BİN METREKAREDE ADALET
Mevcut Adalet Sarayı’nın zorunlu olarak yeni, modern, çağdaş ve daha da önemlisi Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca hazırlanan programa göre en an 5 bin 952 metrekarelik alana yapılması bekleniyor.
Gümüşhane-Bayburt Baro Bölge Başkanı İsmail Taştan, Gümüşhane Adalet Sarayı ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, mevcut ve kullanılmakta olan Adalet Sarayı’nın son derece eski, kullanım açısından yetersiz ve kullanmaya elverişsiz bir bina olduğunu söyledi.
Yeterli Hakim ve Savcı Odası Yok
Adalet Sarayı’nda yeterli hakim ve savcı odasının olmadığını dile getiren Taştan,”Kalemlerde çalışan personel sıkışık bir şekilde çalışmak zorunda. Tek kişilik odada 3-4 personel çalışmakta. Bu durum da iş verimliliğini düşürüyor. Gümüşhane Adalet Sarayı, Türkiye’de Baro Başkanlığı odasının bulunmadığı tek adliyedir” dedi.
Avukatların Bekleme Salon ve Odaları da Yok
Taştan, yetersiz olan Gümüşhane Adalet Sarayı’nda avukatların bekleme salonlarının da olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:
“Avukatlar, duruşmaları müvekkilleri ve karşısında dava gördüğü kişilerin bekledikleri, oturdukları salonlarda bekliyorlar. Bu durum savunma hukuku açısından sıkıntı yaratmaktadır. Avukat arkadaşlarımız bu anlamda karşı tarafın tacizine bile uğrayabilir. Çağdaş adliyelerde kafeler, restoranlar, oturma alanları var. Bunların olmadığı tek adliye Gümüşhane adliyesidir. Türkiye’nin bırakın illerini ilçelerin de bile en ücra köşesinde bulunan ilçelerinde dahi son derece modern, muazzam bir şekilde elverişli binaları var, ancak Gümüşhane bu haklardan yoksun.”
Duruşma Salonları Son Derece İlkel
Duruşma salonlarının son derece ilkel olduğunu vurgulayan Taştan, “Duruşma salonlarımız son derece modern bir şekilde dizayn edilmelidir. Bu dizaynın da bu binada olması mümkün değildir. Mevcut binada hakimler, vatandaşlar, savcılar, avukatlar, güvenlik görevlileri üst üste çalışıyor. Bu anlamda herkes sıkıntılı, herkes şikayetçi. Biz bu konuyu daha önceki Adalet Bakanlarından Sayın Sadullah Ergin’e ilettik. Bizzat makam odasında bu konuyu izah ettim. Bu konuda hem dönemin Milletvekili Kemalettin Aydın hem de aynı dönemde AK Parti Gümüşhane İl Başkanı olan Ercan Çimen de Adalet Sarayı için taleplerimizi iletti” bilgisini verdi.
Şehir Dışa Açılmalı, Adalet Sarayı da
Gümüşhane’nin vadi içerisine sıkıştığını, şehrin mutlaka dışa açılması gerektiğine işaret eden Taştan, “Adalet Sarayı da dışarıya açılan ve açılımı yapılan iyi bir yere yeni bina yapılmalıdır. Dışa açılımı mutlaka ekonomik ve şehrin büyümesi açısından değerlendirmek gerekir. Şehrimiz büyüsün genişlesin. Bütün şehir üst üste sıkışık bir vaziyette, biz zaten bundan kurtulmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yeni yapılacak olan adalet sarayı şehrin dışına yapılmalıdır. Adliye Binası açısından düşünüldüğü zaman da dışarıda olmalı. Mevcut yerde birçok resmi kurum var. Herkes üst üste çalışıyor, sıkışık vaziyette çalışıyoruz. Orada insan içini karartan bir hava var. Şehir merkezi açılmalı, Adliye binası da dışarıda olmalı. Araçla en fazla beş dakika sürüyor. Park sorunu da çözümlenmiş olacaktır” dedi.
Toplumda Rahatlama Olur
Adalet Sarayı’nın şehir merkezinde olması kendilerinin işine geleceğini ifade eden Taştan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“ Çünkü ofislerimize çok yakın, ancak şehir dışında olsun, insanlar rahat rahat gidip gelebilsinler. Kendine ait bir bahçesi olsun, duruşmayı icabında bahçede bekleyebilsinler. Rahat rahat nefes alsın insanlar. Çağdaş kentleşme açısından da adliye binası şehir dışında olması lazım. Bizim artık her şeyi şehir merkezinde biriktirip, sıkıştırıp, sonra da bunalıyoruz havasından çıkmamız lazım.”
Adalet Sarayı için Çok Girişimde bulunuldu
Gümüşhane’ye modern ve çağdaş bir adalet sarayı yapılması için başta milletvekilleri olmak üzere, başsavcıların, adalet komisyonu başkanlarının, baro olarak kendilerinin birçok girişimde bulunduklarını anlatan Taştan, “Adliye Binasının yapılması konusu hep bakanlıktan geri döndü. Gümüşhane’de dava sayısı dosya sayısı yeni bir binayı gerektirmeyecek şekilde değerlendirildi. Bundan dolayı da yapılmadı. Daha önceki yıllarda yer sorunu vardı, ancak sanırım yer sorunu çözüldü. Akçakale’de yer belirlendi ama bir türlü inşaata başlanamadı. Daha sonraki süreçte şehir merkezinde mi, dışında mı olsun tartışmaları başladı. Bu tartışmalarla biraz da öyle vakit geçti. Bir dönem de mevcut adliye binasına ek bina yapalım diye tartışmalar oldu. İşin doğrusu şehir dışında ve yeni bir bina olmalı. Gecikme bundan dolayı, yoksa yerelde siyasetçilerimiz, Gümüşhane Adliyesinde çalışan Başsavcılarımız, mahkeme başkanımız çok ciddi anlamda emek sarf ettiler. Şu an bu emek sarf eden vekillerimiz, ağır ceza mahkeme başkanlarımız ve baro olarak bizler çalıştık, çalışıyoruz. Taleplerimizi sürekli iletiyoruz” dedi.
Takipçisi Olacağız
Taştan, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:
“En kısa zamanda Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ’ın konuya yakınlık ve ilgi duyacağına, çözeceğine inancım tam. Çünkü bu konuda yol yarılandı diyebiliriz. Yol temin edildi, ödeneklerin çıkartıldığı söyleniyor. Dolayısıyla ben çözüleceğine, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Gümüşhane’ye yeni bir Adliye Sarayı yapılacağını inanıyorum. Baro olarak bunun takipçisi olacağız. Ama sadece baro yetmez, bunun takipçisi Gümüşhane halkı olmalı, muhalefet partileri olmalı. İktidar partisi yetkilileri olmalı ve yeni vekillerimiz Osman Bey ve Cihan Bey’in ilgi duyacağını düşünüyorum. İnşallah yeni adliye sarayının yapılması vekillerimizin döneminde olur. Başsavcımız Bozan Çevik Bey’in şu anda konu ile ilgili çok gayret ettiğini biliyorum.”
GÜMÜŞHANE’YE YAKIŞMIYOR
Öte yandan gazetemiz tarafından yapılan araştırmada, Gümüşhane Adliyesi Sarayı’nın mevcut hizmet binası yaklaşık 40-45 yıllık bir bina olup, günümüz şartlarında ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Çok acil ve zorunlu olarak yeni bir Adalet Sarayına ihtiyaç bulunmaktadır.
Uygun Olmayan Odalar
Birçok kalem Adliye koridorlarında oluşturulan PVC'den yapılmış odalarda hizmet vermektedir. Mevcut kalem odalarının küçüklüğü ve oda içerisinde bilgisayar, yazıcı ve tarayıcı gibi araç ve gereçlerin kurulmasıyla birlikte kullanıma elverişsiz hale gelmesi nedeniyle personel dar alanda görev yapmaya çalışmaktadır. Hakim ve Cumhuriyet Savcısı odaları yetersiz olup, mesleğin icrasına uygun olmayan odalarda hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu, insan Hakları ve Engelli-Yaşlı hizmetleri kapsamında oluşturulması gereken bir çok büro ve hizmet alanı ile sosyal tesisler oluşturulamamaktadır. Mevcut Adliye binasının kullanım alanı 1000 metre kare civarında olup, Adalet Bakanlığı idari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca hazırlanan ihtiyaç programına göre olması gereken kullanım alanı 5 bin 952 metre karedir.
Güvenli Bölümler Oluşturulamıyor
Binanın eski olması nedeniyle güvenli bölümler oluşturulamamakta, bu durum gerek personel, gerekse avukat, hakim ve Cumhuriyet Savcısı için güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır. Adliye binası çevresinde yeteri kadar park alanı bulunmadığı için Adliyeye gelenler park sorunu yaşamaktadırlar.
Sokak Ortasına Park
Mahkum getiren ceza infaz kurumu araçları ile mevcutlu şüphelileri intikal ettiren kolluk araçları sokak ortasında araçlarını durdurmak zorunda kalmakta, bu durum ise başta şüphelilerin damgalanmaması ve güvenlik zafiyeti olmak üzere bir çok problemi beraberinde getirmektedir.
Duruşma Salonları Yetersiz
Yargılamaların yapıldığı duruşma salonları sayısal olarak ve yüzölçümü itibariyle ihtiyacı karşılamaktan uzak olup, bu durum yargılama faaliyetinin etkin, verimli ve süratle yapılmasına engel oluşturmaktadır.
Yerel Yöneticiler Girişimde Bulunmalı
Gümüşhane çevresinde bulunan tüm illerin, hatta birçok ilçenin adalet sarayları yakın tarihlerde tamamlanıp faaliyete geçmiş olmasına rağmen ilimize adalet sarayı yapılması için başta yerel yöneticiler olmak üzere çok acilen girişimler yapılmalıdır. Cumhuriyet Savcıları, İcra Müdürlüğü, İdari İşler Müdürlüğü, Bilgi işlem Şefliği ve infaz bürosu binanın yetersizliği nedeniyle bodrum katta hizmet vermek zorunda kalmaktadır.
Adalete Yakışmayan Mefruşat
Adliyede görevli bulunan Hakim, Cumhuriyet Savcıları ile personel yeni adalet sarayı yapılacağı inancı ile kamuya yersiz masraf yaptırmamak için, oldukça eski ve meslek vakarı ile bağdaşmayan mefruşat kullanmakta olup, ismi saray olan bu yapılara bu malzemeler yakışmamaktadır. Adliyenin ısıtma sistemi katı yakıt(kömür) olup, çevre sağlığı açısından bir an önce doğalgazlı ısıtma sistemine geçilmesi gerekmektedir. Bu sisteme seçilebilmesi için öncelikle binaya ısı yalıtım yapılması gerektiğinden, 40-45 yıllık ihtiyaca cevap vermeyen bu binaya ısı yalıtım ve doğalgaz için yapılacak masrafın israftan öteye geçmeyeceği bir gerçektir.
Zorluklarla Karşılaşılıyor
İl Seçim Kurulu ve ilçe Seçim Kurulu kısmen PVC'den yapılmış ufak bir odada hizmet vermeye çalışmakta olup, özellikle seçim dönemlerinde gelen malzemelerin güvenli olarak saklanması, toplantıların yapılması ve oyların sisteme işlenmesi sırasında zorluklarla karşılaşılmaktadır.
Dağlık ve Kayalık Alan
Adliye binası yapılmak üzere tahsisi yapılan yerlerden Gümüşhane Bağlarbaşı mahallesinde bulunan taşınmaz dağlık ve kayalık bir alanda bulunmakta olup, sürekli soğuk ve rüzgar alan, ulaşım sorunu olan dere ve kaya ıslahları gerektiren, yapımı oldukça külfetli ve maliyetli, henüz imara açılmamış bir arazidir. Akçakale Köyüne yapılması planlanan alan da tıpkı Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki gibi bayır bir alandan oluşmaktadır.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim