniye Mahallesi ile Yeşil Yol Projesi kapsamında yol güzergahı üzerinde bulunan tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’dan destek olmasını istiyorum.”

Gümüşhane’de Toplantı Yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın, çalıştaya katılan dokuz ilin valisine verdiği talimat doğrultusunda Gümüşhane Valiliğince paydaşların katılacağı toplantı düzenleneceği öğrenildi.

Hafta sonu ya da Pazartesi günü Kültür ve Turizm Müdürlüğünde gerçekleşmesi beklenilen toplantıya Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, turizm şirketleri, otelciler gibi turizm kapsamında bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılacağı belirtildi.

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda, hafta sonu Trabzon’da gerçekleştirilen Karadeniz Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı bir benzerinin de Gümüşhane’de gerçekleştirileceği ifade edildi.

Alınan bilgiye göre gerçekleştirilecek toplantıda bir süredir hazırlanmakta olan Gümüşhane Turizm Eylem Planının görüşüleceği belirtilirken, Trabzon’da gerçekleştirilen çalıştay hakkında katılımcılara bilgi verileceği ve turizm ile ilgili yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulunulacağı kaydedildi.

Öte yandan alınan bilgiye göre AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş’ın, Gümüşhane ile ilgili yaptığı sunumda talep ettiği Satala Antik Kentinde kazı yapılması ve  Süleymaniye Mahallesi tarihi dokusunun turizme kazandırılması ile ilgili taleplerinin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından olumlu karşılandığı, Satala Antik Kentinde Haziran ayı içerisinde kazı çalışmasına başlanılacağı öğrenildi.

bolgesel-turizzm.jpg

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim