Akciğer Kanseri Önlenebilir
Eskişehir Türk Ocağı’nın her Perşembe akşamı düzenlediği sohbetlerinin bu haftaki konuğu Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Gümüşhaneli hemşehrimiz Prof.Dr.Muzaffer Metintaş oldu.
Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği Kurucu ve Onur Kurulu Üyesi, Eskişehir’de ve uluslararası alanda çok sayıda sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev yapan Prof.Dr.Metintaş, “Akciğer kanseri nasıl olmayız? Olursak nasıl tedavi oluruz” konulu sunumunda çok önemli açıklamalarda bulundu.
Akciğer kanserinin ölümlerde beşinci sırada, sigara içmeyenlerde yakalanma riski 1, günde bir paket içenlerde 47, iki paket içenlerde 62 misli olduğunu kaydeden Metintaş, “Bronş adını verdiğimiz hava yollarının içini döşeyen zar hücrelerinden köken alan kötü huylu (malign) tümörlere akciğer ya da bronş kanseri adı verilir. Küresel olarak en sık görülen ve en fazla ölüm nedeni olan kanser türüdür. Akciğer kanseri tüm ölüm nedenleri içinde de sıklık olarak 5. ölüm nedenidir. Bir yılda, tüm dünyada 2,088 000 akciğer kanseri olgusu ortaya çıkar, akciğer kanseri nedenli 1,800 000 ölüm olur. Ülkemizde de yılda yaklaşık 50 bin civarında akciğer kanserli olgu ortaya çıkmaktadır” dedi.
Akciğer Kanseri Aslında Önlenebilir Bir Kanserdir
Akciğer kanserinin çevre ile genetik yapı arasındaki ilişki ve etkilenim sonucu geliştiğini dile getiren Prof.Dr.Metintaş, “Bu anlamda nedensel ilişkisi çok iyi bilinmektedir. Olguların yüzde 50’sinde neden sigara içimidir. İkinci sıklıkta görülen neden mesleksel risk faktörleri ile karşılaşma, alüminyum, kadmiyum, nikel, kobalt, asbest, kuartz, odun talaşı, radyasyon ile temastır. Üçüncü nedensel ilişki ise doğal radyasyon, dizel gazı, fosil yakıtlar ve pasif sigara içimidir. Bu haliyle akciğer kanseri, sahip olduğu ağır bireysel ve toplumsal yüke rağmen, aslında önlenebilir bir kanserdir. Tütünle mücadele, sanayide işçi sağlığı ve çevre sağlığı çalışmaları bu büyük sağlık yükünü ortadan kaldırma hususunda önemlidir. Akciğer kanseri kötü huylu bir tümör olarak, yerleşme ve tutum yerine, yayıldığı yapılara bağlı olarak şikayet ve fizik muayene bulgularına neden olur. Tipik şikayet ve fizik muayene bulguları beklenmemelidir. Esas olan risk faktörü taşıyan kişilerde akciğer kanseri için uyumlu şikayetlerin olmasıdır. Örneğin sigara içen ya da mesleksel riski olan birisinde karakteri değişen öksürük, tekrar eden kanlı balgam, omuz, boyun, kol ağrısı, uzayan ses kısıklığı, aynı yerde tekrar eden zatürre, bilinen bir hastalık olmadan gelişen nefes darlığı, bunlara eşlik edebilen iştahsızlık, zayıflama, halsizlik önemli olabilecek yakınmalardır. Teşhis, muayene, radyolojik değerlendirmeler sonrası, tümör dokusuna ulaşarak parça alınması, alınan parçanın patolojik incelemesi ile konulur” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Metintaş sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
“Tanı sonrası hastalığın seyri hakkında analizler yapılır, hastalığın yaygınlığı, yerleşimi, komşuluk ilişkileri ve hastanın diğer hastalıkları dikkate alınarak tedavi planı yapılır. Tedavi için cerrahi işlemler, radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve nefes yolları içinden tedaviler şeklinde yapılabilir. Ayrıca her hastada ağrı kontrolü, uyku düzenleme, beslenmenin sağlanması, psikolojik stabilite hedefli destek tedavi uygulamaları yapılır.”
Konuşmasının sonunda Eskişehir’deki Gümüşhaneliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Hemşerileri Prof. Dr. Muzaffer Metintaş’a çiçek takdim ederek tebrik etti.
Gümüşhane’nin çok değerli bir evladını, kariyeri başarılarla dolu bilim insanını soluksuz dinlediklerini ve çok istifade ettiklerini söyleyen Dernek Başkanı İrfan Ataman, aynı sunumu ilerleyen zamanlarda memleketleri Gümüşhane’de yapmak istediklerini belirtti.
Prof. Dr. Muzaffer Metintaş Kimdir ?
02.09.1958 tarihinde Eskişehir’de doğdu. Aslen Gümüşhane Yeşildere Köyündendir. Ankara Gazi İlkokulu (1970), Ankara Gazi Ortaokulu (1972) ve Eskişehir Atatürk Lisesi (1974) mezunudur. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü (1975–1979) ve Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi (1980–1986) mezunudur.
1986–1987 arası Pratisyen Hekim olarak Burdur Ağlasun’da mecburi sağlık hizmetini tamamladı.
1987–1991 arası Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi,
1991–1994 arası Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Anadolu) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi (Uzm. Dr. ve Yrd. Doç.),
1993 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcılığı yaptı.
1993 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Kısa Dönem Askerliğini yaptı.
1994 – 1999 arası Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi (Doçent) ve İsveç Stockholm’da Lung Medicine, Karolinska Hospital’da 1997 yılında Misafir araştırmacı olarak görev yaptı.Halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Profesör olarak görev yapmaktadır. 2012 yılında kurulan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne atandı. Ulusal ve uluslararası makale ve bildiri sahibidir. Kitap editörlüğü bulunmaktadır. Kütahya Dulkadir Köyü Arsenik Çalışması” nedeniyle Ekopatoloji Derneği 1997 Türkiye Ekopatoloji Ödülü, Toraks Derneği 2003 ve 2005 yılı Uluslararası Yayın Ödülü ve Toraks Derneği 2007 Kongresi Poster Birincilik Ödülü bulunmaktadır. Eskişehir Gümüşhaneliler Derneği Kurucu Üyesi ve Onur Kurulu Üyesi olan Metintaş, evli ve iki çocuk babasıdır.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim