AZİMLE, KARARLILIKLA DEVAM
“Hassasiyet ve titizlikle”
Başsavcı Çevik, gazetemize yaptığı açıklamada, gerek mevcut soruşturmalar ve gerekse yapılacak yeni soruşturmaların, Anayasada belirlenen ‘Hukuk Devleti' ilkesi ışığında mevcut mevzuata uygun bir şekilde hassasiyet, kararlılık ve titizlikle yürütülmekte olduğunu ve bunun devam edeceğini, Gümüşhane’de şu ana kadar 45 tutuklu ve şüpheli hakkında Ağır Ceza Mahkemesine 43 ayrı iddianame düzenlediklerini söyledi.
“Darbeye iştirak olarak nitelendirilen 2 olay”
1 askeri personel, 3 emniyet mensubuyla ilgili olarak darbeye iştirak olarak nitelendirilen 2 olay bulunduğunu belirten Başsavcı Çevik, “Onlarla ilgili anayasal düzeni ihlal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçları ve terör örgütü üyeliği suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile terör örgütü üyeliğinden süreli hapis cezası talebinde bulunduk. Bunun dışında diğer dosyalarda genelde örgütün il imamları, emniyet imamı ya da diğer kurumlardan sorumlu imamlarını örgüt yöneticisi saydık. Bunlarla ilgili Türk Ceza Kanunu 314/1 maddesinden, örgüt üyesi olanlarla ilgili de Türk Ceza Kanunu 314/2 maddesi gereğince cezalandırılması talebinde bulunduk” diye konuştu.
“Her şüpheli için ayrı ayrı iddianame düzenledik”
Soruşturmalar kapsamında örgüte para aktaran, himmet, yardım, kurban parası, sadaka adı altında ekonomik yardım sağlayanlara da terörizmin finansmanı hakkında, kanunun 4. Maddesine muhalefet suçlarından iddianameler düzenlediklerini ve önceliği tutuklulara verdiklerini dile getiren Başsavcı Çevik, “Biliyorsunuz tutukluluk durumunda kişi hürriyeti kısıtlanıyor. Bir an önce Türk Mahkemelerine çıkıp yargılanmalarını istiyoruz. Malumunuz olduğu üzere geçmiş dönemlerde yüzlerce, binlerce kişinin aynı iddianamede gösterilmesi nedeniyle dosyalar çıkılmaz hale getirilmişti. Biz bu konuda karışıklık yaşanmasın diye aralarında fiili ve hukuki bağlantı olmayan dosyalarda her şüpheli için ayrı iddianame düzenledik. Örneğin mahkeme A kişisini alacak, önünde sadece onunla ilgili dosya olacak ve onu değerlendirip karar verecek. Çok fazla kişi olduğu zaman her sanığın ayrı talepleri oluyor o zaman dosyalar içinden çıkılmaz bir hal alıyor” ifadelerini kullandı.
“Tutukladık ama tutuklanınca bitmiyor”
Bu süreçte önemli olanın bir an önce Türk yargısı tarafından mahkumiyetlerinin sağlanması olduğuna dikkat çeken Başsavcı Çevik, “Tutukladık ama tutuklanınca bitmiyor. Mahkeme kararıyla bunun suçlu ya da suçsuz olduğunun tescillenmesi lazım. Onun için kişi bazlı ayrı ayrı iddianameler düzenleyerek, doğru bir taktik uyguladık. Mahkemeden de en kısa sürede kararların çıkacağına inanıyorum” dedi.
“ByLock problemi ortadan kalktı”
Başsavcı Çevik, darbe girişimiyle ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışan FETÖ üyelerinin, gizlilik esaslı kullandıkları şifreli yazışma programı ByLock’la ilgili bir problemin olduğunu ancak Ankara Başsavcılığının bununla ilgili bir proje hazırlamasıyla problemin ortadan kaldırıldığını vurgulayarak, “Biliyorsunuz bilgisayar, hard disk vb. bir çok elektronik materyale el koymuştuk. Bununla ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube müdürlüğü var. Onlar da hızlandılar ve raporlar hızla dönmeye başladı. Mahkemelerden de kararlar bir an önce çıkacaktır” açıklamasında bulundu.
“Etkin pişmanlıktan yararlananlar son zamanlarda arttı”
Etkin pişmanlıktan da dönem dönem yararlananlar olduğunu hatta son zamanlarda bunun daha da arttığını açıklayan Başsavcı Çevik “Şu anda emniyette 2 kişi etkin pişmanlıktan yararlanmak için ifade vermekte. Tutuklu kişi bunlar. Tabi etkin pişmanlık şartları oluşup oluşmadığını verdiği ifade doğrultusunda değerlendirip, lehine uygulanabilecek yasa hükümleri varsa uygulayacağız” şeklinde konuştu.
“Gümüşhane’de 5 hakim-savcı”
Gümüşhane’de toplamda 5 hakim-savcının FETÖ kapsamında yapılan soruşturmalarla HSYK tarafından açığa alındığını, bunlardan 2 tanesinin meslekten çıkarma cezası aldığını, 3 tanesinin hakkında da soruşturmaların devam etmekte olduğunu kaydeden Başsavcı Çevik şöyle devam etti:
“Gümüşhane özelinde ilk yapılan operasyonlarda 2 hakim-savcı tutuklanmıştı. Onların tutukluluk halleri devam etmekte ve dosyaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı onlarla ilgili soruşturma işlemlerini sürdürmekte. Ayrıca 1 Aralık 2016 tarihinde 193 hakim savcıyla ilgili görevden uzaklaştırma kararı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından alındı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yine soruşturulmaya başlandı. Gümüşhane’den de 2 hakim, 1 savcıyla ilgili görevden uzaklaştırma kararı vardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği müzekkere üzerine onlarla ilgili soruşturmaya başladık. Soruşturma işlemleri devam ediyor. Ve 3’ü hakkında da adli kontrol kararı verdik. Yani Gümüşhane’de toplamda 5 hakim-savcı FETÖ kapsamında yapılan soruşturmalarla HSYK tarafından açığa alınmıştır. Bunlardan 2 tanesi meslekten çıkarma cezası almıştır, bu cezaları kesinleşmiştir. 3 tanesi hakkında da soruşturmalar ve idari anlamda da HSYK’nın idari soruşturması devam etmektedir.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim