Bir Destandır Çanakkale
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı salonda gerçekleştirilen proğrama Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Genel Meclis Başkanı Şerif Bayraktar Gümüşhane Üniversitesi Rektör yardımcıları, Üniversite Genel Sekreteri Mustafa Baytar Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Veli Ağaç katılırken Bayburt Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Şemsettin Çelik, Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Abdurrahman Altuntaş ve Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Yakup Topal Çanakkale’ye tarihi, ilahi ve edebi bakış açısı getirdi.
Haber: Mert Zımba
Eğitim Bir-Sen İl başkanı Veli Ağaç Çanakkale Destanının ölümü gülerek karşılayacak baba yiğit yüreğe sahip insanlar tarafından yazıldığını belirterek, “Bu aziz millet tarihinde hiçbir zaman uzun boylu esaret altında kalmaya tahamül etmediği gibi bundan sonrada sonsuza kadar boyunduruk altına girmesinin düşünülmesi mümkün değildir. Bir batılının ifadesi ile her milletin müdafaadan ümidini kestiği bir anda bu millet taarruz yapmıştır. Çünkü bu millet vatanını hiçbir ucuz beklentiye kurban etmemiş değerlerini korumak dışında hiçbir hayalin peşinde koşmamıştır. Vatanına ve değerlerine bağlılık adına beklentisiz olmak ve adanmışlık duygusu ile hareket etmek öyle ciddi bir güç kaynagıdır ki buna sahip olan insan hiçbir zaman hissizliğe kapılmaz vazifelere karşı hep dik durur ve sarsılmaz. Bu iman ve ümitle her türlü olumsuzluğun üzerine yürür. Çanakkale Savaşı bu noktada Türk Milleti’nin dik ve sarsılmaz duruşunun ve ümit var oluşunun destanının yazıldığı yerdir. Çanakkale Zaferi milletimizi ihya edecek kenetlendirecek başarıya ulaştıracak kodları da bünyesinde barındırmaktadır. Çanakkale’de Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i ile milletimiz bir bütün olarak mücadele vermiş vatan söz konusu oldugunda aidiyetlerin hiçbir öneminin olmadığının en güzel örneğini sergilemiştir. Din, vatan, namus tehlikeye girdiğinde canın, malın hiç önemi olmadığını açık ve cesurca ortaya koymuştur. Onlar İstiklal mücadelesini verdi. Bizlerde istikbal mücadelesini vermeliyiz” dedi.
“Milletçe kahramanlığımızı ortaya koyduğumuz bu Çanakkale ruhunu kavramaya, kuşanmaya muhtacız.”
Ağaç, Güneyi ile Kuzeyi ile bütün dünya ülkelerinin ülkemizin üzerine geldiğini hatırlatarak en zor şartların yaşandığı Çanakkale’de askerlerin müriveti elden bırakmayıp ele geçirdiği düşmanlarını her türlü eza ve cefayı uygulayabileceği halde misafir muamelesi sergilediğini belirtti.
Ağaç; “Milletçe kahramanlığımızı ortaya koyduğumuz bu çanakkale ruhunu kavramaya, kuşanmaya muhtacız. Bu ruh birlik ve beraberliğimiz huzurumuzun teminatı ve milletimizin emperyalist güçlere karşı en güzel cevabıdır. Bu inançla Memur-Sen olarak Çanakkale Zaferinin 100. Yılını kutluyor, 18 Mart Şehitler gününde bu topraklarıterketmeyip vatan kuran tüm şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyor, hepinize saygılar sunuyorum”
“Savaşın Değil Barışın İradesini Hâkim Kılmaktır”
Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım Çanakkale’nin bir hilal uğruna güneşlerin battığı bir destan olduğunu belirterek “Asaf Halef Çelebi’nin Sema-I Mevlana şiirinde dediği gibi Yolunu kaybeden güneşlere bakıp gülümserim, ben uçarım gökler uçar. Çanakkale mahrumiyet tahtında fedakârlığın, az ve zaaf içinde kudretin bir sembolü olmuştur. Bu fevkalade fedakârlık şair Mehmet Akif Ersoy’a Bedrin Aslanları ancak bu kadar şanlıydı, bu taşındır diyip Kâbe’yi diksem başına mısralarını söyletecektir” dedi.
Hayatı bir cidal bir savaş olarak telakki eden çarpık zihniyete göre kuvvetlinin zayıfı ezmesinin doğal bir durum olduğunu belirten Kalkışım Çanakkale’den alınması gerekenleri şu şekilde açıkladı:
“Yine İstiklal şairinin ifadesi ile iman dolu sineler karşısında garbın afakını saran çelik zırhlı duvarlar, yıkılmıştır. Çanakkale’de 100 binlerce insanımız feda i can etti. Dünyada ki en kıymetli varlıklarından daha büyük daha yüksek değerler ve idealler uğruna vazgeçtiler. Bu gün bizim şu soruyu sormamız hayati bir önem taşımaktadır. Madde planında geçilemeyen Çanakkale ruh planında geçilmiş midir? 100 yıl sonra bizim Çanakkale’den alacağımız ders şudur yaşamak ve yaşatmak geçmişin hatalarını tekrarlamamak savaşın değil barışın iradesini hâkim kılmaktır.”
Bu Anlamlı Günde Çanakkale Geçilmezin Ne Olduğunu Daha İyi Anlıyoruz
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen 18 Martın çok anlamlı bir gün olduğunu belirterek “ Çanakkale geçilmezin ne olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu gün sabah namazı ile beraber kalktık ve bu günün anlamını her noktada da üniversitemizde de bu güzel ortamda da devam ettireceğiz. İnşallah akşam namazında da mevlitlerle, Kuran-ı Kerim tilaveti ile beraber bunu tamamlayacağız. 18 Mart biliyorsunuz şehitlerimizi anma günü ve Çanakkale’nin geçilmez olduğunun orada bir inancın zaferi, İman dolu insanların zaferi olduğunu ve bizde o gençler olarak bu toprakları canımızın pahasına hep sahip çıkacarak Çanakkalede Şehit olan o insanlara Allah’tan rahmet diliyorum Gazilerimize minnet borçlu olduğumuzu her zaman içimizde yüreğimizde saklıyoruz. Üniversite gençliği olarak bizlerde yine vatan, millet, toprak dendiği zaman hep bir araya geleceğinizi hep bir arada birlik beraberlik içerisinde o göğsümüzü siper edeceğinizi biliyorum bu duygu ve düşüncelerle hepinizi tekrar saygıyla sevği ile selamlıyorum. Bu proğramın yapılmasında hazırlanmasında emeği geçen Memur-Sen Başkanıma Üniversite Başkanıma özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bayburt Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Şemsettin Çelik. Çanakkale Savaşını tarihini geniş bir kapsamda katılımcılara aktararak Atatürk’ün Çanakkale’nin sonucunu ı “Çanakkale bu günü kurtardı maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü ilan etti. Vatanımızı biçim için sonsuz vatan etti” şeklinde değerlendirdiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi İlahiyatçı Yrd. Doç.Dr. Abdurrahman Altuntaş dini olarak şehitlik mertebesini açıklayarak Kuran-ı Kerimden ayetlerle şehitlik mertebesinin önemine vurgu yaptı. 100 yıl önce dünyaya Çanakkale de bütün dünyaya karşı Çanakkale Geçilmez diye haykırıldığını ifade eden Altuntaş, “ Çanakkale de Allah yolunda din, iman, vatan, mukaddesat uğruna daha 15’in de ki insanlar, gençler canlarını feda etmişlerdir” dedi.
Altuntaş, katılımcılara Çanakkale Savaşında yaşanan hikâyeleri paylaşarak sözlerini sonlandırdı.
Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Edebiyatçı Yrd. Doç.Dr. Yakup Topal, Toplu vuran imanlı yüreklerin topa, uçağa, donanmaya, galip geldiği yerin Çanakkale olduğunu ifade ederek “Çanakkale imanın küfre galip geldiği yerdir Çanakkale’nin kendilerini yenilmez olarak nitelendirenlerin büyük bir donanma ile 100 binlik orduları ile yiyecek, giyecek bulamayan Anadolu’nun imanlı erinin karşısında dikildiği yerdir. Nice azlık olanların Allahın izni ile nice çok olabildiğinin 20. Asır bir dünyasına ispatıdır” dedi.
Topal, dönemin edebi ortamını katılımcılara aktarırken Çanakkale Savaşı ile ilgili yazılmış şiirlerden örnekler paylaştı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim