AMERİKA’YA MERMER SATIYORUZ
Altıparmak, 9 yıl önce Şiran ilçesine bağlı Dumanoğlu köyünde kurduğu mermer fabrikası ile Şiran ilçesine özgü traverten ve bej üretimi yaptıklarını belirterek, “Bu ürünler tamamıyla Şiran ilçemizde çıkarılmakta, travertenimiz Türkiye’deki bazı firmalar kanalıyla yurt dışına, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç ediliyor” dedi.
Şiran beji ses getirecek
“Biz o firmalara ham olarak veriyoruz, onlar işleyip yurt dışına ihracat yapıyor. Beji iç piyasada şu anda kullanıyoruz. Bej ocağımızı yeni açıyoruz. Şiran Beji özellikle Türkiye’de de ses getirecek bir ürün olacak.”
2.5 milyon lira harcadık
“Fabrikamızın yatırımı 9 sene öncesinden yapıldı. Bu güne kadar yapılan yatırımlarla 2.5 milyon Lira harcandı. 38 dönümlük arazimiz, kapalı alanı bin 200 metre kare, idari bina 2 katlı ve toplamda 300 metre kare. Sosyal tesis inşaatımız ise devam ediyor.”
“Yıllık 50 bin metrekare üretimimiz var”
“Fabrikamızda üretilen ürünleri çoğunlukla iç piyasaya satıyoruz. Travertenler Ankara’da ve Sivas’ta iki firma var onlara ham olarak veriyoruz. Bu firmalar aldıkları ürünleri işleyerek yurt dışına gönderiyorlar. Yaklaşık 50 bin metre kare yıllık üretimimiz var, bir yılda 9 ay çalışıyoruz, Bu sene ısıtma ile ilgili bir sorunu çözebilirsek 12 ayda çalışmayı planlıyoruz. Fabrikamızda 12 kişi istihdam ediyoruz.”
“Dünya Bej mermerinin yüzde 40’ı Türkiye’de”
“Türkiye’de en çok tercih edilen bej mermeri. Bu mermer binalarda merdiven basamağı ve temizlikte ön plana çıkıyor. Dünyada bej mermerinin yüzde 40’ı Türkiye’de bulunuyor. Gümüşhane’de de bejlerimiz çok var. Genelde verimi çok yüksek değil. Ama üst kısmı temizlendikten sonra ikinci, üçüncü kademe iyi bloklar alıyoruz. Ocaklarımızda milyon tonun üzerinde rezerv var.”
“Yeni yatırımlarımız olacak”
“İşletme olarak büyümek için buraya alınacak ek bina ve katrak türü kesim aletleri alınması gerekiyor. Zamanla yapmak istediklerimiz bunlar. Bej ocağımızı yeni açıyoruz oturtabilirsek yeni bir bina ve katrak türü kesim aletiyle birlikte yeni yatırımlarımız olacak.”
“Tanıtım yeni sektör oluşturur”
“ Gümüşhane’nin granitlerini tanıtabilsek Gümüşhane’de yeni bir sektör oluşur. Ama bunlar için yatırımcının buraya dışarıdan gelmesi lazım. Buradaki insanların bu yatırımları yapma şansı yok, ekonomik güçleri ona el vermiyor. Dışarıdaki insanı da buraya nasıl getirebiliriz, burası cazibe merkezi olursa, teşviklerle insanlar buraya gelir. Yoksa şu haliyle bile devletin destek gücü olmazsa bu işletmelerin çoğu ayakta kalmaz. Teşvik belgesi ocak için aldık o da iki aydır müracaat ettik bekliyoruz.”
“Hiçbir çalışma yapılmamış”
“Bu bölgede ister bejlerde olsun veya granitlerde olsun hiçbir çalışma yapılmamış. Devletin, MTA’nın buralara gelip çalışması olmamıştır. Gümüşhane’de granitler var ancak yüzeyler çatlak. Çin’de çatlak ürünler belirli bir teknolojiyle işlenir hale getiriliyor. Türkiye’de henüz bunlar gelişmemiş. Gümüşhane’nin meşhur kırmızı beyaz graniti var. Bu granitler müthiş bir şey ama kim işleyecek. Buraya güçlü yatırımcının gelmesi lazım, uzun vadede yatırım yapabilecek olan ve devletinde bu yatırıcının önünü açması gerekir.”
“Çinliler geldi”
“Traverten ocağımıza Çin’den geldiler, ocaktan iki blok işaretlediler biz de onları Çin’e gönderdik. Bize ikinci defa gelmediler. Trabzon Limanı, Mersin Limanına mesafesini maliyet kabul ettiler, gelmediler. Buralar pazar alanlarına uzak olduğu için, müşterinin buraya gelme durumu yok. Devlet bu sorunu çözmeli, yoksa bizim Denizli’yle yarışma şansımız olabilir mi? Onların olabilmesi için buranın farklı bir uygulama olması gerek. Gümüşhane ve Denizli’yi aynı kategoride değerlendirirsen yatırımcı buraya gelip tesis kurmaz, niye kursun ki? Biz burada 9 ay, Denizli’de 12 ay üretim yapılıyor. “
İşçi bulamıyoruz
“Fabrikamız üç vardiya halinde çalışıyor. Çok enteresandır, Gümüşhane’de çalışacak işçi bulamıyoruz. İşsiz çok ama çalışan yok. Çalışmak isteyenler de bekçilik, masa başı işler istiyor. Ben de çalışacak Afganlı, Suriyeli, Azerbaycanlı işçi arıyorum.”
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim