Avcı Kuşlar İçin Yuva
Ülkemizde böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Böcekler, hayvanlar âleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böcekler, üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek güce sahip bulunuyor.
Teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanlığı, ormanlarda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele tekniklerini uyguluyor. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde 2003 yılından bugüne kadar ormanlara 800 binden fazla kuş yuvası asıldı.
Her Yıl 50 Bin Kuş Yuvası
Her yıl biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin kuş yuvasını ormanlara asan Orman Genel Müdürlüğü Torul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından geçen yıl 500 adet kuş yuvası asıldı. Günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tüketen kuşlar, orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda bu kuşların rolü büyük oluyor. Kuş yuvaları asılan meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.
Böcek popülasyonlarını dengelemek için böceklere karşı böcekçil kuşların korunmasını sağlamaya yönelik suni kuş yuvası asılmasının yanında başka tedbirlerin de alındığını vurgulayan Torul Orman İşletme Müdürü Aziz Altınışık, “Orman İşletme Müdürlüğü olarak biyolojik mücadele kapsamında böcekçil kuşlara destek için bu kuşları kışın kötü havalarda yemliyoruz. Ayrıca faydalı kuşların düşmanları ile mücadele ediyor, açıkta üreyen kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak üzere ormandaki ‘kuş koruma ağaçları’ hüviyetindeki fazla dallı ağaçları özellikle tensil sahalarında hektara 3 ağaç olacak şekilde bırakıyoruz” dedi.
“Böcekler Orman Yangınlarından 5 Kat Daha Fazla Zarar Veriyor”
Böceklerin ormanlara verdiği zararın orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 kat daha fazla olduğunun altını çizen Müdür Altınışık, “Böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele hususunda yoğunlaşılıyor. Hayatımızın can damarlarından biri olan ormanlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Yuvalara Ateş Ediliyor”
Geçen yıl asılan kuş yuvalarına bazı vatandaşların silahla ateş ettiğini de ifade eden Müdür Altınışık, “Kuş yuvalarını sadece asmakla kalmıyoruz. Temizlenmeleri de gerekiyor. Bu nedenle bazı zorluklarımız oluyor. Ancak, en önemlisi vatandaşların bu yuvalara silahla ateş ederek tahrip etmesidir. Vatandaşlarımızın kuş yuvalarını korumalarını istiyoruz” dedi.
Ülke Genelinde de Çalışmalar Sürüyor
Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), zararlı böceklere karşı yürüttüğü biyolojik mücadele kapsamında son 13 yılda ormanlara 670 bin suni kuş yuvası astı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülke ormanları için tehdit oluşturan ve üreme enerjileri çok yüksek olan zararlı böcekler, uygun iklim koşullarında hızla çoğalarak ağaçları tahrip ediyor. Bu tahribatın önüne geçmek için gayret gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı da biyolojik mücadele teknikleriyle hem tabiatın dengesini bozmuyor hem de zararlı böceklere karşı tedbir alıyor. Bu tedbirler çerçevesinde ormandaki ağaçlara kuş yuvası asmaya başlayan bakanlık, 2003 yılından bu yana 670 bin yuvayı kuşlarla buluşturdu.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim