BİYOKAÇAKÇILIK İLE MÜCADELE
Mazlum, gazetemize yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün bölgelerdeki endemik bitki türü ve yaban hayatının tespit edilmesi için proje başlattığını belirterek, "Gümüşhane'de de endemik bitki türlerini koordinatlarıyla tespit etmeye başladık. Bu tespiti yaparken aynı zamanda yaban hayvanları türlerinin de tespitini yapıyoruz” dedi.
Gümüşhane'de iki yıl önce, iki Çek Cumhuriyeti, bu ay içerisinde ise dört Japon ve bir Alman uyruklunun kelebek ve böcek kaçakçılığı yaparken yakalandığını anımsatarak, yasa gereği Biyokaçakçılık Suçundan dolayı idari para cezası ile cezalandırıldıklarını söyledi.
Endemik bitki örtüsü ve böcek türleri
Mazlum, biyokaçakçılığın önlenmesinde en büyük etkenin yöre insanının bilinçli olması ve bölgedeki endemik bitki çeşitleri ile başta kelebek ve böcek türlerinin tespitinin yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Endemik bitki örtüsüyle ilgili bir çalışmamız var. Gümüşhane’nin biyolojik çeşitliliği ihalesi yapıldı, 2gelecek yıl tamamlanacak. Şu anda hocalarımız arazideler. Hem bitki hem de hayvan varlığı araştırılıyor. Bu çalışmanın sonucunda her şey ortaya çıkacak. Biyolojik çeşitlilik bakımdan Gümüşhane çok zengin. Farklı türden kelebeklerimiz, böcek türlerimiz ve endemik bitçi çeşitliliğimiz mevcut. Bunlar tümü gelecek yıl tamamlanmış olacaktır.”
Yaban hayatını zenginleştirme
Şube Müdürü Mazlum, yaban hayatını zenginleştirme çalışmalarının geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sürdürüleceğini vurgulayarak, “Geçen yıl doğaya 2 bin keklik bırakıldı. Bu yıl da aynı çalışmayı sürdüreceğiz. Keklik üretimini artırmak amacıyla Kelkit ilçemizde, Keklik Üretim İstasyonu kuracağız. İstasyon için yer tahsisi yapıldı. Böylece keklik popülasyonu artırılacak. Aynı şekilde renkli alabalık sayısını artıma çalışmalarımız da devam etmektedir. Geçen yıllarda Çit Deresi, Dağdibi, Balahor derelerine yavru alabalık bırakıldı. Bu derelerimizde yeterli sayıya ulaştığımızda diğer derelere de yavru alabalık bırakılacak. Bu yıl içerisinde Çit Deresine 15 bin, Dağdibi’ne 20 bin ve Balohor Deresine 11 bin yavru alabalık bırakılacak” diye konuştu. İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim