• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 8 °C

Akçay, İş Dünyasının 2020 Beklentilerini Açıkladı

23.01.2020 14:34
Akçay, İş Dünyasının 2020 Beklentilerini Açıkladı
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO)Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, 2019 yılı hakkında genel bir değerlendirme yaparak Gümüşhane iş dünyasının 2020 yılından beklentilerini içeren 14 maddeyi paylaştı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO)Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, 2019 yılı hakkında genel bir değerlendirme yaparak Gümüşhane iş dünyasının 2020 yılından beklentilerini içeren 14 maddeyi paylaştı.

2019 Yılı Gümüşhane İş Dünyası Adına Beklentilerimizin Altında Kalmıştır

2018 yılının ikinci yarısında dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalar sonucunda ortaya çıkan negatif ekonomik etkilerin, 2019 yılında da Gümüşhane ekonomisini fazlasıyla etkilediğini belirten Başkan Akçay, “Özellikle ilimiz ekonomisinde önemli bir payı olan kamu yatırımlarının 2019 yılı içerisinde azalması ve belirli aralıklarla yaşanan dönemsel gecikmeler sonucunda Gümüşhane özel sektörünün de kamu kaynaklarından aldığı pay azalmış ve şehrimiz bu yaşanan gelişmelerin etkisini yakından hissetmiştir. Yine 2019 yılında gurbetçilerimizin de beklenen seviyede şehrimize gelmeyişi ile birlikte il ekonomimizde ciddi bir daralma yaşanmıştır. 2019 yılının son döneminde merkez bankası tarafından kredi faiz oranlarının önemli oranda düşürülmesi isabetli bir karar olmuş fakat, zamanlama bakımından il ekonomimize bir katkısı olmamıştır. 2019 yılında esnaf ve tüccarımızın genel giderleri artarken, kar marjları ve cirolarımız da reel olarak azalmıştır. Kısaca 2019 yılı Gümüşhane İş dünyası adına beklentilerimizin altında kalmıştır” dedi.

İhracattaki Hızlı Büyüme İlimiz İçin Önemli Bir Başarı Olmuştur

Tüm bu gelişmelere rağmen Gümüşhane’nin ihracatının 2018 yılına göre 2019 yılında yüzde 44 artarak 50 milyon 867 bin dolara ulaştığını ve Gümüşhane’nin Türkiye’deki iller içindeki 80. sıradan 59. sıraya yükseldiğini kaydeden Akçay, “İhracat yaparak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan firmalarımıza teşekkür ediyoruz. İlimizin önemli ve öncü sektörlerinin başında gelen pestil köme sektörümüzde faaliyet gösteren 28 firmamızda yıllık olarak 5 bin 200 ton pestil köme üretilmektedir. Bu firmalarımızın şehrimiz istihdamına sağlamış olduğu katkıyı değerlendirecek olursak ta, bu firmalarımız çarpan etkileri ile birlikte şehrimizde 1.500 kişiyi dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır. Bu oranda şehrimiz istihdamı için önemli bir değerdir. Yine 2019 yılı içerisinde odamıza 8 Şahıs işletmesi, 22 şirket, 8 Kooperatif, 1’de idari ve iktisadi işletme olmak üzere 39 yeni kayıt yapılmıştır” diye konuştu.

Teşvikler Beklentileri Karşılamadı

2023 hedefleri için “Siyasi irade, kamu üniversite ve özel sektör hep birlikte hareket etmeli ve daha aksiyoner olmalıdır” değerlendirmesinde bulunan Akçay, “2023 hedefimiz olan bir trilyon 80 Milyar Dolar GSMH, 500 milyar dolar ihracat ve 12 bin 500 dolar fert başı milli gelir ülkemiz için önemli ve hak ettiğimiz hedeflerdir. Ancak bu önemli hedeflere ulaşmak için merkezi hükümet, üniversiteler, kamu yönetimi ve özel sektör üzerine düşeni hızla yapmalıdır. Verilen teşvikler beklenen sonuçları vermemiştir. Bu teşviklerin üretim, istihdam ve ihracat için yeterli olmadığını hep beraber gördük. Bunun için hiç zaman kaybetmeden önemli yapısal reformların yapılmasını bekliyoruz. Üretmeden, ihracat yapmadan kalkınmamız ve 2023 hedeflerini yakalamamız mümkün değildir. Üretmek için, istihdam için, ihracat için teşviklerin yeniden gözden geçirilmesi ve yapısal reformların yapılması kaçınılmaz olmuştur. Kamu yönetimi de daha hızlı aksiyon almalı. Zamanla yarışan özel sektörü desteklemede daha hızlı hareket etmelidir. Zaman zaman ağırlaşan bürokrasi özel sektörün işini zorlaştırmaktadır. Ülke olarak acelemiz olduğunu unutmayalım. Bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için üretim ve istihdamı artırmak, il nüfusunun azalmasını önlemek ve bölgeler arası ekonomik dengesizliği ortadan kaldırmak için yapısal reformlar, ilk olarak bölgesel faktörleri göz önüne alınarak düzenlenmelidir. İlimizin genel ekonomik durumunu ve şartlarını göz önüne aldığımızda kısacası çılgın teşviklere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu Projesi Karadeniz’i Dünyaya Bağlayacak Uluslararası Bir Projedir

Başkan Akçay, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu Projesini de değerlendirerek, “Bu proje şehrimiz ve bölgemiz için vazgeçilmeyecek bir projedir. Bölgemizin ve şehrimizin kalkınması için çok büyük bir öneme sahip olan bu projenin hayata geçmesi için şahsım olarak yıllardır mücadelesini vermekteyim. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu hattı benim için yıllardır hayalini kurduğum bir vizyon proje ve bu proje gerçeğe dönüşene kadar da mücadelemi sürdürmeye devam edeceğim. Şehrimizin ulaşımda karayolundan başka bir alternatifi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu durum bölgesel ve yerel kalkınmamız için belirli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Şehrimizde her yıl artacak 100 Milyon dolarlık önemli bir ihracat potansiyelimiz var. Daha öncede bahsettiğim gibi 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için ihracatın artması şart. Bunun en önemli ve tek alternatifi de demir yolu ağı ve ulaşımıdır. Şuan proje ihalesi yapılmış olan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesi hattı aynı zamanda geçmişten beri farklı tarihsel dönemlerde dahi önemli bir ticaret güzergahı olarak kullanılmış ve bu hattı kullanan tüm medeniyet ve devletlere önemli kazanımlar sunmuştur. Biz sadece ili ile değil ülkesi ile zengin olmak istiyoruz. Hem bölgesel hem de ülkemizin yüksek menfaatleri için geçmişten beri farklı tarihsel dönemlerde dahi önemli bir ticaret güzergahı olarak kullanılan bu bölgeye tekrar hayat verecek olan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesi bu şehri ve bölgeyi gelecekte önemli bir yere taşıyacak bir vizyon projedir. Bu demiryolu hattını sadece Erzincan-Gümüşhane-Trabzon olarak düşünemeyiz. Bu uluslararası bir projedir. Bu proje Karadenizi, Trabzon’dan Akdeniz’e, İskenderun’a dolayısıyla dünyaya bağlayacak bir projedir” dedi.

Önemli Projeleri Hayata Geçirdik

Göreve geldikleri ilk günden itibaren her zaman Gümüşhane’ye ve GTSO üyelerine daha iyi hizmet vermek için çalıştıklarını dile getiren Akçay, şöyle konuştu: “Geçmişe dönük baktığımızda 2000 yılında Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesini kurduk ve şuan Organize sanayi bölgemiz ilimizin en önemli istihdam ve üretim merkezi konumunda. 2004 yılından itibaren Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak 32 ayrı proje yaparak ilimiz esnaf ve tüccarının sosyal, kültürel, kişisel gelişim, ticaret ve ekonomisine katkı sağlamaya çalıştık. Bu projelerle ilimize yaklaşık olarak 3 Milyon 600 bin TL tutarında kaynak aktardık ve 1600 kursiyerimize mesleki eğitim verdik. Bu projelerimiz kapsamında ayrıca hazırlamış olduğumuz önemli ekonomik raporları da üyelerimiz ve sizlerle paylaşarak, üyelerimize ve şehrimize yatırım yapmak isteyen işadamlarına şehrimizin ihtiyaçları doğrultusunda yol göstermeye çalıştık. Yine odamız girişimleri ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) aracılığıyla Avrupa Birliğine sunulan ve desteklenen proje ile şehrimiz için önemli bir istihdam ve üretim merkezi olarak yeni girişimciler yetiştirecek olan 8,5 milyon avroluk (İŞGEM) Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’ni şehrimize kazandırdık. Bu çalışmaları yaparken de hiçbir karşılık ve maddi beklenti içinde olmadık. Şuan yine şehrimiz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz ‘’Gümüşhane Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Çalışması Projesi’ bitti ve sonuç raporunu yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. ‘’Gümüşhane Uygun Yatırım Ortamların Hazırlanması’’ fizibilite projemizde onaylandı ve çalışmalarımız başladı. Bu projemiz de şehrimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarına önemli bir yol gösterici kaynak niteliği taşıyacak.”

2020 Yılının Şehrimiz Ve Ülkemiz İçin Daha Güzel Geçeceğine İnanıyorum

Başkan Akçay, 2020 yılının ekonomik bakımdan 2019 yılından daha iyi geçeceğine inancının tam olduğunu belirterek, “Türkiye ekonomisinin 2020 yılını yüzde 5 büyüme ile tamamlaması bekleniyor. Bu büyüme hedefi ve yakalanacak başarılı sonuçlar, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında büyük avantaj sağlayacak. Bizlerde Gümüşhane iş dünyası olarak elimizi taşın altına koyarak bu hedeflerin gerçekleşmesi için var gücümüzle üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Akçay’ın açıkladığı Gümüşhane iş dünyasının 2020 yılından beklentilerini içeren 14 madde şu şekilde:

1-Tarım ve Kırsal Kalkınma (İPARD)Gümüşhane İl Koordinatörlüğünün kurulması.
2- Gümüşhane gibi kalkınmakta olan illerde hızlı bir şekilde çoğalan Zincir mağazaların açılma şartları yeniden düzenlenerek, yerel esnafı öldürmeyecek bir planlama yapılmasını bekliyoruz.
3-Teşviklerdeki şart ve kuralların çok fazla oluşu, teşvikleri amacına ulaştırmamıştır. Hızla göç veren ilimizde kalkınmamız için 2020 yılında çılgın teşvikler uygulanmalıdır.
Örneğin; İstihdam üzerindeki yükler, vergi kolaylığı, enerji desteği gibi.
4- Torul, Kürtün ilçelerimiz için doğalgaz bekliyoruz. Doğalgaz dağıtım şartnamesi bölgemiz şartları dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli.
5-Yeni bir Küçük Sanayi Sitesi kurulması çalışmalarını başlatıyoruz. 
6-Torul ve Kale arasında ilimizde uygulanan Karayolu Trafik Kanunu ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ilimizin gelişmesinde önemli bir engel teşkil etmektedir. Bu plan ilimiz coğrafi şartları da dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.
7-Otoparklarımız yeterli değildir. Harşit çayı koruma duvarları temel duvar olarak üzerlerine betonarme kirişlerle muhtelif yerlerin üzeri kapatılarak otoparklar yapılabilir.
8-Harşit çayı ıslah projesi bir an önce bitirilerek yürüyüş yolları kesintisiz hizmete açılmalı.
9-Kamu kurum ve kuruluşları özel sektörden aldığı mal ve hizmetin karşılığını en geç iki ay içinde ödemeli.
10-İlimiz şehir içi karayolu kullanım planı yeniden düzenlenerek günümüz şartlarına uygun hale getirilmeli.
11-Süleymaniye Konuk Evi, Tarihi Hamam, Lütfipaşa Konağı ve Süleymaniye Kayak Merkezinin hizmete açılması.
12-Türkiye’nin en güzel ve yüksek doğal seyir terası olan ve tarihi yapısı ile Canca kalesi hizmete açılmalı.
13-Süleymaniye Mahallesi ve Canca Kalesi ile entegre olabilecek, yol üzerinde uygun bir alana mülkiyetli turizm hedefli Yaylakent kurabiliriz. Örnek olarak Sivas Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ‘Sivas Hobbit Yamaç Evleri’ ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ‘Ormanya Tabiat Parkı’nı gösterebiliriz.
14-Yeni Gümüşhane Devlet Hastanemizin bir an önce hizmete açılmasını bekliyoruz. Boşaltılacak olan hastane binası ile ilgilide yol haritası belirleme çalışmalarına bir an önce başlanılmalı.

Gümüşhane iş dünyası olarak bu 14 maddelik talepleri başta siyasi irade olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek gerçekleşmesi için gayret göstereceklerini dile getiren Akçay, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İlimizin ve ülkemizin esas gücü olan esnaf, tüccar ve sanayici arkadaşım bizler mesleğimizi işimizi yaparken aynı zamanda birer turizm ve tanıtım elçileri olduğumuzu unutmayalım. Özümüzün dışa yansımasının bizlerde göründüğü muhakkaktır. İstihdam sağlayan, üretim yapan, risk alan çoğu zaman günde 12-15 saat çalışan, raporu izini olmayan her zaman zarar etme ihtimali olan, müşteri memnuniyetini, hizmette ve kalitede rekabeti her zaman önceliğimiz bilen bir çalışma ortamının içerisindeyiz. İlimizde esnaf, tüccar ve sanayici olmanın zorluğunu biliyoruz ve beraber yaşıyoruz. Bu yüksek tempoda çalışırken, ailemize ilimize ve ülkemize karşı sorumluluklarımız hep aklımızdadır. İlimizin zor kazanılmış güzel imajına zarar verecek her türlü iş ve hareket hepimizi derinden üzer. Gümüşhane iş dünyamızın değerli temsilcileri kazanılmış, değerlerimizin sahipleri sizlersiniz. Hepimiz iş hayatında ve hayatımızın diğer alanlarında çevremize örnek olan birer rol model olmalıyız. Şehrimizle ilgili olumlu veya olumsuz kanaatlerin büyük bir kısmının bizim üzerimizden yapıldığını asla unutmayarak, alın terimizle, akıl terimizi güzel ahlakla buluşturan ilimiz ve insanımıza güvenimin tam olduğunu belirtmek isterim.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim