• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 7 °C

ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILIYOR

24.09.2018 13:04
ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında Gümüşhane’nin 3 ilçesinde uygulanan proje ile 380 dekar arazi tarıma elverişli hale getirildi.

Gümüşhane’de 2017 yılında yürütülmeye başlanan Çatak Projesi, Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde uygulanıyor. ÇATAK Projesi ile tarıma elverişli olmayan araziye, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi gibi uygulaması yapılarak tarıma hazır hale getirilmesi amaçlanıyor.

511 Çiftçi Projenin Eğitimi Aldı

2018 yılında, İl ÇATAK Komisyonunca belirlenen hassas alanlarda merkez İlçelerinde 26 çiftçi, Şiran İlçesinde 352 çiftçi, Köse ilçesinde 89 çiftçi, Kelkit İlçesinde 44 çiftçi olmak üzere Gümüşhane’de toplamda 511 çiftçiye ÇATAK projesinin amaçları, başvuru koşulları, hakkında eğitim- yayım çalışmaları yapılarak bilgilendirildi.

Tarımdaki Olumsuzlukların Azaltılması Hedefleniyor

ÇATAK Projesinin amacının, toprak ve su kalitesinin korunması, erozyonun önlenmesi ve tarıma oluşabilecek olumsuz etkileri azaltmak olduğunu söyleyen Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi ve Çatak Proje görevlisi Pınar Örkçü, “Bu projeden çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerimiz yararlanabilir. Müracaatta bulunurken çiftçilerimizin arazilerinin orman arazilerinin olmamasına ve toplulaştırma arazilerden olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Yürürlükteki mevzuat gereğince bu gerekçeler olması gerekiyor. Çünkü ÇATAK projesi orman alanlarını ve toplulaştırma ilan edilen alanları kapsamamaktadır. İl müdürlüğümüz bu konuda hassasiyet gösteren çiftçilerimizin müracaatlarını dikkate alacaktır” açıklamasında bulundu. 

Proje Süresi 3 Yıl

Örkçü, “Çatak projesinin süresi 3 yıldır. 2018 yılı itibariyle de il merkezimizde projeye dahil olmuş ve uygulamalarımız devam etmektedir. Gümüşhane Şiran İlçemizde ilk yıl kapalı drenaj uygulaması ve ahır gübre uygulaması yaptık. İkinci yıl ise kapalı drenaj uygulamasına devam ettik. Ancak yapılacak toprak tahlil sonuçlarına göre arazimizde toprağın Ph değerini düzenlemek için kükürt uygulaması yapılacaktır. Önümüzde ki sene ise kapalı drenaj ve Korunga ekimi ile projemizin sonuna gelinecektir. Projemizin yeni dönem başvuruları için il veya ilçe müdürlüğümüze gelmeleri gerekmektedir” dedi.

Verimlilik Yüzde 100 Oranında Arttı

Şiran’da 40 yıldır çiftçilik yapan Selahattin Selvi ise ÇATAK projesinin tarım arazinin verimin artırdığını vurgulayarak, “Daha önce bu arazi su çekiyordu. Toprak çamur halinde olduğu için ektiğimiz ürün yarı yarıya düşüyordu. ÇATAK projesi ile verim %’de 100 artı. ÇATAK projesi bu tarz araziler için mutlaka yapılmalı” diye konuştu.

ÇATAK Projesi Destekleri

Öte yandan Çatak Projesi hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen de Çatak Projesi Destekleri hakkında bilgiler paylaştı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, ÇATAK programında çiftçilere yapılacak desteklemenin üç kategoride uygulandığını ve ödemelerin de kar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süreyle yapıldığını söyledi.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Birşen, destek kategorileri hakkında bilgi vererek şu açıklamalarda bulundu:

“Programda I. Kategoride; Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanda minimum işlemeli tarımın yapıldığı zaman 45TL/da

Kategoride; Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kireç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi ile gübreleme, yeşil gübreleme, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden her yıl en az iki uygulamanın yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması yapıldığı zaman 60 TL/da

Kategoride; Tarımsal girdilerin çevreye duyarlı bir şekilde kullanımını sağlamak için su tüketimini asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemleri ile birlikte entegre ürün yönetimi genel prensiplerinde gübre ve bitki koruma ürünlerinin kullanılması, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması, kapalı drenaj sisteminin bu kategori ve ya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulandığı zaman 135TL/da destekleme ödemeleri verilmektedir.”

Gümüşhane ÇATAK Programına 2017’de Dahil Oldu

Gümüşhane’nin ÇATAK programına 2017 yılında dahil edildiğini ifade eden Birşen, “Program uygulamaları Bakanlığımızın her yıl yaptığı stratejik plan ve bütçe imkanlarına göre yapılmakta olup, yapılan yıllık planlarda Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararıyla İlimiz de 2017 yılında ÇATAK programına dahil edilmiştir. Proje kapsamında ilk olarak Şiran, Köse ve Kelkit olmak üzere üç ilçemizde çalışmalara başlanılmış olup 2018 yılında Merkez İlçemizde dahil edilmiştir. İlimiz genelinde hassas alan olabileceği düşüncesiyle ön çalışma yapılmış olan bölgeler komisyonumuzca değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2017 yılında hassas alan olarak belirlenen; Kelkit, Köse ve Şiran olmak üzere üç ilçemizde 2017 yılında ÇKS'ye kayıtlı 11 çiftçimize II. ve III. Kategori uygulamaları yapılarak toplamda 381,314 dekar alanda 30.034,97 TL destekleme ödemesi yapılmıştır” şeklinde konuştu.

2018 Yılı Faaliyetleri

2018 yılında ÇATAK programından 511 çiftçinin yararlandığına değinen Birşen, “2018 yılında; İl ÇATAK Komisyonumuzca belirlenen hassas alanlarda Merkez İlçelerinde 26 çiftçi, Şiran İlçesinde 352 çiftçi, Köse ilçesinde 89 çiftçi, Kelkit İlçesinde 44 çiftçi olmak üzere ilimizde toplamda 511 çiftçiye ÇATAK projesinin amaçları, başvuru koşulları, hakkında eğitim- yayım çalışmaları yapılarak bilgilendirilmiştir. Gümüşhane İli Merkez, Kelkit, Köse ve Şiran İlçelerimizde toplamda 37 çiftçimizin 868,966 da alanda II. ve III. kategori başvuruları bulunmakta olup ÇATAK programı kapsamında yükümlülüklerini yerine getiren üreticilerimize destekleme ödemesi yapılacaktır” açıklamalarında bulundu.

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim