Beyaz Ölümle Mücadele
Pehlivan, gazetemize yaptığı açıklamada, 2015 yılı içerisinde İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu’nun üç kez toplandığını, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz başkanlığında yapılan toplantılarda uyuşturucu ile mücadelede yapılan çalışmalar hakkında sunum yaptığını belirtti.
248 Denetim Bölgesi Var
Pehlivan, geçen yıl yapılan çalışmalarla ilgili olarak açıklamada bulunan Pehlivan, “İl Jandarma Komutanlığınca 248 köy ve denetim bölgesinde denetim ve kontrol yapılmaktadır. İl Emniyet Müdürlüğünce, transit yollarda, şehir içi, şehir dışı yollar ve otogar ve çevresinde, tüm okullar ve çevresinde de denetim ve kontroller yapılmaktadır” dedi.
Üniversite ve öğrenci yurtları çevresinde yoğun çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü belirten Pehlivan, dokuz şahıs hakkında işlem yapıldığını, sekiz şahsın tutuklanıp ortalama 12 bin 518 gram esrar, 10 bin 862 gram eroin, 2,05 gram da met amfetamin ele geçirildiğini aktardı.
İlimizde Alınan Tedbirler
Belirlenmiş hedef gruplarına yönelik tedbir alınması amaçlı çalışmalar hakkında bilgi veren Pehlivan, “İki uyuşturucu kullanıcısı ve bağımlısına, ailesine, yakın çevresine uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele konusunda eğitim ve bilgilendirme yapıldı. İl Jandarma komutanlığı bünyesindeki 142 er ve erbaşa uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı madde konusunda eğitim verildi. Üniversite öğrencileri, yurt müdürlerinin katılımıyla İl Emniyet Müdürlüğü brifing salonunda, uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında alınacak tedbirler ve güvenlik konusunda değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Üniversiteye kayıt yaptırmak amacıyla gelen öğrencilere üniversite kampüsünde, otogarda, stantlar kurularak bilgilendirme faaliyetleri yapıldı” açıklamalarında bulundu.
Eğitim Kurumlarında Yapılan Çalışmalar
Pehlivan, uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında eğitim kurumlarında yapılan çalışmaları ise şu şekilde aktardı:
“ Eğitim kurumları ve çevresinde risklerin tespit edilerek gerekli önlemler alındı, eğitim kurumlarının güvenlik ihtiyaçları tespit edilerek eksiklikler giderildi. Eğitim kurumları çevresinde emniyet güçleri görevlendirildi. Öğretmen haricinde hizmet sağlayıcılar işe başlamadan önce güvenlik soruşturmaları titizlikle yapılmaktadır. Eğitim kurumları çevresinde terk edilmiş, virane mekanlar sıkı denetim ve kontrol altına alındı ve belediye ekipleri tarafından ıslah çalışmaları yapıldı.”
Muhtar ve İmamlara Eğitim
Uyuşturucu ile mücadelede toplumun kanaat önderlerinin önemli rol oynadığını belirten Pehlivan, "Muhtarlar ve imamlara uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı, yetiştiriciliği hakkında eğitimler verilerek bu maddelerin kullanımı ve yetiştiriciliğinin tespiti durumunda ihbar edilmesi hususunda cesaretlendirilmişlerdir” diye konuştu.
Yapılan Diğer Çalışmalar
Pehlivan uyuşturucu ile mücadelede yapılan diğer çalışmalarla ilgili olarak da şu açıklamada bulundu:
“Okullarda gençlere, öğrencilere mahalli oyunlar öğretimi sağlandı. İl Kültür Turizm İl Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi koordinasyonunda uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerin zararları konusunda kitap sergisi açıldı. Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce talepler doğrultusunda pota, masa tenisi, top, spor malzemesi temini, spor alanı oluşturma konusunda çalışmalar başlatılarak gençlerimizin olumlu faaliyetlere yönlendirilmesi amaçlanmıştır.”
Uyuşturucu İle Mücadelede Danışma Birimleri Kuruldu
Risk altında olduğunu düşünüp kendileri ve yakınları için tedbir almak isteyenleri, uyuşturucu kullanıcılarının ya da bağımlıların yakınlarının müraacat ederek yardım alabilecekleri birimler oluşturulduğunu ifade eden Pehlivan, “ Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren TSM ve Aile Hekimliklerinde Uyuşturucu ile Mücadele Danışma Birimleri Kuruldu, Sağlık Bakanlığı Alo 191 hattı oluşturarak danışma ve destek hattını faaliyete geçirilmiştir” dedi.
Tedavi Merkezlerini Güçlendirdik
Aile hekimlerine erken tanı koyabilecek, bağımlılık düzeyi düşük olanlara psiko sosyal destek tedavisi uygulayabilecek, gerektiğinde uygun yönlendirme yapacak eğitimler verildiğini ifade eden Pehlivan, “Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastanelerimizde psikiyatri polikliniği kapasitesi güçlendirilerek uyuşturucu ve bağımlılarının tedavisinde daha etkin rol almaya başlanmıştır. Acil Poliklinik personeline bağımlılıkta krize müdahale konusunda eğitimler verilmiştir. Gümüşhane Devlet Hastanesinde Denetimli Serbestlik Polikliniği oluşturulmuştur. İl Sağlık Müdürlüğünce 112 Acil Ambulans ve Sağlık hizmetleri personeline bağımlılıkta kriz durumlarında müdahale konusunda hizmet içi eğitimler verilmiştir” şeklinde bilgi verdi.
Koordinasyon ve İş Birliği Önemli
Uyuşturucu ile mücadele iş birliğinin güçlendirilmesi için bir koordinasyon merkezi oluşturularak tüm kurumların eş güdüm içerisinde hareket etmesinin çok önemli olduğunu aktaran Pehlivan, “Uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadelede Yeşilay, ilgili sivil toplum kuruluşları ve Belediyeler birbirleriyle koordineli olarak çalışmalarını sağlayacak iş birliği modelleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak organizasyon yapısı oluşturulması uyuşturucu ile mücadelede çok önemli bir noktadır” şeklinde konuştu.
Sosyal Uyum Sürecine İş-Kur’dan Destek
Uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımının sağlanması, yeniden uyuşturucuya başlamasını önlemenin önemine değinen Pehlivan, “ İş-kur İl Müdürlüğünce sosyal uyum sürecinde bağımlıların topluma uyumunun sağlanması için eğitim programları düzenlenerek işe yerleştirilmesinin sağlanacağı belirtilmiştir” açıklamasında bulundu.
İbrahim Özdemir-Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim