BAŞKAN AKÇAY, KOSGEB’DEN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ
BAŞKAN AKÇAY, KOSGEB’DEN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) temsilcilerinden oluşan heyet ile birlikte geçtiğimiz günlerde Ankara’ya çıkarma yaparak önemli temaslarda bulunan GTSO Başkanı İsmail Akçay, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Hasan Basri Kurt’u makamında ziyaret ederek taleplerini aktardı.
Beraberindeki heyet ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’u makamında ziyaret edip ilk olarak KOSGEB tarafından verilen değerli destekler ve önemli çalışmalar için teşekkürlerini ileten GTSO Başkanı İsmail Akçay, üretime ve istihdama katkı sağlama konusunda KOBİ’lere daha fazla ayrıcalık gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak taleplerini aktardı.
GTSO olarak üyelerinin ilgili kurumlardan beklentilerini tespit ederek bu tespitler doğrultusunda hazırladıkları dosyayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na da takdim ettiklerini aktaran GTSO Başkanı İsmail Akçay, “Yaptığımız bu çalışmanın amacı iş dünyamızın kamu kurum ve kuruluşlarımızdan taleplerini tespit ederek ilgili makamlara iletmek ve takipçisi olmaktır. Hükümetimizin siz değerli kurumlarımız aracılığı üreten ve istihdam sağlayan KOBİ’lerimize yönelik çok değerli destekleri var. Ancak bölgesel gelişmişlik düzeylerindeki farklılıktan kaynaklı olarak, Gümüşhane iş dünyası olarak bu desteklerden yeterince faydalanamadığımızı düşünüyoruz” dedi.
“Gümüşhane’nin 5. Bölgede değil, 6. Bölgede olmasını bekliyoruz”
Teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilerek temel ekonomik göstergeler yeniden değerlendirildiğinde Gümüşhane’nin 5. bölgede değil 6.bölgede değerlendirilmesinin daha doğru bir karar olduğunun görüleceğini kaydeden Akçay, “2019-2021 endeksiyle GSYH büyümesinde Türkiye yüzde 11,35 iken, Gümüşhane’nin GSYH büyümesine katkısı -0,01 olarak gerçekleşmiştir. Böylece Gümüşhane ilinin Türkiye GSYH büyümesinden yeterince faydalanmadığı görülmektedir. GSYH büyüme hızında Gümüşhane İl sıralamasında 80. Sırada yer almaktadır. Bu itibarla, Gümüşhane’nin ekonomik olarak 6. Bölgede olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Ziyaretleri ve katkıları için GTSO Başkanı İsmail Akçay ve beraberindeki heyete teşekkür eden KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise “Aktarmış olduğunuz sorunların bir kısmının çözümü için gerekli çalışmaları yaptık ve çalışmalarımız bitme aşamasına geldi. İnşallah yakın bir sürede yapılan bu çalışmaları KOBİ’lerimiz ile paylaşacak ve taleplerini yerine getirmiş olacağız. Emek vererek hazırlamış olduğunuz bu değerli dosya ve talepler bizler için yapılacak çalışmalar için önemli bir kaynak. Ben bir kez daha değerli katkılarınız ve nazik ziyaretiniz için teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
“Kalkınmada öncelikli İllerde Ticaret ve Sanayi odası üyelerine de Esnaf Kredilerinden veya benzer Kredi Desteği sağlanmasını istiyoruz”
Kalkınmada öncelikli illerde Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine de esnaf kredilerinden veya benzer kredi desteği sağlanmasını beklediklerini ve yine kalkınmada öncelikli illerde daha önce 6486 sayılı kanunla verilen SGK primlerinden yüzde 6 teşvik indiriminin tekrar verilmesini beklediğini ifade eden Başkan Akçay’ın KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’dan destek talebinde bulunduğu konu başlıkları şöyle:
1) Eski dönemlerde olduğu gibi KOSGEB Geleneksel Girişimcilikten işletmelerini kuran girişimcilere de makine-ekipman desteği eklenmesi faydalı olacaktır. İmalatçı işletmelere sağlanan makine ekipman desteği kadar olmasa da yeterli miktarda makine ekipman desteği sağlanması geleneksel girişimcilikten başvuran işletmelerin önünü açacaktır. Bununla birlikte artan işletme giderleri maliyetinden dolayı 50.000 TL ye kadar olan işletme giderleri desteğinin de artırılması gereklidir.
2) İşletmelerin makine teçhizat alımlarında yerli malı olması halinde KOSGEB tarafından verilen 15 ek destek puanı güzel bir uygulama. Ancak üretici firmalar yerli malı belgesini çıkartmak için belgenin maliyetini karşılamak istememektedirler. Yerli malı belgesinin 1 yıl geçerliliği olduğundan her yıl çıkarılması gereklidir. Üretici firmalar genellikle bu maliyeti karşılamak istememektedirler. Bunun masrafını makineyi sattıkları işletmeden almak istemektedirler. Bunun çözümü için ilgili maliyetlerin aşağıya çekilmesi ve üretici firmaların da bu belgeleri almalarının zorunlu hale getirilmesi seçeneği getirilebilir.
3) İmalatçı işletmelerin yeni makine alımlarında alacakları makine için KDV’ den muafiyet belgesi alma hakları bulunmaktadır. Ancak bütün makinelerin GTİP (Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu) kapsamında olmaması bu makineleri alacak işletmeleri mağdur etmektedir. Gerekli girişimlerin yapılarak bütün makinelerin bu kapsamda değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
4)Yeni kurulan imalatçı işletmelerin makine alımlarında KDV’den muaf olmaları ve diğer bazı haklardan faydalanabilmeleri için Sanayi Sicil Belgesine ihtiyaç olmaktadır. Sanayi Sicil Belgesi almak için önce makinelerin işletmede yer alması şartı olduğundan KDV muafiyeti olmadan makine alımı ve makinelerin KDV’ li olarak faturalarının kesilmesi işlemi söz konusu olmaktadır. Yeni kurulan işletmelerin de bu muafiyetten yararlanabilmeleri için fatura kesilmesi aşamasından önce KDV’den muafiyet yazısının girişimciye verilmesiyle girişimcinin KDV istisna yazısını alması bu yazı ile birlikte faturalarını KDV’den muaf olarak kestirmesinin sağlanması gerekmektedir.
5) İşsizliğin arttığı bu dönemde özellikle Kalkınmada Öncelikli Yörelerde yaşayan ve iş bulamayıp şehir dışına göç eden üniversite mezunlarına da faydası olan KOSGEB Nitelikli eleman desteğinin kaldırılmasının iyi olmadığı aslında genişletilerek Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve mesleki yeterlilik belgesi olan personel için de bu desteğin sağlanması gerektiği önem arz etmektedir. 5. ve 6. Bölge İllerinin kalkınabilmesine fayda sağlayacak bu desteğin yukarıda belirttiğimiz şekilde genişletilerek devam etmesi talebimiz bulunmaktadır.
6) Yeni girişimci veya faal olan işletmeler KOSGEB’ ten hibe desteği aldı diye Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle Halkbank’tan kredi kullanamamaktadır. Hâlbuki 5061 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda belirtildiği üzere aynı işletme aynı konuda kredi faiz desteği alamaz ifadesi yer almaktadır. KOSGEB’in verdiği destekler genellikle aynı konuda olmamasına rağmen Halkbank bu durumdaki işletmelere onay vermemektedir. Bazı Halkbank Müdürlükleri bu ifadeyi olumlu değerlendirmekteler ancak Halkbank Genel Müdürlüğü bünyesinde bu durumun olumlu olarak çözülmesi bütün Halkbank Müdürlüklerini ve kredi kullanacak işletmeleri rahatlatacaktır.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim