• BIST 9671.08
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : 0 °C
  • Trabzon : 11 °C

“Abartılı Tepkilerden Kaçının”

25.01.2016 14:03
“Abartılı Tepkilerden Kaçının”
“Abartılı Tepkilerden Kaçının”

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü psikologu Esra Soysal, karnesi kötü ya da iyi olan çocuğa karşı ailelerin abartılı tepkilerden kaçınıp sakince yaklaşmalarını, çocuklara ceza vermek ya da aşırı övgüde bulunmanın çocuklarda olumsuz benlik gelişimine neden olabileceğini söyledi.

 

Karne alan çocuğa nasıl davranmalı?

2015-2016 Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısının sona ermesiyle, hem çocuklar hem de aileler karne heyecanı yaşadı. Uzmanlar, ebeveynler beklenmeyen bir karne ile karşılaşınca nasıl tepki verilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar, karnesi kötü olan çocuklara aşağılayıcı, kıyaslayıcı ve utandırıcı davranışlar sergilenmesinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

 

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Soysal,  alınan karnelere çok fazla anlam yüklemenin doğru olmadığını belirterek, “ Olumlu ya da olumsuz bir tabloyla karşılaşılması durumunda ailelerin gereğinden fazla tepki vermemesi gerekiyor.  Karnesi kötü ya da iyi olan çocuğa karşı aileler abartılı tepkilerden kaçınıp sakince yaklaşmalı çünkü çocuklara ceza vermek ya da aşırı övgüde bulunmak çocuklarda olumsuz benlik gelişimine neden olabiliyor” dedi.

 

Çocuğunuzu Yeteneğine Göre Yönlendirin

  Aileler karneleri bir övünme ya da utanç kaynağı olarak değil, çocuklarının hangi alanlarda

desteğe ihtiyacını olduğunu görebilmek, hangi alanlarda yetenekleri olduğunu fark edebilmek ve gelişimlerini takip edebilmek adına bir referans olarak görmelidir diyen Soysal, “Bu yüzden aileleler karneye çok fazla anlam yüklememeli ve tepkilerinde ölçülü olmalıdır. Her çocuğun yetenekleri ve kişiliği farklıdır ve bunu en iyi değerlendirecek kişiler ise anne ve babalardır. Çocukların farklı alanlarda yetenekleri olabilir ve bu alanlardaki başarıları derslerine yansıyabilir. Bu yüzden öncelikle çocukların karneleri değerlendirilirken hangi derslerde başarılı olduğu saptanmalı ve başarılı olduğu derslerle ilgili çocuklar takdir edilmelidir”  şeklinde konuştu.

 

Karnesi iyi olan çocukları ödüllendirme konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Soysal, maddi değeri yüksek hediyelerin değil çocuğun kişisel ve akademik gelişimine destek olacak ödüllerin tercih edilmesinin çocuk için daha faydalı olacağını aktardı.

 

“Kötü Notlara Verilen Tepkiler Çok Önemli”

Soysal, karnesinde kötü notları olan öğrenciler için ailenin vereceği tepknin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Çocukları aşağılmaktan, utandırmaktan ve diğer çocuklarla kıyaslamaktan kaçınılmalıdır. Bu tür davranışlar, çocuklarda özgüven eksikliğine ve olumsuz bir benlik gelişimine yol açar” dedi.

 

Hayal Kırıklığı Yaşayabilirler

 Ailelerin çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamaması gerektiğinin altnı çizen Soysal, başkalarıyla kıyaslanan çocukların sevilmek ve takdir görmek için başkalarına benzemeleri gerektiğini düşünüp hayal kırıklığı yaşayabileceklerini, bu yüzden ailelerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslamadan, olduğu gibi kabul edip koşulsuz sevmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

 

Ceza Vermek Yerine Düşünmeye Sevk Edin

Karnede kötü gelen notlar için çocukları cezalandırmak yerine, düşük notları düzeltebilmek adına çocuğa neler yapabileceği sorularak düşünmeye sevk edilmesinin önemine değinen Soysal, “Dersler ve notlar hakkında birlikte konuşulmalı ve uygun bir dille anne ve baba düşüncelerini belirtmelidir. Öncelikle iyi olan derslerle ilgili olumlu geri bildirim yapılmalı ardından geliştirilmesi gereken dersleri birlikte tespit etmek ve çocukların ders konusundaki eksikliklerini nasıl tamamlayacağı konusunda birlikte plan yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

 

 Yapamadıklarına Değil Yapabildiklerine Odaklanın

Aynı zamanda çocukların neye yetenekleri olduğunun keşfedilmesi ve yeteneklerine göre yönlendirme yapılması gerektiğini aktaran Soysal, “Çocukların yapamadıklarına değil yapabildiği şeylere odaklanılmalı ve özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olunmalıdır. Sürekli yapamadıkları konusunda eleştirmek yerine daha iyisini yapabileceği konusunda motive edilmeli ve aileler çocuklarına inandıklarını ve güvendiklerini göstermelidirler” diye konuştu.

 

Çocuklar Yarı Yıl Tatilini Nasıl Geçirmeli?

15 günlük yarı yıl tatilini çocuklar için verimli hale getirme konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü söyleyen Soysal, “Karnelerini alan çocuklar , aynı zamanda yoğun ve yorucu bir yarı yılın sonunda tatili de haketmektedirler. Çocukların, tatillerini bilgisayar ve televizyon ekranı başında değil ailesi ve arkadaşlarıyla geçirebilmeleri için fırsatlar yaratılmalıdır. Çocukların kitap okuma alışkanlıklarını geliştirebilmek adına ailecek kitap okuma saatleri yapılmalıdır.

Çocuğunuz ile Birlikte Zaman Geçirin

Çocukların aile büyüklerini ziyaret etmeleri sağlanmalı ve evden dışarı çıkıp birlikte kış mevsimi ile ilgili güzel anılar biriktirilmelidir. Çocukların bu zor kış şartlarında dışarıdaki hayvanlar için bir şeyler yapmaları desteklenmelidir. Çocuklarla birlikte evin balkonuna ya da sokağına hayvanlar için evde artan yemekleri ya da ekmek kırıntılarını koyabilirsiniz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Zeynep Erdoğdu

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim