• BIST 9638.35
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • Gümüşhane : -2 °C
  • Trabzon : 8 °C

556 YILDIR DOLUP TAŞIYOR

03.07.2017 10:58
556 YILDIR DOLUP TAŞIYOR
Fatih Sultan Mehmet'in de namaz kıldığı rivayet edilen Kadırga Yaylası Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan, açık havada çimenler üzerinde ibadet ediyor. 5 bin kişilik açık caminin yeterli gelmediği zamanlarda çok sayıda vatandan namazı cami dışın

Fatih Sultan Mehmet'in de namaz kıldığı rivayet edilen Kadırga Yaylası Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan, açık havada çimenler üzerinde ibadet ediyor. 5 bin kişilik açık caminin yeterli gelmediği zamanlarda çok sayıda vatandan namazı cami dışında kılıyor.

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi sınırları içerisinde bulunan Kadırga Yaylası’nda, Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethi sırasında erkanı ile caminin bulunduğu alanda Cuma namazı kılmasından dolayı büyük önem taşıyor.

Kadırga Yaylasında, 5 yıldır gönüllü imamlık yapan İsmet Kılıçaslan, gazetemize yaptığı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden sonra arkadaşı Oymak Beyi Kadir Ağa'yı sorduğunu, arkadaşının savaş sırasında şehit düştüğünü öğrenince askerleri ile Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmek için yola çıktığını söyledi.

Temmuz Ayının Üçüncü Haftası

Padişah Fatih Sultan Mehmet’in Kadir Ağa’nın mezarını ziyaretinin Temmuz ayının üçüncü haftasındaki Cuma gününe rastladığını anlatan Kılıçaslan, “Önce askeri ile birlikte Kadırga’nın en yüksek tepesi olan Kayalık Tepe’de Kadir Ağa’nın mezarını ziyaret eder. Burada Kadir Ağa ile birlikte yatan şehitler için dua eder. Cuma Namazı vakti yaklaşması nedeniyle askerine namaz kılınacak bir alan belirlemelerini ve etrafının taşlarla çevirmeleri emrini verir. Şu anda camimizin bulunduğu alanda Fatih Sultan Mehmet askeri ile birlikte Cuma namazı kılar” dedi.

Yayla Adını Kadir Ağa’dan Alıyor

Kadırga Yaylası’nın adının Kadir Ağa’dan aldığını ifade eden Kılıçaslan, şöyle devam etti:

“Osmanlı'nın en önemli hizmet unsurlarından birisi de namazgâhlardır. Ecdadımız, sefer anında veya bir yaylada, mezrada yolcuların ibadeti için namazgâhlar yapmıştır. Buralarda aynen camiler gibi namaz kılınır. Kadırga Açık Camisi de bunun en güzel örneklerindendir. Kadırga Yaylası, yaylaların anasıdır. Kadırga Yaylası'na devletimiz, yöneticilerimiz, müftülerimiz, din adamlarımız, herkes elinden gelen hizmeti sunmak zorundadır."

Camiyle ilgili ikinci öykü

Gönüllü imam İsmet Kılıçaslan Kadırga Açık Camisi ile ilgili ikinci bir öykünün daha olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yavuz Sultan Selim, İran seferinden dönerken eşi Gülbahar Hatun, mahiyetindeki askerlerle Kadırga Yaylası'nın Çadırdüzü mevkisinde konaklar. Cuma namazı kılmak isteyen askerlerine bu mekanı göstererek etrafını taşla çevirterek açık cami haline getirilmesini söyler. Askerler de topladıkları taşlarla bu mekanda açık cami oluştururlar ve namaz kılarlar.”

Halı ve Namazgah Yoktur

Kılıçaslan, “Özellikle cuma namazı için çevremizdeki Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz, Ören ve çok sayıda obadan insan buraya akın eder. Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından 10 binlerce insan gelir. 5 bin kişilik olan camimiz yeterli olmayınca cami dışında namaz kılınır. Camimizde halı ve namazgah yoktur. Camiye gelenler ayakkabılarını dışarıda çıkarır ve çimenler üzerinde namaz kılar" dedi.

Cuma Namazı için Binlerce Kişi Geliyor

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Özkürtün beldesine bağlı Kadırga Yaylasında Fatih Sultan Mehmet Han'ın Cuma namazı kıldırdığı çatısı olmayan açık hava camisinde 556 yıldır insanlar çimen üzerinde namaz kılıyor. Gümüşhane-Trabzon sınırında yer alan ve yaylacılık kültürünün yaşatıldığı ender bölgelerden olan Kadırga Yaylası'nda kubbesi ve çatısı olmayan camiyi görmeye ve Cuma namazı kılmaya her yıl binlerce vatandaş geliyor. Yaz aylarında Cuma günleri yaylada kurulan halk pazarı nedeniyle çevre il, ilçe, köy ve yaylalardan Kadırga'ya akın eden vatandaşlar, Cuma namazını üzeri açık camide kılıyor.

Cami Tabanı Doğal Çim

Otel, lokanta, kahvehane, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesislerinin bulunduğu yaylada bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Han'ın namaz kıldığı rivayet edilen açık caminin tabanı da doğal çim. Camiye giren vatandaşlar ayakkabılarını duvarların üzerine koyduktan sonra çim üzerinde namazını kılıyor. Erkeklerin camiyi terk etmesinin ardından bu kez kadınlar camide öğle namazını kılıyor.

Önce Ziyaret Sonra Namaz

Yaylaya adını veren ve Fatih Sultan Mehmet'in yaylaya gelmesine vesile olan Kadir Ağa'nın adının verildiği zirvede bulunan şehit ve gazilerin kabirlerini ziyaret ederek dua eden vatandaşlar daha sonra camiye akın ediyor.

Kadırga Yolu Bu Olmamalı

Fatih'in namaz kıldığı Temmuz ayının üçüncü Cuma günü yaylada yüzyıllardır şenlik ve otçu göçü yapılırken, Cuma günleri adeta küçük bir ilçeye dönüşen yaylada vatandaşlar yolların standartlarının yükseltilmesini istiyor.

Zigana Gümüşkayak Tesislerinden 17 kilometre mesafede olan Kadırga Yaylası’nın yolu içler acısı. Yayla turizminin büyük önem taşıdığı bölgemizde vatandaşlar “Ünü yurt dışına taşmış Kadırga Yaylası’nın yolu bu olmamalı” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Namaz Saati Yağmur Yağmıyor”

Denizden yüksekliği 2 bin 200 metrede bulunan ve etrafında Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz ve Ören gibi çok sayıda oba bulunan Kadırga Yaylası'nda Cuma günleri namaz saatinde yağmur yağmadığı da vatandaşlar tarafından ifade ediliyor.

Çimeni Seccade Ettik

İstanbul'dan camide namaz kılmak için gelen Kemal Erci, "Kadırga Yaylası açık hava camiinde namaz kılmak için özellikle yollara düştük. Kadırgaya birkaç kez gelmiştim ama ilk kez namaz kılmak nasip oldu. Yaylanın çimenini seccade ederek namaz kıldık" dedi.

“Yağmur Bir Kez Yağdı”

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinden yıllardır yaz aylarında Kadırga'ya Cuma namazı kılmaya gelen 85 yaşındaki bir vatandaş kendisinin hatırladığı bir kez yağmur yağdığını, yağmurun hep namazdan sonra yağdığını söyledi.

62 Yıllık Esnafım

1955 yılından beri yaylada esnaflık yapan 83 yaşındaki Osman Kasap da Cuma namazı saatinde kendisinin hatırladığı tek yağmurun imamın vaaz ve hutbeyi uzattığı bir günde olduğunu, ardından yaşlı bir vatandaşın kalp krizi geçirip ölmesinin ardından ayrıca yaylada kapalı bir cami yapıldığını hatırlattı ve Türkiye ve dünya genelinden insanların Kadırga'nın açık hava camisinde namaz kılmak için buraya akın ettiğini sözlerine ekledi.

14 Yıl Önce İki Minare Yapıldı

Fatih Sultan Mehmet’in askeri ile birlikte namaz kıldığı alanda, o tarihte yapılan taştan çevre duvarları yıkılmasın diye vatandaşların katkılarıyla üzerlerine beton dökülerek günümüze kadar korunması açısından da büyük önem taşıdığı ortaya çıktı.

14 Yıl önce Özkürtün Belediyesi ve yine vatandaşların katkılarıyla açık camiye yapılan iki minare her yaylaya göç sırasında Türk Bayrağı asılıyor.

Otçular Şenliğine Hazırlanıyor

Her yıl Temmuz ayının üçüncü haftasının Cuma günü Kadırga’da “Otçular Şenliği” düzenleniyor. Binlerce vatandaşın çevre illerden, yurt dışından akın akın geldiği Kadırga Yaylası’nda kemençe ve davul-zurna eşliğinde saatlerce horon oynuyor. Cuma namazı sırasında kemençe ve davul-zurnanın susmasıyla Kadırga Açık Camisine akın eden vatandaşlar 5 bin kişilik camiye sığmayınca cami dışında namaz kılıyor.

KADIRGA YAYLASI

Tarihçesi:

Kadırga yaylası ismini Kadırga ve çevresinde yerleşen ( Çepni) Kadir Ağa oymağından almaktadır. Bu bölgede bulunan Kadir Ağanın Oymağı ile yine bu bölgeye yakın bulunan başka bir oymaktaki Rumlar arasında çıkan çatışma sırasında Oymak Beyi Kadir Ağa şehit olmuş ve cenazesi diğer oymak mensupları tarafından Kadırga Tepesine defnedilmiştir. Bu tepede bulunan kayaya Kadir Kaya ismini vermişler ve zamanla bu isim Kadırga olarak değişikliğe uğrayıp günümüze kadar gelmiştir. Kadir Ağanın ölümünden sonra 1400’lü yılların başından itibaren Kadırga şenlikleri adı altında Kadırga yaylasında festivaller yapılmaya başlanmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Günümüze Kadar Taşındı

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olduğu bu şenlikler günümüzde de yöresel oyunlar ve at yarışları gibi etkinliklerle kutlanmaktadır. Şenliklerle Türk kültürünün günümüze taşınmasına ve halen bu kültürünün yaşatılmasına çok büyük katkı sağlamaktadır. Kadırga şenliklerinde genel Türk kültürün ayrıntılarını bile görmek mümkündür.

Ulaşım:

Gümüşhane ili Kürtün ilçesi Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan Kadırga Yaylası, 2200 metre rakımıyla, Gümüşhane ve Trabzon ili sınırının kesiştiği noktada bulunmaktadır. Kürtün ilçesinden 25 kilometre stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Yol Büyük Sorun

Kadırga Yaylası yolunun hala stabilize olması tepkilere neden oluyor. Özellikle yaz aylarında onbinlerce  yerli ve yabancı turistlerin kullandığı yolda ne yazık ki hala bir iyileştirme yapılmamış. Trabzon’un Tonya ilçesinden Erikbeli Yaylası’na kadar yolun asfalt, Erikbeli Yaylası’ndan Kadırga Yaylası’na kadar ise de yol standardının yüksek olması dikkat çekiyor.

Zigana Gümüşkayak Tesislerinden giden 17 kilometrelik yolun Torul ve Kürtün ilçesi Özel İdare ekipleri tarafından yapılması talep ediliyor. Yolun sağlıklı olmaması yöreye gelecek yerli ve yabancı turistleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Diğer Bilgiler:

Kadırga Yayla Şenlikleri her yıl Temmuz ayının 3. haftasına rastlayan Cuma günü yapılmaktadır. Kadırga yaylası 1400’lü yıllardan beri yayla şenliklerinin yapıldığı ve ülkemizin en eski geleneksel yayla şenliğidir. Kadırga şenliklerinin Cuma günü yapılması şenliklere katılan halkın Cuma namazlarını Kadırgada bulunan Açık Camide topluca kılmaları için düşünülmüştür. Çünkü Kadırga’da bulunan açık camide Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Cuma namazı kıldığı söylenmektedir. Bu açık caminin de 1400’lü yıllardan beri, yani Kadırga ile birlikte var olduğu göstermektedir.

Otçular (Çokluk) Haftası

Yalnızca Temmuz ayının 3. haftası Cuma günü Otçular (Çokluk) haftasıdır. Ulusal düzeyde kutlanan, Otçular haftasına son yıllarda yabancı turistlerin de iştirak ettiği gözlenmektedir. Yaklaşık olarak 35-40 bin yerli ve yabancı turistin toplandığı Kadırga yayla şenlikleri çeşitli kültürlerin bir araya geldiği ve karşılıklı kültürel iletişimin kurulduğu bir festival günüdür.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim