BAŞKOMUTANA KADAR GİDERİZ
Gümüşhane, Torul ilçesinden ayrılıp merkeze bağlanmak isteyen 10 köyün muhtar ve sakinleri, İl Genel Meclisi'nin almış olduğu 'hayır' kararını protesto ederek, referandum sandığını yaktı.
Bahçelik, Arılı, Kalecik, İnkılap, Günay, Işık, Kocadal, Gülaçar, Dedeli, Yalınkavak köylerinin muhtarları ve köy sakinleri ortak basın açıklaması yaparak, il Genel Meclisi'nin Ekim ayı toplantılarında aldığı 'hayır’ kararına tepki gösterdi.
“Demokrasilerin temeli seçimler”
10 köyün muhtarlarının İnkılap köyünde düzenlediği ortak basın açıklamasını topluluk adına Günay köyü muhtarı Kader Çubukçu yaptı. Demokrasilerin temelinin seçimler olduğunu belirten Çubukçu, ”Bizler son mahalli seçimlerde halkımızın büyük kısmının desteği ile onların temsilcileri olan bireyleriz. Yürüttüğümüz bu temsili görevde her daim temsil ettiğimiz köylülerimizin daha huzurlu yaşamaları için gayret sarf etmekteyiz. Köylerimizin gerek kamu, gerekse de özel iştiraklerle yapılacak yatırımlardan faydalanabilmesi için azami hassasiyet göstermekteyiz” dedi.
“Torul ile tek ilişkisi mülki bağıdır”
Köylülerinin her talebinin kendileri için görev niteliğinde olduğunu dile getiren Çubukçu, “Bu gün burada toplanmamıza vesile olan da yaklaşık 1 yıl önce vadimizde yaşayan insanların bir talebidir. Başta coğrafi konumu olmak üzere pazar ilişkisi ve sosyal ilişkiler bakımından zaten Gümüşhane’ye bağımlı durumda olan vadinin Torul ile tek ilişkisi mülki bağıdır. Halkımızın bu talebi bizler için yıllar öncesinde köy, ilçe ve il sınırları çizilirken yapılan bir hatanın düzeltilmesi için başvuru niteliğinde olmuştur ve süreç başlamıştır. Biz demokrasinin temsilcileri olarak halkımızın, Torul’dan ayrılarak Gümüşhane Merkez e bağlanma taleplerini dinledik. Gerek köy halkı ile gerek kendi aramızda gerekse de mülki idare ile yaptığımız mütalaalar sonucu halkımızın ayrılma taleplerini, gerekçeleri ile beraber 15 Aralık 2015 tarihinde yaptığımız başvuru ile Torul Kaymakamlığına bildirdik” diye konuştu.
“Neden önümüze sandık koydunuz?”
Demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde devam eden süreçte gerekli bütün prosedürlerin yerine getirildiğine ve 10 köyün ayrılma talebinin demokrasilerin vazgeçilmesi olan seçimle halka sorulduğuna dikkat çeken Çubukçu, şöyle devam etti:
“Vadi de yaşayan halkın haklı ayrılma talepleri referandum sonucu ile taçlandırılmış ve vadimizde bulunan 10 Köyün halkı yüzde 95.6’lık yüksek bir oranla ''Evet Torul’dan ayrılıp Gümüşhane Merkeze bağlanmak istiyoruz'' demiştir. Yüzde 95.6’lık oranda sergilenen halk iradesi sonrası vadi halkı Torul’dan ayrılıp Gümüşhane Merkeze bağlanma isteklerinin yerine getirileceğine kesin gözü ile bakmıştır. Çünkü vadi halkı demokrasinin hakim olduğu ülkemizde halkın iradesinin her şeyin üstünde olduğunu iyi bilmektedir. Çünkü vadi halkı ''Milletin üstünde bir güç tanımam'' diyen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a tıpkı Gümüşhane merkeze bağlanmak istediği referandum sonucu gibi yüzde 95.6 oranında güvenmektedir. Fakat Vadi halkının göstermiş olduğu bu irade Gümüşhane İl genel Meclisinde yapılan oylamada hiçe sayılmıştır. Gümüşhane İl genel meclisi ve encümen üyeleri adeta ülkede demokrasinin olmadığını ve milletin gücünün üstünde bir başka güç olduğunu savunmuş ve yaptıkları oylama sonucunda bu düşüncelerini açıkça ortaya koymuşlardır. 14 Meclis üyesi ve encümenden 11’i hayır diyerek yüzde 95.6’lık iradeyi hiçe saymış ve halkın ayrılma talebini adeta baltalamıştır. Gerekçe olarak ise kurulan ne olduğu bilinmeyen bir komisyonun sözde raporu gösterilmiştir. Burada en merak ettiğimiz husus şudur; Madem referandumun bir önemi yok idi neden önümüze sandık koydunuz?”
“Yanlışı düzeltmek siz yöneticilerin görevidir”
İlgililerin, 10 köyün ayrılma taleplerinde ne kadar haklı olduklarını iyi bildiklerini fakat yapılan görüşmelerde 10 Köyün ayrılma talebine onay verilmesi durumunda il genelinde benzer taleplerin olacağından kaygı duyduklarını dile getirdiklerini ifade eden Çubukçu, “Şunu özellikle belirtmek isteriz ki başta Gümüşhane Milletvekilleri ve Sayın Valimiz olmak üzere Bütün il genel meclisi Üyeleri, encümenler ve bütün yöneticiler 10 köyün ayrılma taleplerinde ne kadar haklı olduklarını iyi bilmektedirler. Fakat yapılan görüşmelerde 10 Köyün ayrılma talebine onay verilmesi durumunda il genelinde benzer taleplerin olacağından kaygı duyduklarını dile getirmektedirler. Başta sayın Milletvekillerimiz ve Sayın valimiz olmak üzere il genel meclisi üyeleri, encümenler ve bütün yöneticilerimize önerimiz şudur. Vücutta Kan gren olma durumu olan bir organ var ise en mantıklı çözüm o organa kan gitmesini sağlamaktır. Benzer talebi olan köy, ilçe vb. her ne kadar yerleşim yeri var ise oturup, konuşup, çalışıp insanların bu taleplerine kulak verin. Unutmayın ortada bir yanlış varsa bu yanlışı düzeltmek siz yöneticilerin görevidir. Unutmayın ki içişleri bakanlığı görevini yürüten Sayın Süleyman Soylu yanlış çizilen sınırların düzeltilmesini sağlayacak erdemliğe sahiptir. Unutmayın ki son yıllarda demokrasinin zirve yaptığı ülkemizde halk iradesinin üzerinde bir irade olamayacaktır. Unutmayın ki iç işleri bakanlığı bu duruma sizler gibi at gözlüğü ile, değil şeffaf ve gerçekçi bir biçimde bakacak ve vadi halkının çalınan iradesini geri teslim edecektir” açıklamasında bulundu.
“Hedefimize er ya da geç ulaşacağız”
Tek dertlerinin vatandaşın daha rahat ve huzurlu yaşamasını sağlamak olduklarını vurgulayan Çubukçu, “Bu haklı mücadelemizde yolumuza çıkan her taş parçasını hukuk kurallarına riayet etmek koşulu ile temizleyeceğimizi ve hedefimize er ya da geç ulaşacağımızı özellikle belirtmek isteriz. Son olarak önümüze sandık koyup sandıktan çıkan yüzde 95.6’lık irademizi hiçe sayarak onurumuzu kıran Gümüşhane İl Genel Meclisine bir çağrımız olacaktır. Vadi halkının bizlerden talebi şudur; Hiçe sayılan irademiz bize geri verilmedikçe bir daha sandığa gitmeyeceğiz. Süreçle ilgili olarak Sayın Valimizin İçişleri Bakanlığına Halkın talebini destekler nitelikte görüş sunmasını, İçişleri Bakanlığımızın da bu doğrultuda bir karar vermesini ümit ediyoruz” cümleleri ile açıklamasını noktaladı.
Referandum sandığı yakıldı
Basın açıklamasının ardından köylüler referandum sandığını yakarak İl Genel Meclisi’nin kararını protesto etti. Köy sakinlerinden İbrahim Balaban isimli bir vatandaş ise yanan ateşe şapkasını atarak tepki gösterdi.
Gümüşhane’de, 10 köyün Torul ilçe merkezinden ayrılarak Gümüşhane merkez ilçeye bağlanması konusunda 10 köyü kapsayan referandum yapılmış, yapılan oylama sonucunda yüzde 95.24 oranında evet oyu çıkarak yöre sakinleri Gümüşhane’ye bağlanmada yüksek bir oranda “evet” demişti.
Köylülerin referandumundan sonra ekim ayı başında Gümüşhane İl genel Meclisi’nin yaptığı toplantıda ise 3 oya karşı 11 oyla, Torul ilçesinden ayrılarak Gümüşhane merkeze bağlanmaya “hayır” kararı çıkmıştı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim