• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Gümüşhane : -4 °C
  • Trabzon : 9 °C

Birşen’den, İdeal Meyve Bahçesi Tesisi Açıklaması

26.03.2015 12:39
Birşen’den, İdeal Meyve Bahçesi Tesisi Açıklaması
Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Meyve Bahçesi Tesisi kurulurken; iklim, toprak, yön ve rüzgarın önemine dikkat çekerek vatandaşların bu konuda tarım kuruluşlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Meyve ağaçları dikildikleri yerde uzun yıllar kalacağından Meyve Bahçesi kurulurken yapılan hatalar, uzun yıllar sonra ortaya çıkacaktır ve telafisi de pek mümkün olamayan hatalar doğuracağını söyleyen Birşen, ifadelerini şu şekilde sürdürdü.

edipbirşen.jpg

“Meyve tür ve çeşitleri iklim istekleri bakımından oldukça önemli farklılıklar gösterir. İklim faktörlerine yeterince müdahale yapılmadığı için yetiştirilecek meyve tür ve çeşidi yörenin iklimine uygun olmalıdır. Meyve ağaçları gelişmelerini tamamlayabilmek ve meyvelerini olgunlaştırabilmek için belli bir sıcaklık toplamına ihtiyaç gösterilirler. Yine meyve ağaçları kışın 7 cm altında, belli bir soğukta kalarak kış dinlenmesine ihtiyaç duyarlar. İlkbaharda meydana gelen geç donlar da erken çiçeklenen meyve tür ve çeşitleri için sakıncalıdır. Yine sonbahar geç donları ve kışın uzun süreli gerçekleşen donlar ile yaz aylarında meydana gelen yüksek sıcaklıklar da o yörede yetiştirilecek meyve tür ve çeşidinin seçiminde önemli iklim faktörleridir. Gerek toprak, gerekse havadaki nem oranı ve ışık faktörü de meyvecilikte önem arz ederler meydana gelecek. Dolu, kar ve sağnak yağışlarla hakim rüzgarda meyve bahçesi tesisin de göz önünde bulundurulması gereken hususlardır. Meyve bahçesi tesisine bahsedilen iklim faktörleri iyice incelenmelidir. Meyve bahçesi tesisi düşünüldüğünde doğru tür ve çeşit seçimi yapıla bilmesi için tarım kuruluşlarına danışılmasıdır” dedi.

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Toprak konusunda Gümüşhane’yi iki bölüme ayırıyoruz. Yukarı Fırat ve Çoruh havzası, daha çok Çoruh havzasında meyve bahçesi tesisi kurduklarını belirterek, “Meyve ağaçlarının büyümeleri, verimlilikleri, kalitesi ve depolama özellikleri üzerinde etkili olan faktörler genel olarak derin nemli ve geçirgenliği iyi olan kolay işlenebilen humusça zengin olan toraklarda uygun meyve bahçesi tesisinin kurulabileceğini, ağır su tutan ve killi topraklar, meyvecilik için çok uygun olmazlar bu topraklar yağışlarla çamur olur ve geç tava gelir. Bu topraklara yeterli organik gübreleme yaparak iyileştirilmesi gereklidir. Kumlu topraklarda tesis edilen meyve bahçelerinde daha sık sulama gerekli olur. Kumlu topraklarda ağaçlar erken uyanır ve erken meyve verirler. Humuslu topraklar ise meyvecilik için en uygun olan topraklardır. Kolay işlenir, su tutmaları iyidir ve besin maddesince zenginlerdir. Meyve bahçesi tesis edilmeden önce mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır. Taban suyu seviyesinin yüksek olduğu yerler meyvecilik için uygun değildir. Toprak PH’sı ve toprak tuzluluğu da meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması gerekli olan faktörlerdir” ifadelerini kullandı.

Meyve bahçesi kurulacak yerlerin özellikle don olaylarına karşı, mutlaka ağaçların yönünün güneye bakması gerektiğine dikkat çeken Birşen, sözlerine şöyle devam etti.

 “Nemli bölgelerde, bayırlar ve tepeler de bahçe tesisi için en uygun yelerdir. Kurak iklimli yerlerde, vadiler, meyvecilik için daha uygundur. Arazinin güneye bakan yönleri ışığın dik geldiği sıcak yönleri olmalıdır. Fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyan meyve tür ve çeşitleri güney yönlere dikilmelidir. Bu yönde ağaçlar erken uyanıp çiçeklenirler. Buralarda ilkbahar donları zararlı olabilir. Kuzey yönleri fazla ihtiyaç göstermeyen ve donlara hassas meyve tür ve çeşitleri için uygundur. Meyve bahçesi kurulacak yerin yer ve yöney özellikleri dikkatle incelenmeli tarım kuruluşlarına danışılarak karar verilmelidir” dedi.              

Ramazan yetim

meyve-nini.jpg

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim