• BIST 9614.28
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Gümüşhane : 2 °C
  • Trabzon : 11 °C

ATA MİRASI MASADA

06.12.2016 15:56
ATA MİRASI MASADA
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye’de 81 ilin bazılarında hediye götürülecek numunelik bir şey bulunmazken, Gümüşhane’de atalarımızdan kalma pestil köme gibi son derece güzel, son derece değerli yüzlerce yıllık ürünümüz olduğunu söyledi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye’de 81 ilin bazılarında hediye götürülecek numunelik bir şey bulunmazken, Gümüşhane’de atalarımızdan kalma pestil köme gibi son derece güzel, son derece değerli yüzlerce yıllık ürünümüz olduğunu söyledi.

Vali Memiş, Organize Sanayi Bölgesinde, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, ilgili kurum müdürleri ve pestil köme üreticileriyle birlikte pestil ve köme üretimin tanıtımı, ihracatı konusunda toplantı düzenledi.

Memiş, burada yaptığı konuşmada, pestil köme üretiminde Gümüşhane’nin ülke genelinde büyük bir alanı olduğunu belirterek, “Türkiye’de 28 tane pestil köme üreticisi olan başka bir il yok. Bu il olarak bizim en güçlü yanımızdır” dedi.

PESTİL VE KÖMEDE ÇOK EMEK VAR

Pestil ve kömede çok emek olduğunu vurgulayan Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Benim çok hassas olduğum bir konu var. O da insanların emeğine saygı duymaktır. Bu masada toplanan herkesin bu işte emeği var. Bizler olanla yetinmeyip bunun üzerine bir şeyler koymamız lazım.  Daha iyiye yönelmemiz lazım. Vites büyütmemiz lazım. Gümüşhane’ye devletin bütün yatırımları boşuna olmadı. 15-20 yıl önce biz Trabzon’a 6 saatte giderken bugün bir saatte gidiyorsak bunu fırsata dönüştürmemiz lazım. Gümüşhane artık 40-50 bin nüfusluk kentten çıkıp biraz daha ölçeğini büyütmesi lazım. Artık ulaşılabilir bir kentiz.”

ADIM ADIM GİDECEĞİZ

Konu ile ilgili yapılan toplantının ikinci toplantı olduğunu hatırlatan Vali Memiş, “Biz burada boşuna toplanmıyoruz. Bizim pazara ihtiyacımız var mı? Pestil ve köme üreticileri size onu soruyorum” sorusuna, “var” cevabını aldı. Vali Memiş, “Peki, yurt dışına satış nasıl olacak? Mutlaka ihracat yapmamız gerekiyor. Gerekirse ben de size katılayım, gidelim Arap ülkelerini ziyaret edelim. Bu konuda tanıtım araçları var, kamunun gücünü kullanalım. Kamunun birçok argümanları var. Size öncülük ederim, atlayıp gidelim. Biz de pestil ve kömemizi elimize alalım, Arap ülkelerine gidelim. İran’a gidelim, Rusya’ya gidelim, Pazar payını böyle artıralım. Adım adım buna ilişkin olarak mutlaka tedbir almamız lazım” şeklinde konuştu.

BELEDİYEYE DÜŞEN GÖREV

Pestil ve kömenin tanıtımında belediyeye de önemli görevler düştüğünü vurgulayan Vali Memiş, şöyle devam etti:

“Bir defa billboardları biraz daha kamusal alanda kullanabiliriz. ‘Pestil ve Kömenin Anavatanına Hoş geldiniz’ diye yazabiliriz. Otobüslerimize yazabiliriz. Pestilhan diye bir yer yapabilirsiniz. Ana cadde üzerinde satış reyonlarını bütün firmalar dahil olmak üzere yapabilirsiniz. Pestil ve köme üreticilerimiz de pamuk elleri cebe atacak. Her firma 10 bin lira verse 280 bin lira yapıyor. Kamu olarak biz de destek verelim ve pestil kömemizin en iyi şekilde tanıtımını yapalım.”

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise yaptığı konuşmada, belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“İlimize gelen yerli ve yabancı turistler pestil ve köme üretiminin nasıl yapıldığını görmek istiyorlar. Bu konuda üreticilerimiz mutlaka bir çalışma içerisinde olmalıdırlar. Bunun yanı sıra pestil ve kömeyi bakanlarımıza, başbakanımıza ve Ankara, İstanbul gibi illere gittiğimizde yöresel ürün olarak hediye götürüyoruz. Ancak, pestil ve kömenin konulduğu kutuların hiçbir albenisi yok. Bunun için üreticilerimizin ürünü satan, onun değerinin yanı sıra oluşturduğu albenisi olduğunu bilmeleri gerekiyor. Üreticilerimiz pestil ve köme satış yerlerine Arapça ve İngilizce tanıtım yapmaları lazım. Belediye olarak pestil ve kömemizin daha iyi tanıtımı için pestil ve köme anıtı yapıyoruz. Gelecek yıl bahar aylarında açılışını yapacağız. Billboardlarımızda reklam için gerekli indirimleri yaparak sizlere kiralayabiliriz. Hatta belirli noktalarda reklam panolarımıza kura çekerek hiçbir ücret almadan reklamlarınızı yapabilirsiniz. Belediyeye ait otobüslerimizde yine pestil ve kömenin tanıtımı için afişler asabilirsiniz. Otogarda yeni yapacağımız AVM’de pestil ve köme satış reyonları mutlaka olacaktır.”

SOYUTLUKTAN ÇIKIP SOMUT MESELERİ KONUŞMALIYIZ

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay da, pestil ve köme ile ilgili sık sık toplantılar yapıldığını anımsatarak, “Artık soyutluktan çıkıp somut meseleleri konuşmalıyız” dedi.

“Birbirimize topu atıyoruz” ifadesini kullanan Akçay, şöyle devam etti:

“Üreticiler kamuya atıyor, kamudakiler üreticilere atıyor, ya da bizler bir başkalarına topu atıyoruz.  Topu başkalarına atarak bu işten kurtulamayız, sıyrılamayız. Sıkıntıları, problemleri olan bir iliz.  Coğrafi şartlarımızın zorluğunu hepimiz biliyoruz. Hammaddeye uzaklığımız, pazara uzaklığımız, istihdam konusundaki sıkıntılarımız, personel bulmak olan sıkıntılarımız, bunların hepsini birlikte yaşıyoruz. Bütün bunlar hepimizin ortak sorunu. Şimdi sorunlarımızı çözmemiz lazım.”

SİYASİ İRADENİN DESTEĞİNİ ARKAMIZA ALMALIYIZ

Siyasi iradenin desteğinin mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan Akçay, “Şunu kabul edelim ki, siyasi iradenin destek vermediği işleri Ankara’da aşmamız kolay değil. Bizler de gücümüzü denememiz lazım. Şunu kabul edelim Ankara’da siyasi iradeyi ikna etmek konusunda bir İl müdürünün oradaki talebine bakış açısıyla siyasi iradenin ve ilin tamamını temsil eden bir heyete bakış açısı farklıdır.  Dolayısıyla ben bu işi aşarız diye düşünüyorum. Bizler elimizden gelenin en iyisini yapalım” diye konuştu.

İHRACATLA HENÜZ TANIŞMAMIŞIZ

Pestil ve köme üreticilerinin henüz ihracatla tanışmadıklarını kaydeden TSO Başkanı Akçay, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İhracat konusunda bakanlık uzmanlarını ilimize davet ediyorum ama pestil ve köme üreticilerimizden istediğimiz sayıda katılım olmuyor. Pazar arama projemiz var. Bizim istediğimiz sadece 250 Avroluk sembolik bir katılım payıdır. Biz bu katılım payını almalıyız ki, firmalarımızı New York’a, Mekke’ye, Medine’ye götürebilelim ihracatta yeni pazar yerleri bulalım. Ancak ne yazık ki, pek yaklaşan firmamız olmuyor. En büyük zenginlik birlik olmaktır. Bu konu da desteklerinizi bekliyorum. Bu sene yapmış olduğumuz URGE Projesini 10 tane İşletmemizin katılımıyla inşallah devam ettireceğiz. Bu 3 yıllık bir projedir. 2019 yılının sonuna kadar devam edecek bir projedir. Burada ihracat yapmamız da şart değil bu işleri yapan pazarları gezmek. Potansiyel pazarımız olma ihtimali olan ülkeleri, şehirleri ve fuarları gezmemiz lazım. “

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim